Articole – Alimentatie, Anorexie, Bulimie

Aici gasesti articole si cercetari din psihologie pe tema comportamentului alimentar, fie ca e vorba despre comportament normal sau diversele tulburari: bulimie, anorexie, mancat compulsiv.

Faptul ca te simti gras, te ingrasa!

persoana anorexie  perceptie gresitaTinerii care se percep ca fiind peste greutatea normala au mai multe sanse sa devina obezi la maturitate. Astfel apare la adolescent o lupta perpetua de a avea corpul ideal, apare stresul psiho-social. Citeste tot articolul aici…

Mancarea instrument social

portii mari mancareDin ce in ce mai multa atentie este acordata psihologiei comportamentului alimentar, de ce mancam asa cum mancam. Multe culturi asociaza marimea cu statutul social, de exemplu sa ai o casa mare, o masina mare sau un televizor foarte mare. Citeste tot articolul aici…

Comportamentul alimentar, alimentatie

In termeni generali inseamna atitudinea pe care o avem fata de mancare, iar cand spunem atitudine inseamna felul in care mancam, ce intelegem prin alimentatie, ce simtim atunci cand ne alimentam, ce reprezinta mancarea in viata noastra, cat de importanta este o alimentatie sanatoasa, si cum ne percepem corpul in relatie cu acest comportament. Faptul ca apar variate atitudini fata de alimentatie, desi mancarea este ceva prezent in viata noastra absolut in fiecare zi, deci ar putea fi ceva bana, se datoreaza componentei sociale puternice; astfel socialul dicteaza ce este bine sa mananci, cat este bine sa mananci, cum mananci cand esti in public si cum o faci cand esti singur, si apar pana si alimente care sunt la moda intr-o anumita perioada.

Anorexie

Se numeste Anorexie (Anorexia Nervosa) tulburarea psihica, de comportament alimentar, in care persoana cu acest diagnostic are mai putin de 85% din greutatea pe care ar trebui sa o aiba la varsta si inaltimea sa, acest fapt datorandu-se refuzului de a mentine o greutate normala, unei frici de a nu se ingrasa si a unei perceptii gresite fata de propriul corp (se percepe mai grasa decat este cu adevarat); persoanele care prezinta simptome de anorexie pot avea doua tipuri de comportamente nesanatoase in alimentatie: fie refuza sa manance, fie dupa un moment de mancat excesiv provoaca varsaturi sau foloseste substante diuretice (laxative, clisme).

Bulimie

Bulimie: este in aceeasi familie de tulburari de comportament alimentar, insa spre deosebire de anorexie, este caracteristic mancatul excesiv in episoade si o senzatie de lipsa de control asupra mancatului in timpul episodului; persoana cu bulimie foloseste diverse tehnici pentru a compensa mancatul excesiv (diuretice, varsaturi, post negru, exercitii fizice in exces) iar imaginea sa de sine este puternic influentata de felul in care arata si de greutatea sa.

Mancatul compulsiv

Apar si in acest caz episoade de mancat in cantitati mai mari si intr-un timp mai scurt decat ar fi considerat normal, simt ca nu au control asupra felului in care mananca, insa nu folosesc nici un mod de compensare, nu isi induc varsaturi si nu folosesc diuretice sau laxative (ca Bulimia Anorexia).

Terapia in anorexie, bulimie si alte tulburari ale comportamentului alimentar este un proces complex; tocmai pentru ca tulburarile psihice au efecte si asupra fizicului, in tratamentul acestora ar trebui implicati mai multi specialisti: psihoterapeut, medic psihiatru si gastroenterolog si un nutritionist. Suportul familiei si rietenilor este de asemenea foarte important, prezenta lor poate sa faca procesul de recuperare mult mai rapid si usor.

Psihoterapia  – se folosesc diverse tehnici, cele mai utile in acest caz fiind cele specifice psihoterapiei cognitiv-comportamentale, pentru ca pacientul este invatat sa inteleaga gandurile negative care stau la baza comportamentului, sa isi inteleaga frica legata de a manca si a se ingrasa, sa dezvolte ganduri mai realiste si sa faca fata in diverse situatii stresante in mod sanatos, nu in modul autodistructiv specific in anorexie si bulimie.