De ce nu vrei sa fii fericit?

Ce inseamna sa fii fericit? Toata ziua se vorbeste despre fericire, toata lumea isi doreste sa fie fericita, insa de multe ori ramane la nivel de concept abstract.

Ce e rau in a fi fericit?

vrei sa fii fericitOare de ce sunt atatia oameni care isi doresc fericirea si la fel de multi care nu par sa faca nimic sa fie fericiti? Se pare ca se datoreaza credintei ca daca esti fericit ar putea sa ti se intample lucruri rele; aceasta a fost concluzia unei cercetari care a urmarit conceptul de aversiune fata de fericire si felul in care este perceput in diferite culturi.

Se pare ca pentru unele culturi, fericirea nu este o valoare foarte importanta:

  • In culturile vestice, fericirea este una dintre cele mai importante valori
  • Asiaticii, si mai ales cei din Estul Asiei, considera ca nu se cuvine sa exprimi fericire in anumite situatii sociale; japonezii sunt mult mai putin interesati de trairea unor emotii pozitive, comparativ cu vesticii; asiaticii se pare ca apreciaza foarte mult conformismul si armonia, care din punctul lor de vedere intra in contradictie cu conceptul de fericire care este o valoare individualista.
  • Atat in vest cat si in restul culturilor, exista credinta ca fericirea, mai ales fericirea foarte puternica, duce la nefericire si la alte consecinte negative, care vin automat dupa ce esti fericit. Exista si ideea ca a fi fericit te face o persoana rea si ca esti vazut de ceilalti ca fiind egoist, plictisitor sau superficial.
  • In Iran si in tarile din vecinatate, se tem de dedeochiul oamenilor din jur cand ii vor vedea ca sunt fericiti, rezultand suferinte foarte mari.

Multe dintre reactiile negative la ideea de a fi fericit par a fi exagerari, alimentate de superstitii sau de prescriptii culturale legate de ce inseamna o viata placuta si prospera, care nu presupune neaparat fericire, ci mai mult un conformism, un mod de a trai confortabil si fara multe pretentii, de teama de a nu urma o suferinta mai mare. Deci nu vrei sa fii fericit ca nu cumva sa fii nefericit dupa aceea.

Reteta pentru a fi fericit

Totusi daca aceasta fericire ar trebui sa apara in viata noastra, care sunt factorii care o aduc, din ce apare fericirea? Cum poti sa fii fericit? Multa lume vorbeste despre reteta fericirii. In general, daca doresti sa realizezi ceva pe care reusesti sa il vizualizezi, cel mai simplu mod de a-l obtine este sa il transformi in comportamente, in actiuni care concretizeaza ideea ta.

reteta pentru fericireOamenii de stiinta spun ca fericirea este 50% genetica, 10% tine de circumstante si 40% tine de activitatile pe care le facem. Asadar, aproape jumatate din ceea ce numim fericire poate fi manipulata de noi. Un studiu realizat pe un grup de studenti, care timp de 6 saptamani au scris biletele prin care le multumeau in fiecare zi celor care au facut ceva pozitiv pentru ei, a aratat ca nivelul de fericire poate creste astfel cu 20%.

“Te rog”, “Multumesc” si “Imi cer scuze” sunt unele dintre cele mai dificile propozitii de pronuntat, pentru ca presupun un numit nivel de deschidere (te pot face sa te simti vulnerabil), presupun faptul ca nu ai intotdeauna dreptate, deci pot leza imaginea idealista pe care ne-am format-o despre propria persoana, si ne pun in pozitie inferioara fata de partenerul de discutie; in acelasi timp sunt propozitiile care pot mentine relatii autentice, de lunga durata, chiar daca s-a intamplat ceva care sa le tulbure (o cearta, o neintelegere) si pot elibera de frustrarea care apare daca raman lucruri nespuse sau daca nu s-a comunicat eficient.
Cu alte cuvinte cele trei propozitii te pot ajuta sa fii fericit, cand sunt spuse la momentul potrivit pot imbunatati mult calitatea vietii.

Inafara de cele 3 propozitii, mai exista cativa factori despre care s-a demostrat ca pot schimba mult calitatea vietii: exercitiile fizice (elibereaza endorfina, hormonul fericirii), vorbeste cat mai mult (asta presupune sa fii langa cei dragi, sa socializezi cat mai mult, sa exprimi ceea ce simti), fa-ti planuri (cu cat ai mai multe obiective, realiste, care sa iti permita sa le atingi, cu atat viata ta va avea mai mult sens). Chiar suna a reteta, o reteta care presupune destul de mult efort si care pentru a functiona ar trebui sa se transforme intr-un stil de viata, insa si rasplata este pe masura.