Ce te impinge spre infidelitate?

infidelitateDaca esti intretinut, ai mai multe sanse sa inseli

Care este cauza pentru infidelitate? Daca ai fost inselat vreodata, probabil te-ai ganditi mult la asta. Este valabil si pentru barbati si pentru femei, in loc sa dezvolte un sentiment de recunostinta, a fi intretinut, deci dependent financiar, dezvolta senzatia ca persoana nu mai este independenta, ceea ce in general nu ne place.

Conform cercetarilor din acest domeniu, s-a ajuns la concluzia ca exista 5% sanse pentru o femeie care este total dependenta financiar de sot sa il insele, iar pentru barbati sansele sunt de aproximativ 15% de a-si insela partenera de care sunt dependenti. Ce legatura este intre bani si infidelitate? Apar aceste diferente intre babati si femei pentru ca din punct de vedere social, imaginea barbatului este aceea ce stalp al familiei, de suport financiar, ceea ce intra in contradictie cu statutul de intretinut.

Asta inseamna ca acesti barbati isi simt masculinitatea atacata, lucru care ii va impinge spre o activitate care sa ii puna in valoare ca masculi, deci o noua cucerire. O alta explicatie este si faptul ca noua relatie il distanteaza pe cel rsponsabil de infideliate de sot sau sotie, iar aceasta distanta ii face bine la imaginea de sine.

In ceea ce priveste comportamentul persoanelor care aduc cei mai multi bani in casa, pentru femei, cu cat aduc mai multi bani, cu atat au mai putine sanse de a insela; cercetatorii spun ca aceste femei sunt constiente de contradictia dintre asteptarile societatii si propriul comportament, astfel incat dezvolta insomnie si anxietate, si pun in practica comportamente care au ca scop echilibrarea situatiei in familie, adica fac mai multe treburi casnice si se subestimeaza.

In privinta barbatilor care aduca majoritatea banilor in casa situatia se schimba: au cele mai putine sanse de a insela cand fac 70% din banii din gospodarie, dupa ce trec de acest prag, le cresc din nou sansele de a-si gasi o alta partenera.  Explicatia este ca devin contienti ca sotiile sunt total dependente de ei, deci nu vor pleca indiferent de ce fac.

Trasaturile de personalitate care te imping la infidelitate

S-au studiat 516 barbati si 412 femei si s-a ajuns la concluzia ca exista cativa factori care predispun la infidelitate.

In cazul barbatilor:

  • cei carora le place riscul in general, vor fi predispusi sa isi insele partenera;
  • cei care sunt anxiosi in privinta performantelor sexuale, adica cei care sunt nesiguri in pat si care se indoiesc de capacitatea lor de a-si satisface partenera;
  • cei care sunt usor excitabili;

In cazul femeilor:

  • cele care sunt nefericite in relatie, asta fiind factorul principal pentru femei;
  • cele care considera ca nu sunt compatibile sexual cu partenerul;

a insela partenerul

Vocea ta spune daca vei insela

S-a realizat un studiu pe acest subiect si s-a ajuns la consluzia ca femeile cred despre barbatii cu vocea groasa, joasa, ca vor fi mai tentati sa insele, iar barbatii cred despre femeile care au vocea subtire si care vorbesc pe o tonalitate inalta ca vor fi infidele.

Datorita costurilor mari ale infidelitatii: suferinta, problemele financiare provocate si in final chiar destramarea familiei, se pare ca avem tendinta sa ne alegem partenerii in functie de voce, evitand barbatii cu vocea groasa si femeile cu vocea prea subtire.

Explicatia consta in faptul ca vocea groasa este asociata cu un nivel mai mare de testosteron la barbati, deci o cantitate mai mare de hormoni, iar la femei cu o cantitate mai mare de estrogen, iar hormoni mai multi ar putea sa ii faca mai activi din punct de vedere sexual, deci sa ii predispuna la infidelitate, fapt care ar putea fi o problema intr-o relatie pe termen lung si cauza unei despartiri.

Este foarte dificil sa spui ca doar un factor a dus la infidelitate, de obicei este o combinatie a calitatii relatiei, a modului in care se simte cel intretinut, deci a modului in care castiga bani, a nesigurantei in pat si a nivelului de asumare a riscului, plus alte caracteristici proprii relatiei si experientei de viata a persoanelor implicate, care ar putea duce la a insela.