Cand poti face o gluma despre o tragedie?

Ce inseamna umorul?

 

care este teoria umoruluiDin punct de vedere psihologic umorul presupune 2 faze ale creierului: intai descopera o nepotrivire, dupa care creierul o rezolva ca pe o ghicitoare si rezulta amuzamentul. Se pare ca baietii se amuza in mod diferit de fete. O cercetare care a urmarit felul in care este procesat umorul de creier arata ca modul in care inteleg cele 2 sexe umorul se formeaza inca din copilarie: fetele reactioneaza la scene amuzante care presupuneau comedie de situatie (persoane care cad, se ciocnesc, care fac glume altora) in timp ce baietii erau mai amuzati de filme scurte care presupuneau o anumita activitate antrenanta, de tipul filmelor cu copii care fac break-dance.

Teoria si formula matematica a umorului

h=m x s

De multa vreme cercetatorii se intreaba cum poti prezice ce fel de informatie va produce amuzament si cat de amuzant este ceva. Asa s-a nascut aceasta ecuatie, care explica de ce oamenii sunt atrasi atat de mult de greseli si de idei care stim ca nu sunt bune pentru noi. Iar teoria umorului spune ca ni se pare amuzant ceva ce initial am crezut ca este adevarat si nu era, si despre care am avut prea putine informatii si care era sa ne pacaleasca; iar umorul si rasul care ne face sa ne simtim bine este modul in care ne rasplatim pentru ca ne-am dat seama de greseala si nu ne-am lasat pacaliti.

De fapt ecuatia explica umorul astfel:

h – este placerea pe care o simtim cand radem
m – nivelul de pacaleala, cat de gresite sunt informatiile auzite
s – cat de mult esti dispus sa crezi in ce auzi

Deci, simtim placere cand radem in functie de cat de tare am fost pacaliti si cat de mult am fost tentati sa credem in pacaleala.

Poti spune o gluma despre o tragedie?

umorul intre prieteniCu totii am folosit la un moment dat umorul pentru a detensiona o situatie sau pur si simplu pentru a face haz de necaz. Si totusi cand este momentul potrivit pentru a face o gluma pe seama unei nenorociri? Care este limita?

Exista o teorie care se numeste “Teoria incalcarii benigne” (Benign Violation Theory) si care spune ca umorul poate
sa apara atunci cand percepem ceva ca fiind gresit, grav (incalcarea), si in acelasi timp este perceput ca fiind in ordine, bun (benign)
. Distanta psihologica este un element cheie in transformarea tragediei in ceva bun si numeroase studii au aratat ca distantarea de aceasta prin spatiu, timp, tipuri de relatii sau imaginatie, sporeste umorul. Studiile arata ca factorii care fac sau nu o gluma amuzanta sunt cat de grav este evenimentul despre care se glumeste, si distanta psihologica. In momentul in care distanta este prea mare, gluma nu mai este amuzanta.

Astfel participantii la cercetari au demonstrat ca a fi lovit de masina (eveniment grav) poate fi mai amuzant daca s-a intamplat in urma cu 5 ani, in schimb daca te lovesti la un deget (eveniment minor) e mai amuzant daca s-a intamplat ieri. Iar in privinta distantei psihologice,
participantii au spus ca a pierde aproape 2 mii de dolari este mai amuzant daca i se intampla unui strain decat unui prieten, in schimb a pierde 50 de dolari este mai amuzant daca i se intampla unui prieten.

Cum explicam umorul in tragedie?

O alta cercetare despre cum poti face o gluma in urma unui eveniment neplacut, a prezentat subiectilor imagini ipotetice sau reale; cand li s-a acerut sa spuna cat de amuzant li se pare, daca prima data au aflat despre imagine ca era reala, subiectii au aprcand poti sa faci o gluma despre o tragedieeciat ca fiind cele mai amuzante imaginile mai putin socante (evenimente mai putin grave), iar daca li s-a spus ca sunt truncate, au apreciat ca fiind amuzante imaginile cele mai socante.

Deci cu cat tragedia care s-a intamplat este mai distantata de mine, fie ca nu sunt apropiat de persoana care a pa
tit-o,
fie ca a trecut mai mult timp de cand s-a intamplat sau pur si simplu este vorba de un eveniment care stiu ca nu e real, cu atat exista mai multe sanse sa mi se pare o gluma buna.

Chiar daca a face o gluma pe seama unei tragedii pare sinistru, din punct de vedere psihologic este acelasi proces ca cel descris de teoria de mai sus, deci o neplacere poate deveni amuzanta, diferenta dintre felul in care este perceput se mai datoreaza si valorilor persoanei care primeste informatiile, unii fiind total impotriva ideeii de a face o gluma pe seama unei tragedii.

Asta inseamna ca limita dintre a jigni pe cineva cu o gluma si a fi amuzant este foarte fina, iar daca nu te afli la momentul potrivit, la distanta psihologica potrivita, si evenimentul nu a fost destul de grav, mai bine nu o mai spui.