Ai grija la cuvinte cand te descrii

Nu folosi cuvinte ca “sunt gras!”

felul in care te descrii influenteaza cum te vad ceilaltiCuvintele cu care ne descriem sunt foarte importante pentru ca ele influenteaza felul in care ceilalti ne percep.

Cercetarea a constat in a arata o serie de poze cu femei normoponderale si supraponderale unui alt grup de femei, care au evaluat femeile din poze in functie de diverse criterii, inclusiv cat de placute sunt. Femeile din poze au fost cotate ca fiind mai putin placute cand au facut afirmatii negative despre corpul lor, afirmatii legate de faptul ca sunt supraponderale.

Cele care au fost placute cel mai mult au fost cele supraponderale care au facut afirmatii pozitive despre propriul corp, folosind cuvinte pozitive.
Desi a spune cuvinte ca “sunt grasa” este ceva foarte comun in discutiile femeilor, nu trece fara a avea un impact asupra interlocutorului; intentia femeii care face afirmatia pare a fi legarea de relatii sociale, insa trezeste in celalalt exact contrariul, ii influenteaza in mod negativ imaginea despre celalalt.

Nemultumirile legate de propriul corp coreleaza cu problemele de sanatate fizica si psihica, inclusiv mancatul compulsiv, mancatul emotional, stresul, stima de sine scazuta, depresia si comportamentele nesanatoase care au ca scop controlul greutatii.
Un studiu pe 1000 de femei cu varstele intre 18 si 87 de ani a demonstrat anumite cuvinte: “sunt batrana” si “sunt grasa” este destul de comune, si apar pe parcursul intregii vieti la femei. “Sunt grasa” apare mai mult in prima parte a vietii, in timp ce a doua afirmatie apare in a doua jumatate.
A face aceste afirmatii tine de idealul social de femeie foarte subtire, de stereotipuri, insa trebuie evidentiat ca nu doar acest ideal este nesanatos pentru ca femeilor le scade stima de sine comparandu-se cu acest reper, ci apar si comportamente nesanatoase in consecinta si relatiile sociale au de suferit pentru ca femeia care se plange si spune cuvinte urate despre sine, devine mai putin simpatica.

In psihoterapia cognitiv-comportamentala, se pune foarte mare accent ce cuvintele pe care le foloseste individul pentru a se descrie; aceste cuvinte, mai ales daca sunt negative, influenteaza negativ si modul in care persoana se simte, apare astfel depresia si stima de sine scazuta; tot in acest fel apar si predictiile negative, cuvinte despre esecuri pe care le prezice persoana pentru propriul viitor; asadar ai grija ce spui, nu ii influenteaza doar pe ceilalti ci si pe tine.

 

Stereotipuri despre batrani

Stereotipurile sunt credinte rigide, care insumeaza caracteristicile unei anumite categorii sau grup de persoane, in general ne ajuta sa extragem ideile esentiale si definitorii despre o categorie; exista stereotipuri despre englezi, despre blonde, despre barbati, cu totii am folosit macar unul.

Dintre multele stereotipuri despre varstnici, cel mai comun este cel care spune ca sunt uituci si senili. Intr-adevar memoria sufera un declin odata cu varsta, insa se pare ca doar daca le amintesti adultilor mai in varsta despre acest stereotip, le inrautatesti problemele de memorie, deci, din nou cuvinte care influenteaza in mod negativ.

Cum ii influenteaza stereotipurile?

stereotipuri despre batraniUn studiu a pornit de la idea ca exista “amenintarea stereotipului”, adica atunci cand persoanele sunt confruntate cu stereotipuri negative au tendinta de a produce un auto-handicap si de a avea performante mai proaste comparativ cu propriul potential. Facand acest lucru, ei de fapt confirma stereotipul negativ.
Experimentul a evaluat in prima etapa varstnici carora li s-a comunicat intai stereotipul legat de problemele de memorie la varsta a treia si un grup de varstnici carora nu li s-a comuniact nimic; ambele grupuri au fost supuse la testul de memorie, iar primul grup a avut cele mai proaste performante, deci stereotipul influenteaza performanta.
In a doua etapa a experimentului, unui grup i s-a comunicat stereotipul de varsta din nou insa sub o alta forma, s-au folosit aceste cuvinte: “sa nu faceti greseli caracteristice varstei”; iar rezultatele au aratat ca tocmai grupul caruia i s-a spus de stereotip a avut cele mai bune performante la testul de memorie.

Rezultatele acestei cercetari arata cat de importante sunt asteptarile pe care le are cel care evalueaza persoana in varsta, si ce cuvinte foloseste pentru a exprima aceste asteptari, pentru ca acele asteptari ar putea sa ii inrautateasca rezultatele subiectului la testele de memorie. Concluzia este ca cel mai bun mod de a o motiva pe cineva este de a-i atrage atentia sa nu faca greseli, in loc de a afirma ca persoanele din categoria sa de obicei fac greseli, daca intr-adevar iti doresti ca persoana de langa tine sa nu fie afectata de stereotipuri si sa obtina cele mai bune performante.