Cum fac femeile alegerea partenerului comparativ cu barbatii

Cum facem alegerea?

O mancare din care s-a scos 90% din grasime suna mult mai apetisant decat o mancare cu continut de 10% grasime, si chiar daca este vorba despre alegeri identice, oamenii tot o vor prefera pe cea care suna pozitiv. Acest principiu, cel al restructurarii cadrului in mod pozitiv ne influenteaza si atunci cand ne alegem un partener de viata.

Un studiu arata ca acest efect de restructurare pozitiva (sau recadrarea pozitiva) este mult mai puternic la femei. In cazul femeilor, functioneaza efectul fenomenului numit investitie parentala, care le face pe femei sa fie mai atente la informatia cu rezonanta negativa. Sa alegi pe cineva care nu ar putea sa intretina familia sau care nu ar fi un tata iubitor, ar putea sa aiba consecinte serioase asupra femeii si copiilor, de accea femeile prefera sa isi aleaga pertenerii dupa elementele pozitive.

Cercetare despre diferenta dintre sexe in alegerea partenerului

In cercetare, subiectilodiferente dintre femei si barbati in alegerea parteneruluir care au participat li s-au prezentat descrieri structurate intr-un cadru pozitiv sau negativ ale potentialilor parteneri de viata.

Exemple Cadru pozitiv: “7 persoane din 10 considera aceasta persoana amabila”. Cadru negativ: “3 persoane din 10 considera ca aceatsa persoana nu este amabila”.

Cercetatorii au folosit 6 atribute cheie in evaluarea efectului de cadru cu o anumita conotatie, din care 2 erau mai importante pentru femei, 2 mai importante pentru barbati, si 2 erau considerate necesare de ambele genuri.

Important pentru barbati:

Corp atragator

Chip atragator

Important pentru femei:

Potentialul partenerului legat de cati bani poate face in viitor

Ambitie

Important pentru amandoi:

Amabilitate

Inteligenta

Atat femeile cat si barbatii au evaluat potentialii parteneri, fie pentru o relatie pe termen lung, fie pentru o legatura scurta.

Femeile s-au pacalit

Multe dintre femei, majoritatea chiar, au dat mult mai multe raspunsuri negative, afirmand ca nu ar alege un partener descris folosind un cadru negativ, chiar daca informatiile erau exact aceleasi din propozitiile folosind cadrul pozitiv.

Exista foarte multe diferente intre comportamentele si deciziile celor doua sexe. Aceasta cercetare arata efectul evolutiei asupra vietii de cuplu si ar putea explica si anumite decizii irationale luate sub influenta unei incadrari pozitive a informatiei, ne explica de ce ne pacaleste un “ambalaj”, o “forma” frumoasa, pentru ca de fapt asta face incadrarea in termeni pozitivi, incat nu ne mai uitam la continut, efect care se poate observa in cumparaturile de zi cu zi, in alegerea prietenilor si in final si in alegerea partenerului.