Esti suparat? Suna-ti mama, aduce fericire

oxitocina hormonOxitocina joaca un rol vital in declansarea nasterii si in facilitarea alaptarii, este produs de o zona a creierului numita hipotalamus si este implicata in legarea relatiilor sociale. Atat la oameni cat si la animale, hormonul ajuta la intretinerea legaturii dintre parinti si copii, si intre membrii cuplurilor.

Oxitocina – hormonul increderii

Hormonul pare a fi foarte important si in sentimentul de incredere: s-a studiat rolul pe care il are oxitocina in legaturile sociale si s-a descoperit ca femeile care au cele mai inalte nivele de oxitocina atunci cand cineva are incredere in ele, au si cel mai inalt nivel de satisfactie in viata. Aceste femei au capacitatea de a face fata mai bine cand apar evenimente negative in viata, sunt mai putin depresive, au mai multa incredere in ceilalti si relatii mai sanatoase.

Hormonii si fidelitatea

Barbatii in relatii de lunga durata aleg sa stea la distanta de femeile necunoscute pe care le gasesc atragatoare atunci cand iau oxitocina. Ceea ce sugereaza ca acest hormon ajuta la promovarea fidelitatii in relatiile monogame. Cercetarea a descoperit ca nu are acelasi efect in momentul in care barbatii care nu erau implicati in nici o relatie primeau aceeasi doza de oxitocina.

Experimentul a presupus folosirea unui spray cu oxitocina si expunerea barbatilor la prezenta unei femei pe care o considerau atragatoare. Datorita faptului ca s-a descoperit legatura dintre acest hormon si sentimentul de incredere, s-a presupus ca efectul asupra barbatilor va fi de apropiere de femeia atragatoare, insa rezultatele au aratat exact opusul.  Barbatii care erau in relatii stabile au marit distanta dintre ei si femeia atragatoare, indiferent de comportamentul femeii.

S-a realizat acelasi experiment urmarind distanta dintre barbati si alti barbati, si oxitocina nu a a vut nici un efect in acest caz. Asadar, in relatiile monogame, rolul oxitocinei este foarte important, atat in legarea relatiei cat si in mentinerea sa in ciuda trecerii timpului, lucru valabil la oameni si animale.

Mama, o sursa de fericire

suna-ti mama, produce fericireUn simplu telefon pentru a auzi vocea mamei elibereaza un hormon care reduce stresul, sustine o cercetare realizata pe un grup de adolescente, care puse intr-o situatie stresanta si apoi consolate de mama, au raspuns la fel atat in cazul in care mama era prezenta in fata lor cat si atunci cand doar au vorbit la telefon cu ea, comparativ cu grupul de control care dupa situatia stresanta a urmarit un film fara nici o semnificatie. Nivelul de oxitocina al fetelor, “hormonul dragostei”, a crescut semnificativ in timp ce cortizolul, care marcheaza prezenta stresului, a scazut. Desi oxitocina in general necesita contact fizic, se pare ca vocea mamei la telefon are acelasi efect.

Cercetarile arata o diferenta intre modul de coping la stress a celor doua sexe: in timp ce femeile prefera sa lege relatii si sa se foloseasca de legaturile sociale pe care le au, fie prin atingeri fie pur si simplu prin comunicare, astfel intarind legaturile respective, barbatii aleg raspunsul fuga sau lupta.

Hormonul iubirii afecteaza femeile si barbatii in mod diferit: la barbati imbunatateste abilitatea de a identifica relatii competitive, iar la femei le ajuta sa identifice retele sociale importante.  Diferenta dintre cele doua sexe este explicata de psihologi prin faptul ca femeile sunt mai orientate catre familie si comunitate, iar barbatii au tendinta sa intre in competitie cu altii si sa lupte pentru statutul lor social.

Rezultatele acestor cercetari ne ajuta sa inteleg cauza comportamentelor femeilor comparativ cu barbatii, aratand ca importanti nu sunt doar factori sociali si culturali, ci si factori biologici, ca oxitocina, care contribuie la sentimentul de fericire si la modul in care relationam.