Ce este psihoterapia?

Psihoterapie – este interventia psihologica realizata stiintific de catre un psihoterapeut pentru a modifica factorii psihologici implicati in tulburarile psihice, psihosomatice si in situatii de risc. Asadar contactam un cabinet de psihoterapie daca avem simptome sau daca ni s-a stabilit deja un diagnostic.

Tulburari carora se adreseaza sedintele de psihoterapie:

  • Tulburari anxioase: anxietate generalizata, atacuri de panica, fobii, obsesii, compulsii, stres posttraumatic
  • Tulburari depresive
  • Terapia ticurilor si tulburarilor comportamentalesedinta psihoterapie la cabinet
  • Tulburari de comportament alimentar: bulimie, anorexie, mancat compulsiv, obezitate
  • Tulburaril adictive/dependente: alcool, tutun, alte substante
  • Tulburari psihosomatice si durere
  • Tulburari de somn
  • Dezvoltare personala, dezvoltarea stimei de sine (hipersensibilitate, timiditate, sentimentul lipsei valorii proprii, lipsa de obiective)
  • Dificultati de comunicare, de invatare

Ce inseamna psihoterapie scurta ericksoniana?

Este un tip de psihoterapie activa, pe termen scurt (10 – 12 sedinte pe o perioada de 3 – 4 luni) si orientata pe simptom; este adaptata modului de viata modern si rapid, in care se folosesc tehnici provenind din psihoterapia cognitiv comportamentala, terapia familiei, terapia centrata pe obiective si solutii, programare neurolingvistica si hipnoza clinica; acest tip de psihoterapie este centrata in principal pe simptom. Evident fiecare plan terapeutic este adaptat caracteristicilor persoanei care beneficiaza de sedintele in cabinet si poate sa presupuna folosirea tuturor tipurilor de tehnici sau doar o parte. Este un tip de psihoterapie acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania.

Ce este hipnoza clinica ericksoniana?

Este o procedura care presupune ca un specialist sa induca o stare modificata a constiintei (diferita de starea de veghe sau starea de somn, unii ar spune ca e o stare intermediara), stare in care clientul is pastreaza controlul asupra actelor sale si integralitatea liberului arbitru. Terapeutul foloseste sugestii pentru a ajuta clientul sa-si rezolve problema folosind potentialul propriu si resursele din inconstient.

Cum se desfasoara o sedinta la cabinet?

In primul rand este foarte important sa vina la cabinet persoana care are nevoie de psihoterapie (se intampla frecvent ca mamele sa vina pentru copiii lor, sotiile pentru soti etc.), este important de inteles ca nu se poate face psihoterapie pentru o persoana care nu este prezenta in cabinet, care probabil nici nu stie ca altcineva este ingrijorat si vorbeste cu un psiholog pentru a-l ajuta; pe de alta parte este perfect normal ca familiile sa ceara sfatul psihologului in cazuri de genul dependentelor de alcool, de jocuri de noroc, bolnavi de Alzheimer, in care persoana care chiar are o problema nu o recunoaste sau nu este dispus sa se implice intr-un proces terapeutic.

In timpul primei sedinte la cabinet, psihologul va construi tabloul clinic impreuna cu pacientul, se clarifica simptomele, cauzele, cei doi stabilesc obiective comune; psihologul poate avea nevoie de mai mult de o sedinta pentru a stabili care este diagnosticul si pentru a formula planul terapeutic. Tot la inceput se leaga alianta terapeutica, pacientul are ocazia sa se familiarizeze cu procesul, cu psihologul, sa capete incredere. In urmatoarele sedinte vor fi abordate fiecare obiectiv stabilit. In psihologie si psihoterapie mai ales, este nevoie de obicei de timp, de mai mult de o sedinta pentru a face progrese si pentru ca rezultatele sa fie durabile in timp.

individ libertate psihoterapieCum gasesti un psiholog in Timisoara?

Sa gasesti un psiholog nu este atat de usor ca gasirea unui lacatus sau a unui electrician in momentul in care ti se arde o priza. Acest proces este ingreunat in primul rand de natura sensibila a problemelor care te imping sa apelezi la un psiholog, fapt care te determina sa nu iti intrebi vecinii sau prietenii daca iti pot recomanda unul bun; iar daca totusi o faci este posibil sa nu primesti niciun raspuns, fiind un proces intim si delicat, putini sunt cei dispusi sa impartaseasca altor persoane experienta lor. 

Cel mai simplu mod de a cauta in prezent este cautarea online; in ziua de astazi cautam absolut orice online, de ce nu am cauta si un psiholog, astfel ca o simpla cautare in Google a cuvintelor “psiholog Timisoara” sau “psihoterapeut Timisoara” poate fi de ajuns; pentru a te asigura de un serviciu de calitate, inainte de a contacta psihologul pentru o programare, ar fi bine sa te asiguri ca cel care afirma ca este psiholog este acreditat de Colegiul Psihologilor din Romania, ca are drept de libera practica, ceea ce ar garanta pregatirea lui profesionala conform standardelor europene; tot pe website-ul Colegiului Psihologilor exista si registrul cabinetelor de psihologie inregistrate si cu drept de functionare in Timisoara.