Psiholog sau Psihiatru?

psiholog psihiatru 2

 

Care este diferenta dintre psiholog si psihiatru?

 

Ma duc la psiholog sau la psihiatru? Este o intrebare foarte comuna, pentru ca majoritatea nu cunosc diferenta dintre cele doua meserii, iar daca esti un pacient caruia i s-a recomandat sa apeleze la un specialist in sanatate mentala si nu stii pe ce carare sa o apuci, aici gasesti raspunsul.

Atat psihologul cat si psihiatrul pot lucra cu persoane care acuza probleme psihice sau pot conduce cercetari in domeniul sanatatii mentale, insa exista o mare diferenta intre cele doua titluri, mai ales in tara noastra.  Un psiholog (in mod deosebit cel clinician) are ca principale sarcini evaluarea clinica a pacientului in vederea stabilirii diagnosticului (se face prin interviu clinic si folosirea instrumentelor – teste si chestionare psihologice) si consilierea sau psihoterapia. Pentru practicarea psihoterapiei sau consilierii sunt necesare formari profesionale suplimentare, care se finalizeaza cu acreditari de la scolile de psihoterapie si a Colegiului psihologilor din Romania, deci nu toti psihologii pot sa practice consiliere sau psihoterapie, trebuie sa aiba specializari in plus.

Un psihiatru este un medic specializat in psihiatrie, care pentru terapia tulburarilor psihice prescrie tratament medicamentos pacientilor; in Romania exista foarte putini psihiatri care practica psihoterapie sau consiliere, majoritatea folosind doar medicamentele in practica; tot psihiatrii sunt si cei care au posibilitatea sa te interneze intr-un spital cu specific de psihiatrie sau sa iti dea concediu medical.

O alta diferenta majora este faptul ca psihologul, fiindca a studiat toate aspectele din psihologia umana, in terapie va lua in calcul toate aspectele vietii individului, pozitive si negative, astfel incat sa gaseasca o cauza si sa realizeze diferite conexiuni intre dezvoltarea pacientului, copilarie si adolescenta, si tiparele de comportament din prezent; psihologul ia in considerare modul de relationare al pacientului, viata profesionala, modul in care gandeste, sensul pe care il da experientelor, in timp ce psihiatrul se centreaza pe tratarea simptomului.

 

E mai bine sa merg doar la psiholog?

Psihiatrul si psihologul pot lucra impreuna, astfel ca unii pacienti beneficiaza si de tratament medicamentos si de psihoterapie, insa la fel de bine pot profesa separat, mai ales ca pacientii cu probleme cronice severe prefera sa mearga doar la psihiatru; asadar poti apela la ambii sau daca vrei doar medicamente poti merge doar la psihiatru, iar daca vrei sa rezolvi problemele analizandu-le si fara sa iei medicamente mergi la un psiholog psihoterapeut.