Cum sa iti imbunatatesti somnul?

cum poti sa dormi mai bineSe discuta foarte mult despre somn in ultimul timp. Cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat cautam mai multe metode de a ne optimiza somnul. Deja se stie foarte multe despre somn. De la banalul “culca-te devreme, ca altfel nu o sa cresti mare” pe care il auzeam de la parintii nostri, la ultimele cercetari care arata ca lipsa de somn este pusa in legatura cu simptome psihice – anxietate, depresie.

Exista studii care vorbesc despre debutul precoce al bolii Alzheimer daca nu dormi destul. Iar unele mai recente vorbesc despre debutul precoce al diabetului. Sunt cateva trucuri care s-au dovedit a fi foarte folositoare, atat in practica terapeutica, cat si in studiile clinice.

Somnul poate fi imbunatatit

Poti sa iti faci o lista cu tot ceea ce vrei sa faci a doua zi, si vei dormi mai bine. Un studiu realizat in America, a pornit de la ideea ca aproape 40% din americani se gandesc seara repetitiv la toate lucrurile care au ramas neterminate sau pe care le au de facut a doua zi; a fost comparat un grup de participanti care timp de 5 minute si-au facut o lista seara, inainte de culcare, cu ceea ce ii preocupa pentru a doua zi, cu un alt grup de control. Cei care si-au asternut pe hartie grijile legate de viitor au dormit mai bine.

Desi nu s-au folosit participanti cu insomnie, ci studenti sanatosi, acest experiment demonstreaza inca o data ca tehnica jurnalului si alte tehnici derivate de la aceasta functioneaza.

ce iti imbunatateste somnul

Dormi mai bine daca ai un scop in viata

Cand spunem scop in viata nu ne referim neaparat la ceva maret, este de ajuns sa ai un motiv bun pentru a te trezi a doua zi. Sa ai un loc de munca pe care sa il apreciezi, o pasiune, o familie in care sa te simti implicat. A ajuta pacientii sa dezvolte noi scopuri in viata ar putea sa fie un nou tip de tratament fara medicamente. Se pare ca cei motivati au raportat o calitate a somnului mai buna in ansamblu. Asta inseamna mai putine intreruperi in timpul noptii, mai putine simptome de apnee in somn si mai putine simptome a sindromului picioarelor nelinistite.

Dormi mai bine cu prebiotice

Probioticele sunt foarte populare in ultimul timp, ele fiind tulpini de bacterii benefice sistemului nostrum digestiv. Se gasesc fie in mancare, in alimentele fermentate, fie sub forma de suplimente intr-o capsula. Exista multe studii care demonstreaza importanta echilibrului dintre bacteriile din flora bacteriana. Echilibrul din intestine duce la echilibru emotional, la mai putine simptome anxioase si depressive, si la un bun sistem imunitar in general.

Prebioticele sunt diferite de probiotice, dar strans legate. Prebioticele sunt fibrele care hranesc aceste bacterii benefice. Se gasesc in cicoare, usturoi, ceapa, praz, si alte alimente fibroase, de care probioticele au nevoie pentru a supravietui si pentru a prolifera.

Experimentul care pune in legatura calitatea somnului cu prebioticele s-a realizat doar pe cobai, urmand a fi realizat pe subecti umani. Rezultatele arata ca soarecii care au avut o dieta bogata in prebiotice au avut somnul mai profund. Subiectii au petrecut mai mult timp in faza de somn non-REM. Iar in cazul in care au trait un eveniment stresant, si-au revenit mult mai usor dupa aceea, avand mai putine sanse de a dezvolta stres posttraumatic.

cum sa faci somnul bunImportanta somnului nu trebuie subestimata. Deci ar trebui sa pui in practica cele citite mai sus. Poti sa iti faci un mic ritual de seara, care sa te pregateasca psihic pentru somn, important este sa dormi si sa iti acorzi timp pentru asta. Ceva atat de banal ca somnul e una din cele mai sanatoase investitii in sanatate pe care le poti face.