Nu evita un conflict, duce la divort!

Cum prezici un divort?

conflict in cupluEste logic ca a tipa si a-l face pe partener in toate felurile nu face bine relatiei si poate duce la divort, insa s-a descoperit un alt tipar de comportament care este la fel de distructiv in relatie: situatia in care unul dintre parteneri abordeaza conflictul in mod sanatos si calm, il asculta pe celalalt si vrea sa rezolve situatia, iar celalat se retrage si este pasiv.

Au fost evaluate 373 de cupluri pe o perioada de 16 ani, incepand cu primul an de casnicie. Uimitor a fost ca 29% dintre barbati si 21% dintre femei au raportat ca nu exista conflicte in relatie, inca din primul an de casnicie, insa pana la finalul cercetarilor, dupa 16 ani, aproape jumatate din ei au facut cerere de divort (46%).

Diferente intre barbati si femei in abordarea unui conflict:

Barbatii

  • au afirmat ca folosesc mai multe comportamente sanatoase si mai putine din cele distructive
  • barbatii au ramas la fel pe parcursul anilor

Femeile

  • in primul an folosesc mai multe comportamente distructive si nesanatoase, insa problemele initiale se rezova in timp
  • au folosit din ce in ce mai multe comportamente sanatoase si au devenit mai active

 

Femeile incep sa se implice mai mult in relatie pentru ca relatia este mult mai importanta pentru ele, multe afirmand ca este pe primul loc in viata lor; ele isi dau seama ca aceasta pasivitate si retragerea dintr-un conflict nu ajuta casnicia.
Cercetarile arata ca acest tipar de comportament in relatie poate duce la divort pentru ca interpretarea partenerului care este deschis, accepta un conflict, si vrea sa discute este “nu ii pasa, nu investeste in relatie”.

O alta cercetare arata cat de important este felul in care se finalizeaza un conflict, cu cat unul din parteneri isi revine mai usor si este mai putin ranit de cearta, cu atat si celalalt partener se simte mai bine, simte stabilitate si se simte in siguranta.

 

Furia in conflict depinde de calitatea relatiei

conflict cuplu divortMembrii cuplurilor se pricep foarte bine la recunoasterea emotiilor partenerului, cum ar fi furie, tristete sau frica; de multe ori insa furia partenerului nu este legata de subiectul pentru care se cearta ci mai mult de atmosfera din relatie.

S-a descoperit ca persoanele aflate intr-o relatie au tendinta de a exprima furie, nu neaparat in momentul in care simt furie cel mai puternic ci dupa o lunga perioada de conflict intre parteneri. Asta inseamna ca daca in relatie atmosfera este caracterizata de furie, care poate fi data de pasivitate sau de agresivitate, continua sa exprime furie chiar daca poate simt altceva.

Se pare ca majoritatea persoanelor cand se cearta in cuplu simt si tristete, insa nu reusesc sa o exprime iar partenerul nu o recunoaste. Acest lucru este foarte important pentru ca s-a demonstrat intr-un alt studiu ca exprimarea tristetii si a dezamagirii in timpul unui conflict poate sa ii apropie pe cei doi si poate intrerupe cercul furiei. Dintre cei doi parteneri, femeile par sa exprime mai bine tristete insa intr-o cearta sunt la fel de “oarbe” ca si barbatii la a observa altceva decat furie la partener.

In baza acestor rezultate intelegem de ce multe dintre cuplurile care se cearta o perioada indelungata, ajung la divort, desi sunt aceleasi persoane care s-au indragostit nu demult; pur si simplu se schimba modul in care comunica, din acest motiv unul dintre cele mai importante elemente pe care cuplul ar trebui sa se concentreze este modul in care se rezolva un conflict.