Simptome de alcoolism? Afla cu 2 intrebari

Fie ca e alcoolism sau pur si simplu consumi prea mult alcool, este sanatos sa afli din timp pentru a putea sa schimbi ceva inainte ca acest obicei sa iti strice sanatatea si sa incepi un tratament.alcoolism, persoana care consuma alcool

In general, pentru a intelege cat de serioasa este o problema legat de consumul de alcool, este nevoie de o evaluare amanuntita care dureaza cel putin jumatate de ora, iar asta face ca pacientii care ar putea beneficia de ingrijire medicala sau psihoterapie sa treaca de multe ori neobservati.

O cercetare in acest domeniu a descoperit 2 intrebari foarte simple care pot ajuta specialistii in sanatate sa depisteze foarte usor pacientii cu probleme legate de consumul de alcool chiar daca nu se observa inca simptome, sau care iti pot face o idee despre cat de mult bei.

Care sunt cele 2 intrebari?

1. Cat de des consumi 6 sau mai multe pahare de bautura la o singura ocazie?

2. S-a intamplat ceva ce ti-ai fi dorit sa nu se intample, in ultimul an, ca rezultat al consumului tau de alcool?

Raspunsurile pacientilor fie vor elimina diagnosticul alcoolism fie vor atrage atentia asupra consumului excesiv sau nesanatos prin faptul ca exista simptome, iar acestia din urma pot fi evaluati mai departe mai amanuntit si pot fi orientati spre specialisti care sa ii ajute cu un plan terapeutic.

Echipa cercetatorilor a evaluat 17 studii din trecut si a analizat cum cateva intrebari simple pot detecta consumul nesanatos de bauturi alcoolice, care au implicat in total 5646 de subiecti participanti. Rezultatele arata ca folosind cele 2 intrebari pot fi identificati in mod corect cei cu simptome in proportie de 87,2%, si cei care nu au probleme in proportie de 79,8%.

Am raspuns, am simptome, ce fac mai departe?

Dupa ce ai raspuns la cele 2 intrebari, iar raspunsurile tale sugereaza ca intr-adevar ar trebui sa iti faci griji, mai departe ar trebui sa raspunzi la intrebarile testului de identificare a tulburarilor provocate de alcool, dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 1982 ca un mod simplu de identificare a persoanelor ce sunt expuse riscului de a dezvolta probleme legate de alcool, deci care au simptome de alcoolism. Are doar 10 intrebari si este un mod foarte rapid si complex de a identifica semnele preliminare a consumului abuziv si al formelor incipiente de dependenta. Se utilizeaza la determinarea problemelor legate de alcool pe parcursul ultimului an. Este unul din cele mai simple si concludente teste de depistare a problemelor legate de alcool avand o precizie de 92%.

tratament alcoolismTratament pentru abuzul de alcool

Ai raspuns la intrebari, urmatorul pas este sa recunosti ca felul in care consumi alcool, cantitatile si reactiile tale nu sunt sanatoase; este probabil cel mai greu pas.

Urmeaza un tratament: pentru abuzul de alcool trebuie in primul rand sa iti contactezi medicul de familie, care iti poate recomanda o serie de investigatii clinice care sa te ajute sa intelegi daca alcoolul te-a afectat din punct de vedere fizic si daca este nevoie si de interventia altor medici (gastroenterolog, urolog, cardiolog etc.); dupa ce ai vorbit cu medicul tau, poti contacta un psiholog clinician pentru o evaluare psihologica, sa verifici daca ai dezvoltat simptome specifice unor tulburari psihice; psihologul iti va explica daca este nevoie de un consult psihiatric (psihiatrul iti poate prescrie medicamente care sa te ajute sa treci mai usor peste sevraj) sau doar de psihoterapie. Psihoterapia te poate sustine in procesul de dezintoxicare, te poate ajuta sa intelegi care este motivul pentru care ai exagerat in consum, sa dezvolti noi interese si activitati, sa construiesti o retea de suport si sa nu renunti la tratament.

Alcoolism sau doar consum exagerat, primul pas este sa intelegi ce se intampla cu tine, deci raspunde la intrebari.