Faptul ca te simti gras, te ingrasa

 
 
 
Faptul ca te vezi gras, te ingrasa si mai mult. Imaginea pe care o ai despre propria persoana are o influenta foarte mare asupra sanatatii tale fizice si psihice si iti poate influenta si obiceiurile de viata. In urma unui studiu longitudinal (aproximativ 13 ani) s-a ajuns la concluzia ca adolescentii care se percep ca fiind peste greutatea normala au mai multe sanse sa devina obezi la maturitate.
Astfel apare la adolescent o lupta perpetua de a avea corpul ideal, apare stresul psiho-social (care este asociat cu kilogramele in plus in jurul taliei).

Ma simt gras, deci nu mai mananc deloc?

Foarte gresit, rezolvarea la aceasta problema nu este privarea de mancare daca te simti gras, ci schimbarea obiceiurilor proaste. O alta explicatie sta in obiceiurile celor care se percep supraponderali: au tendinta de a sari peste mese, in mod deosebit peste micul dejun, ceea ce a fost demonstrat stiintific duce la obezitate. Faptul ca o lunga perioada se straduiesc sa tina dieta este de asemenea contraproductiv, duce la mai mult stres, in timp ce corpul lupta sa acumuleze pentru a ramane la greutatea lui normala. Deci nu numai ceea ce mananci te ingrasa, si si felul in care mananci, adica neregulat, gras, nesanatos.daca te simti si te vezi gras, te vei ingrasa si mai mult

S-a cercetat si impactul exercitiilor fizice, care se pare ca nu pot compensa imaginii subiective pe care o au indivizii despre ei. Cele mai afectate de acest fenomen au fost fetele, explicatia fiind faptul ca in mass-media si in cultura actuala se pune mai mult accent pe aspectul feminin decat pe cel masculin.

Ce poti face pentru a nu te ingrasa?

Solutiile ar fi diverse, in primul rand sa pui mai putin accent pe aspectul fizic si mai mult pe obiceiurile sanatoase: mancatul regulat si diversificat, in mod deosebit pe importanta micului dejun; un program de somn sanatos, lipsa acestuia fiind un alt factor favorizant al obezitatii, si minimizarea transportului cu masina a tinerilor la scoala si la celelalte activitati in care sunt implicati.

Ma simt gras nu inseamna sunt gras

Trebuie facuta diferenta dintre imagine de sine, perceptia subiectiva si realitate, greutatea reala si indicele de masa corporala, asadar exista o diferenta intre a te simti gras si a fi gras; aici te poate ajuta psihologul, poti face dezvoltare personala pentru a invata diferenta dintre a fi si a te simti, si iti poti dezvolta stima de sine, sa inveti sa te accepti si sa te valorizezi.

Evident in cazul copiilor si adolescentilor este necesar un program educativ care sa puna accentul pe normalitate si sanatate si nu pe atingerea unui ideal nerealist, deci scopul este sa fii sanatos si echilibrat emotional, nu sa nu mai fii gras.