Ce este anxietatea?

anxietatea panicaAnxietatea este o entitate ascutita, chiar taioasa, stridenta, de culoare portocalie, care sub pretextul ca te protejeaza, se strecoara in viata ta pe nesimtite.

Domestica, sedentara, vrea sa te tina doar in casa sau eventual in locuri cu care esti familiarizat, iar in acest scop te seduce cu fraze de genul “toti au cate o frica, nu ai nevoie de terapie”, “am eu grija de tine, sa nu ti se intample nimic, te protejez”, “nu ai nevoie sa incerci nimic nou, ai deja destule griji in viata ta cu care trebuie sa te descurci”, iar daca nu o asculti te pedepseste cu arma ei secreta – UN ATAC DE PANICA! – si te trimite la urgente.

E greoaie, apasatoare, te face sa anticipezi situatiile, sa citesti viitorul si gandurile oamenilor, tese scenarii, spune povesti, totul sub pretextul ca doar asa poti supravietui, ca e bine sa pui raul inainte, ca nu stii niciodata ce se va intampla asa ca trebuie sa fii pregatit.

Este extrem de posesiva si desi se poate manifesta si mai silentios, in general simti anxietatea tot timpul langa tine, controlandu-ti viata. Ii place mult drama si, ca un dramaturg priceput, iti va spune permanent povesti cu final tragic. Vei avea impresia ca citesti din Shakespeare pentru ca cineva sigur moare la final.

Ce mentine anxietatea in viata?

Insetata de atentie, anxietatea se va stradui sa te tina permanent cu gandul la ea, ba chiar o sa te impunga, o sa iti dea cate o palpitatie, un junghi, o ameteala, de fiecare data cand te prinde ca vrei sa parasesti spatiul confortabil.

Se hraneste cu stiri negative, cu vesti despre nenorociri, boli, si stie cum sa isi transforme cel mai mare dusman – Xanaxul – in aliat, facand stocuri enorme de medicamente strategic amplasate, subjugandu-si astfel gazda.

Cum scapi de panica si anxietate?

Contacteaza un psiholog: “Cred ca sufar de anxietate sau atacuri de panica”. Desi inspaimantatoare, anxietatea este creatia propriei gazde, iar inamicul natural principal este increderea, care impreuna cu indrazneala si experimentarea de situatii noi pot cuceri anxietatea si o pot reduce la un puiut de frica.