Depresia si vinovatia

Cercetatorii au demonstrat ca in creierele persoanelor cu depresie apar raspunsuri diferite la sentimentele de vinovatie, chiar si dupa ce simptomele sunt reduse.

Se pare ca tomografiile persoanelor cu istoric de depresie difera semnificativ in regiunile asociate cu sentimentele de vinovatie si cu cunoasterea comportamentelor acceptate social, in comparatie cu indivizii care nu sufera niciodata de depresie.

Studiul ofera primele dovezi in privinta mecanismelor cerebrale care explica observatiile lui Freud cum ca sentimentele de vina excesiva si autoblamare sunt elementele cheie in intelegerea depresiei. Pentru prima data au fost identificate aceste regiuni ale creierului care interactioneaza cu cunoasterea detaliata a comportamentului social adecvat, la pacientii depresivi.

 

vinovatie la copiiLegatura dintre depresie si vinovatie

Studiul a folosit tomograful pentru a compara un grup de persoane care, dupa ce au fost diagnosticate cu depresie majora, erau in remisie de mai mult de 1 an, cu un grup de persoane care nu avusesera niciodata depresie. Ambelor grupuri li s-a cerut sa isi imagineze ca se comporta urat, de exemplu ca sunt artagosi sau aroganti cu prietenii lor, dupa care au raportat ce au simtit. Tomograful a aratat ca persoanele cu istoric de depresie nu au facut conexiuni intre regiunile din creier care se ocupa de sentimentele de vinovatie cu cele care se ocupa cu cunoasterea comportamentului social adecvat, la fel cum o fac cei din grupul celor care nu fusesera niciodata deprimati. Aceasta lipsa de conexiune apare doar cand persoanele predispuse la depresie se simt vinovate sau se autoblameaza, si nu cand se simt furioase sau ii invinovatesc pe ceilalti. Acest lucru ar putea arata o neintelegere in legatura cu ce anume este neadecvat la comportamentul lor cand se simt vinovati, avand ca si consecinta generalizarea sentimentelor de vinovatie, astfel ajungand sa se simta vinovati pentru orice.

Cercetarea este deosebit de importanta pentru ca arata de ce anumite persoane reactioneaza la stres cu depresie si nu cu agresiune, nu se enerveaza, in plus arata exact care sunt domeniile cognitive si comportamentale care trebuie implicate in psihoterapia depresiei.

 

barbati cu depresieBarbatii simt mai putina vinovatie

Elementele noastre sociale si contextul cultural s-au schimbat, ceea ce a dus la o diminuare a sentimentului de vinovatie, astfel incat aceasta are o putere mult mai mica decat avea in trecut. O cercetare noua arata ca in tarile vestice vinovatia este mai puternica la femei, dar nu ca pentru ca acestea s-ar simti mai vinovate, ci pentru ca barbatii se simt prea putin vinovati.
Solutia cercetatorilor a fost folosirea de tehnici de reeducare in socializare astfel incat la femei sa se reduca tendintele de vinovatie anxios-angresiva specifica genului, si la barbati sa se imbunatateasca nivelul de sensibilitate interpersonala.

 

Vinovatie la copii

Unii parinti folosesc inducerea sentimentelor de vinovatie asupra copiilor ca instrument de educatie, ceea ce cauzeaza o stare de stres intensa la copii, care se prelungeste pana a doua zi, dupa ce parintii au certat copilul. Inducerea sentimentelor de vinovatie presupune folosirea de metode de control psihologic in locul clasicelor limitari impuse de parinti ca pedeapsa, de exemplu parintele ii aminteste copilului cate eforturi si sacrificii face pentru educatia sa, sau ii spune cat de rusine ii este pentru comportamentul copilului.
Aceste tehnici sunt folosite de parinti care la randul lor sunt stresati si foarte obositi, si desi ambii parinti influenteaza starea emotionala a copilului, se pare ca rolul tatalui este cel mai important.
S-a folosit metoda jurnalului si investigatii realizate de personalul didactic, si s-a descoperit ca pe masura ce certurile folosind vinovatia erau mai intense, cu atat si stresul copiilor si furia simtita de acestia erau mai intense.