Efectul consumului de Marijuana asupra creierului

Marijuana si creierul

Consumul regulat de marijuana poate sa produca efecte negative asupra creierului. S-a realizat o cercetare avand ca subiecti adulti tineri si adolescenti si s-a descoperit ca efectele substantei asupra creierului lor erau:

  • Declin cognitiv (declin al functiilor creierului in general)
  • Scaderea atentiei
  • Scaderea capacitiatii de memorare
  • Scaderea coeficientului de inteligenta (IQ)

Consumul regulat de marijuana inseamna o data pe saptamana.

efectul consumului de marijuana asupra creieruluiConform studiului inceput in 2012, 6,5% din elevii de liceu au afirmat ca fumeaza marijuana in fiecare zi si 31% din adultii tineri (intre 18 si 25 de ani) au raportat ca au fumat marijuana macar o data in ultima luna. Dintre subiecti, celor care au dezvoltat si dependenta, le-a scazut coeficientul de inteligenta cu 6 puncte pana au ajuns la varsta de 25 de ani. Subiectii din studiu au fost urmariti o perioada lunga de timp, pana au ajuns la varsta de 38 de ani.

Imagini ale creierului celor care consuma in mod regulat substanta, arata schimbari semnificative in structura creierului, in mod deosebit la adolescenti: schimbarile apar mai ales in materia cenusie, care este asociata cu inteligenta.

Cum se explica efectul asupra creierului?

Unele forme legalizate de marijuana au un continut mai mare de THC, substanta care este responsabila pentru efectele psihologice. Alte efecte negative a fumatului unei forme de marijuana cu continut mare de THC ar fi ricul mare de a dezvolta depresie, episoade acute sau forme cronice, anxietate sau episoade psihotice (delir, halucinatii). Ultimele cercetari arata ca riscul poate fi redus prin reducerea frecventei consumului si prin alegerea unei forme de marijuana cu doze mai mici de THC.

O alta cercetare arata riscul de a dezvolta probleme de tip cardiovascular: atac de cord si probleme ale arterelor, fie la membre fie la creier.

planta marijuanaUna dintre cercetarile cele mai noi, care a avut ca scop identificarea de modificari in creierul consumatorilor ocazionali (o data pe saptamana), a descoperit ca imaginile creierului consumatorilor erau foarte diferite de cele a le subiectilor din grupul care nu consumase deloc substanta. Marimea, forma si densitatea a 2 zone din creier erau foarte diferite, fie erau mult mai mari, fie aveau forma anormala, fata de cei care nu consumau drogul; cele 2 zone din creier sunt responsabile cu reglarea emotiilor si motivarea individului, ceea ce explica aparitia depresiilor sau anxietatii, si a lipsei de motivatie in cazul consumatorilor.

Ultimele cercetari contrazic rezultatele mai vechi, care afirmau ca substanta nu prezinta nici un risc; rezultatele difera foarte mult pentru ca in ultimul timp formele de marijuana sunt diferite, avand o concentratie mult mai mare de substante care produc efecte psihologice (THC), in plus, in tarile in care este legalizata, lumea este mult mai deschisa si nu se mai ascunde sa recunoasca fumatul regulat, iar cu trecerea anilor, au fost posibie studii longitudinale, care au urmarit subiectii pe parcursul mai multor ani, astfel incat sa poata fi observat efectul in timp.