Imagini traumatizante care imbolnavesc

Ce efect au imaginile din mass-media?

imagini traumatizanteJurnalistii care lucreaza cu imagini de o violenta extrema sunt expusi unui risc foarte mare de a dezvolta reactii psihice puternice, inclusiv stres posttraumatic. Cercetarile din trecut au scos la iveala faptul ca jurnalistii care au fost trimisi in razboaie au fost diagnosticati cu depesie majora si stres posttraumatic, reactii pe care ceilalti jurnalisti, care realizau un alt fel de stiri, nu le aveau. Concluzia cercetatorilor din psihologie a fost ca simpla expunere la imagini traumatizante poate fi foarte periculoasa pentru sanatatea psihica a individului, chiar daca nu le-a fost pusa in pericol viata in mod direct.

Un al doilea studiu a urmarit explicarea efectului persistent in constiinta sociala al “traumelor colective” cum ar fi dezastrele naturale sau atacurile teroriste, iar concluziile au fost ca imaginile vehiculate in mass-media pot avea un efect de lunga durata asupra mentalului si fizicului celor care le vizioneaza.

Cercetarile s-au facut pe persoane care au asistat la televizor la evenimentele din USA de la 11 septembrie 2001 si la documentarele despre razboiul din Iraq, iar cei care au urmarit mai mult de 4 ore pe zi de imagini au declarat simptome de stres acut si de stres posttraumatic, iar 3 ani mai tarziu au avut probleme de ordin fizic. Cele mai traumatizante imagini au fost considerate cele cu soldati in timp ce se luptau si cele cu soldati decedati.
Cercetatarea a evaluat starea subiectilor inainte de evenimente, imediat dupa (la 9 zile, la 14 zile si la 1 luna) si la trei ani dupa aceea.

Imagini care dor la propriu

familie speriata de imagini de la televizorO cercetare asupra efectelor imaginilor traumatizante arata ca expunerea la astfel de imagini duce la intensificarea durerii la persoanele cu boli cronice, care in mod normal sufera de durere cronica, si la scaderea pragului de sensibilitate la durere in general, astfel incat subiectii care au participat la cercetare au resimtit dureri mult mai puternice dupa urmarirea unor stiri despre atacuri teroriste.

Psihoterapia in stresul posttraumatic

In cazul in care ai suferit o trauma sau ai asistat la un eveniment traumatizant care a declansat in tine o reactie emotionala puternica, este nevoie de psihoterapie; studiile arata ce cea mai eficienta tehnica este cea prin expunere, fie in vivo fie in plan imaginar, tehnica prin care persoana ia contact cu situatiile, locurile si persoanele pe care le evita in urma experientei traumatizante. Expunerea repetata la pericolul perceput duce la desensibilizarea persoanei si la infirmarea asteptarilor acestei de a fi ranit in situatia respectiva, astfel reducand si nivelul de frica.

Rezultatele cercetarilor au avut ca scop atentionarea in legatura cu viralitatea multor materiale pe internet (poze, filme) sau la televizor, care sub pretextul de informare in masa sunt vizionate de foarte multe persoane; de fapt sunt folositoare doar celor care le lanseaza, cei care le urmaresc neavand decat de pierdut. De asemenea cercetatorii au subliniat ca nu trebuie intelesi ca fiind promotori ai cenzurii, ci doar a prudentei in consumul de mass-media, pentru ca stirile sa aiba rol informativ fara sa capete efect de imagini traumatizante.