Religia si psihologia

explicatia data de psihologie pentru religieCat de mult cred oamenii in Dumnezeu?

Cercetarile arata ca pentru majoritatea persoanelor care traiesc in tarile vestice religia este importanta, cred ca Dumnezeu este preocupat de binele lor personal si ca este implicat in mod direct in viata lor:

  • 82% se bazeaza pe Dumnezeu pentru a-i ghida in a lua decizii
  • 71% cred ca atunci cand se intampla lucruri bune sau rele, acestea au fost in planul lui Dumnezeu
  • 61% cred ca Dumnezeu le-a determinat directia si cursul vietii
  • 32% cred in ideea ca nu are rost sa planifici prea mult pentru ca soarta este in mana lui Domnului

In general persoanele care au cel mai inalt nivel de educatie si castiga mai multi bani sunt mai putin predispusi la a avea aceste credinte, pentru ei religia nu joaca un rol important in viata, insa chiar si dintre cei din aceasta grupa, cei religiosi au acealeasi credinte.

Atunci cand cei care nu sunt religiosi incep sa se gandeasca la propria moarte devin la nivel constient mai sceptici in ceea ce priveste religia, insa la nivel inconstient devin din ce in ce mai receptivi la credintele religioase, ceea ce explica motivul pentru care religia este atat de rezistenta si dureaza atat de mult in cultura noastra. Frica de moarte este universala iar religia joaca un rol foarte important in a atenua din anxietatea cauzata de ideea mortii.

religia in psihologie

Relatia dintre credinta, sanatatea fizica si psihologie

Un psiholog cercetator a demonstrat ca persoanele care sunt credincioase sunt mai sanatoase fizic si mental decat cei care nu sunt credinciosi. S-a cautat o explicatie pentru acest fenomen, iar cercetatorii de la Universitatea din Missouri au analizat exact care sunt aspectele si elementele religiei care sunt cele mai benefice si care populatie beneficiaza cel mai mult de ele. Specialistii in psihologie arata ca a crede in Dumnezeu (spiritualitatea, religia) functioneaza ca un mecanism de sustinere psihologic, este un alt mod de a face fata bolilor cronice care diminueaza efectele negative ale afectiunii.

Pacienti de ambele sexe pot beneficia de efectele pozitive ale credintei, in mod deosebit cei care cauta in mod activ ajutor, care se adreseaza celorlalti credinciosi si care se bazeaza pe ceilalti, functia de socializare avand un rol foarte mare in starea de bine. Totusi s-a constatat o diferenta intre sexe: in cazul femeilor, sanatatea mentala este asociata cu experiente spirituale zilnice, ritualuri de iertare si de sustinere in cazul bolii, iar la barbati credinta/experienta religioasa a fost exprimata prin sustinerea congregatiei, prin ajutorul perceput din partea acesteia, fiind deci mai mult o experienta sociala.


Cei care cred isi fac mai putine griji

 

Cercetatorii de la Harvard au descoperit ca persoanele care cred intr-un Dumnezeu bun si ocrotitor au tendinta de a fi mai tolerante cu ceilalti si de a-si face mai putine griji datorita incertitudinilor din viata lor, comparativ cu cei care cred intr-un Dumnezeu indiferent sau care ii pedepseste. Cercetarea a avut in vedere 2 grupuri – crestini si evrei – si a pus in evidenta un element care trebuie integrat in psihoterapie si in consiliere, care adesea este ignorat de profesionisti. Daca o persoana se simte protejata de o forta externa atotputernica, acesta resursa trebuie integrata si folosita in psihoterapie.  Avand in vedere aceste rezultate pot fi intelese mai bine si atitudinile extremiste si intolerante ale anumitor persoane si ajuta la integrarea in terapie a unei strategii de modificare a acestei perceptii prin sublinierea beneficiilor unei atitudini relaxate, reducerea stresului zilnic, prin folosirea sistemului de credinte al individului in terapie, de unde ar deriva si o sanatatea fizica si mentala superioara.

Autorii cercetarii au subliniat ca acesta cercetare nu trateaza o problema religioasa ci o problema de sanatate, un aspect important in legatura dintre religie si psihologie, care ar putea aduce intr-un mod foarte simplu beneficii pe viitor.