Varsta nu conteaza in luarea deciziilor

influenta pe care o are varsta asupra deciziilor financiareDoar pentru ca o persoana are 85 de ani nu inseamna ca a devenit incapabila sa ia propriile decizii finaciare, s-ar putea sa fie la fel de rapida si de priceputa ca si o peroana mai tanara, conform studiilor. S-a evaluat in ce masura capacitatea de a lua decizii financiare este legata de varsta, memorie si viteza de procesare, si s-a dovedit ca varsta nu influenteaza in mod semnificativ acest tip de decizii.

Este o idee generala ca varsta in sine determina oamenii sa ia decizii mai riscante si cu rezultate mai slabe, insa rezultatele cercetarii contrazic aceasta credinta, multi dintre subiectii tineri luand aceleasi decizii financiare ca cei peste 66 de ani, dovedind ca acest stereotip este de fapt eronat. Pentru a suplini diferenta dintre cei tineri si cei varstnici,  li se poate acorda varstnicilor mai mult timp pentru luarea unei hotarari si li se pot prezenta in alt mod informatiile legate de problema in sine, li se poate crea un cadru propice luarii celor mai bune decizii, astfel incat factorii memorie si viteza sa nu mai influenteze decizia luata.

Varstnicii iau decizii bune

Desi creierului unei persoane in varsta este mai lent, experienta compenseaza pentru declin.

S-a realizat un studiu care a urmarit doua moduri de inteligenta folosite in luarea deciziilor: inteligenta fluida, adica abilitatea de a invata si procesa informatile si inteligenta cristalizata, care se refera la experienta si informatiile acumulate. Studiul a folosit chestionare cu intrebari pentru a masura trasaturile care determina deciziile economice, si teste de inteligenta.

Participantii cei mai in varsta au luat decizii la fel de bune sau chiar mai bune dacat cei mai tineri. Grupul cu varstnici a demostrat mai multa rabdare in evaluarea castigurilor comparativ cu pierderile si o intelegere mai buna a informatiilor financiare primite.  Acest lucru confirma ipoteza ca experienta si cunostintele acumulate pot compensa pentru capacitatea slaba de a invata informatii noi.

3 generatii de varstaAi varsta pe care SIMTI ca o ai

Este foarte importanta imaginea pe care o avem despre noi, inclusiv in ceea ce priveste varsta perceputa, pentru ca o persoana care se simte batrana va pierde interesul in activitatile sociale si fizice, va avea o sanatate mai proasta, se va simti stigmatizat si in consecinta va avea o calitate a vietii mai scazuta.

De ce sunt varstnicii mai lenti

Exista cercetari care arata ca acest fenomen nu este neaparat o forma de deteriorare ci poate sa apara pentru ca in decursul vietii acumulam foarte multa informatie, in consecinta, spre finalul vietii vom avea creierul plin de informatii, varstnicii fiind foarte lenti pentru ca le ia mult sa caute in cantitatea foarte mare de informatii acumulata.

In plus, se pare ca au creierul mult mai orientat spre experiente pozitive, fie din trecut pe care si le amintesc mult mai bine, fie le cauta in viata prezenta. Cercetarile facute pe varstnici si modul in care proceseaza informatiile si iau hotarari arata ca la batranete retinem amanunte care sunt aparent irelevante, dar care au un rol foarte important aducandu-le celor in varsta un avantaj in fata tinerilor, ajutandu-i in procesul de luarea a deciziilor.

Cercetarile pe varstnici sunt foarte importante in contextul actual, populatia fiind imbatranita iar varsta de pensionare fiind din ce in ce mai avansata, inseamna ca avem varstnici care sunt inca activi si care sunt nevoiti sa ia hotarari legate de resursele lor financiare si de modul in care isi administreaza viata, iar cei mai tineri sunt tentati sa ii subestimeze cand sunt nevoiti sa ia decizii importante.