“Nu stiu de ce dar mi-e antipatic”
Cand folosim intuitia? Unii ar spune absolut in fiecare moment al zilei cand ne confruntam cu luarea unei decizii; este usor de recunoscut acel moment pentru ca luam o decizie fara sa stim de ce am luat-o, pur si simplu ceva din interior ne spune ca acela este drumul pe care trebuie sa mergem. Unii se exprima de forma “mintea imi spune sa fac ceva dar inima sau sufletul imi spune sa fac altceva”.
Rezultatul ascultarii intuitiei poate fi ceva extraordinar sau poate fi absolut dezastruos.
S-au realizat cercetari pentru a intelege ce anume insteamna de fapt intuitia, iar intr-un studiu in care participantilor li s-a cerut sa castige la un joc pe care nu l-au mai jucat niciodata, intuitia, de fapt modul in care intuitia se exprima s-a dovedit a fi modul in care corpul reactioneaza, in mod deosebit bataile inimii; cei care au stiut sa isi asculte corpul au luat decizii bune la joc, iar cei care nu au reusit asta nu au castigat; concluzia este ca intr-adevar trebuie sa iti asculti inima, la propriu.
Intuitia a fost definita ca fiind rezultatul procesarii creierului, procesare in care ia in calcul informatiile stocate la nivel inconstient. Rezultatul acestui proces poate sa fie o dezicie foarte buna, pentru o investitie sau pentru a face o alegere, iar din punct de vedere stiintific este dificil de analizat pentru ca nu suntem constienti de aceste decizii.
Cand te ajuta intuitia cel mai mult?
S-a facut o comparatie intre eficienta intuitiei si analiza in profunzime si s-a ajuns la concluzia ca intuitia este utila si ne putem baza pe ea in momentul in care avem de luat dezicii cu privire la siuatii globale, unde nu exista si alte decizii marunte de luat, si intr-un domeniu pe care individul il stapaneste foarte bine (un domeniu in care se poate spune despre persoana respectiva ca este un profesionist).
Asadar nu vei lua o decizie corecta intuitiv daca ai de facut o sarcina in care ai nevoie de multe calcule, care presupune mai multi pasi, in schimb poti sa o faci daca ai de hotarat daca ceva este corect sau nu, daca iti place sau nu, daca presupune un tipar de activitati pe care tu il cunosti deja. Asta o sa te ajute sa economisesti timp si energie.
Intr-o criza, combina intuitia cu gandirea analitica
O criza se defineste ca fiind o situatie in care exista foarte multa presiune, exista riscul de a pierde foarte mult, iar informatiile sunt vagi si confuzia este mare.
Datorita presiunii din timpul crizei, nu exista destul timp pentru a face o analiza in profunzime, asadar iei o decizie pe baza intuitiei (deci bazandu-te pe experienta de pana acum), iar pe masura ce primesti din ce in ce mai multe informatii, ar trebui sa iti ajustezi comportamentul prin analiza.
S-a descoperit si o legatura intre credinta in Dumnezeu si modul in care oamenii iau decizii – preponderent intuitiv sau preponderent analitic – cei care folosesc intuitia mai mult, cred si in divinitate mai mult, iar credinta lor creste pe parcursul vietii, indiferent daca ei considera ca au dovezi sau nu; aceasta diferenta intre analitici si intuitivi cand vine vorba despre relatia cu Dumnezeu se pare ca nu are nici o legatura cu capacitatea individului de a gandi sau cu coeficientul sau de inteligenta.