Genetic sau de distractie?
Daca prietenul tau intra intr-un bar pentru a se intalni cu tine si isi comanda ceva de baut, iti vine sa iti comanzi si tu o bautura? Conform ultimelor cercetari in acest domeniu, datele genetice influenteaza masura in care esti receptiv la semnalele consumului de alcool “social”, semnale cum ar fi reclamele, prezenta bauturii pe bar sau faptul ca alte persoane beau in jurul tau.
Consumul de alcool mareste nivelul de dopamina in creier, o substanta care provoaca placere, iar receptorul de dopamina D4 s-a demonstrat a fi implicat in motivatia de cautare de recompense. Studiile arata ca prezenta unei anumite forme a acestei gene ar putea sa fie asociata cu impulsul, dorinta cauzate de semnale corelate cu alcoolul: in timp ce grupul de subiecti fara gena respectiva a consumat 3-4 pahare de bauturi alcoolice, subiectii purtatori ai genei au consumat de 2 ori mai mult; in cazul in care grupul de control a consumat doar un pahar, nu au existat diferente intre cele 2 grupuri.
Cercetatorii au concluzionat ca indivizii care au gena respectiva in forma studiata sunt mult mai sensibili in momentul in care sunt in prezenta altor persoane care consuma alcool, ceea ce mareste riscul de consum abuziv, iar factorul social ar trebui controlat sau indepartat in cazul terapiei dependentelor.
Influenta sociala apare pana la varsta adulta
Consumul de alcool incepe in mod obisnuit in adolescenta, in anumite contexte sociale. Un studiu nou care s-a concentrat pe modul in care consmul de alcool se modifica pe parcursul vietii a descoperit ca factorii genetici actioneaza impreuna cu factorii de mediu, si afecteaza legatura dintre modul in care bea individul si modul in care beau cei din anturajul lui.
S-a descoperit ca in adolescenta influenta sociala este mult mai importanta, fie indivizii aleg grupuri sau prieteni care ii incurajeaza sa consume alcool, fie ei insisi pun presiune pe alti adolscenti sa consume alcool, ajungand ca mai tarziu sa se influenteze reciproc; mai tarziu in viata, comportamentul de consumator de bauturi alcoolice este mult mai mult influentat genetic.
Bautori neaga ca isi copie prietenii de pahar
S-a realizat o cercetare in cadrul careia unui individ i s-a spus care e scopul cercetarii si i s-a cerut sa comande fie doar bauturi alcoolice fie
doar bauturi care nu contineau alcool. Prietenii acelui individ nu stiau de conditiile experimentale, majoritatea fiind influentati de modul in care comanda prietenul lor, astfel incat atunci cand acesta a consumat mai mult alcool, si ei au facut la fel.
Au participat 46 de perechi de prieteni, unul stia de experiment celuilalt i s-a spus ca experimentul este despre modul in care se rezolva problemele, problema fiind un joc pe care trebuia sa il joace cei doi, timp in care li se lua comanda la bar. Desi 80% din cei care nu stiau scopul real al experimentului si-au copiat partenerul care a comandat o bautura cu alcool, doar 19% dintre ei au fost constienti de influenta pe care partenerul de joc a avut-o asupra lor.
Explicatia data de psiholog a fost ca odata ce prietenul a comandat ceva cu alcool, aceasta practica devine social acceptata, si ca desi doar 19% au spus ca au fost constienti ca si-au imitat prietenul consumand alcool, probabil multi dintre ei au fost prea jenati sa recunoasca asta.