Ce numar e la jumatatea distantei dintre 1 si 9? Este 5 sau 3?
Daca intrebi un adult dintr-o societate puternic industrializata care numar este la jumatatea distantei dintre 1 si 9, exista multe sanse sa iti raspunda “5”. Insa daca pui aceeasi intrebare unui copil mic sau unor adulti care traiesc in societati traditionaliste, ai mai multe sanse sa ti se raspunda “3”.
Cercetatorii din domeniul psihologiei cognitive sustin ca este mai natural pentru oameni sa gandeasca logaritmic decat liniar: 3 la puterea 0 este 1, si 3 la puterea 2 este 9, deci logaritmic numarul dintre 1 si 9 este 3 la putarea 1, adica 3 (ordinea ar fi: 30, 31, 32 , adica 1, 3, 9).
Care este perceptia corecta?
Cand nu percepem corect si care este motivul? Una dintre explicatii ar fi urmatoarea: daca ar fi sa proiectezi un sistem nervos pentru o persoana care traieste intr-un mediu ancestral, cu scopul de a reprezenta vizual corect mediul inconjurator, tipul de eroare ce ar trebui evitata (sau minimizata) ar fi o eroarea relativa, nu eroarea absoluta. De exemplu, daca gresesti cu 4 numaratoarea conteaza mult mai mult daca intrebarea este “In iarba sunt 1 sau 4 lei infometati?” decat “Sunt 96 sau 100 de antilope in turma din fata mea?”
Cercetatorii au demonstrat ca daca incerci sa minimizezi eroarea relativa, folosirea unei scale logaritmice este cea mai buna abordare in urmatoarele 2 situatii:
1 – daca incerci sa inregistrezi in memorie reprezentarea lumii exterioare (reduce sansele de eroare la amintire si ocupa spatiu mai putin),
2 – daca stimulii din lumea exterioara sunt dupa un model statistic (un stimul care apare dupa un model este previzibil).
Utilitatea acestor cercetari consta in faptul ca fac usor de prevazut pana unde poate omul sa perceapa corect si unde perceptia cedeaza; de asemenea se explica plasticitatea creierului (ex: datorita experientei si modificarii mediului se schimba si predispozitiile omului), lucru extrem de important in procesul psihoterapeutic si de adaptare/schimbare la situatii noi in general.
Numerele percepute de copii?
Pe masura ce crestem, in copilarie, daca esti crescut intr-o cultura vestica mai ales, esti invatat sa plasezi numerele intr-un sir mental, cu numerele cele mai mici in stanga si cu numerele cele mai mari spre dreapta.
Copiii mici invata prima data numerele pe de rost, pur si simplu ca niste cuvinte fara sa le asocieze cu semnificatia lor si locul lor in sirul numerelor, de aceea de multe ori copiii sar cate un numar.
Perceptia copilului la inceput este ca distanta dintre numerele cele mai mici este mai mare decat distanta dintre cele mari. Dupa o anumita varsta percepem numerele la o distanta egala unele de altele, indiferent daca sunt mai mari sau mai mici.
Perceptia numerelor si memoria
Cercetarile arata ca cei care au perceptia numerele intr-un sir liniar, cu acelasi spatiu intre numere, pe care le percep si de aceeasi marime, vor avea o memorie a numerelor mult mai buna. Pe memorie ne bazam toata viata, mai ales cea a numerelor este o aptitudine foarte importanta, folositoare pe intreg parcursul vietii, trebuie sa ne amintim coduri, parole, numere de telefon, astfel incat cu cat percepem un numar mai corect in sirul numerelor, cu atat le vom tine minte mai bine.