Faptul ca invatam de la concurenta are o foarte mare importanta in dezvoltarea noastra, lucru valabil si pentru animale. Eu am castigat, tu ai pierdut! Un studiu nou care a folosit imagini ale creierului arata cum oamenii si animalele invata din esecuri si succese; in acest scop s-a folosit scanarea creierului unor jucatori carora li s-a dat ca sarcina sa joace un joc pe computer, iar concurenta era chiar computerul.
Jucatorii se pare ca au fost capabili sa invete din propriile miscari care s-au dovedit a fi castigatoare insa succesele competiei lor nu le-a marit deloc activitatea cerebrala. In schimb, surprinzator, esecul neasteptat al competitiei a generat in subiecti activitate cerebrala suplimentara, mai precis esecul computerului a generat semnale de recompensa si de invatare in regiuni care de obicei sunt asociate cu raspunsuri de inhibitie; ceea ce sugereaza ca beneficiem de pe urma esecului competiei noastre prin faptul ca invatam sa inhibam actiunile care au dus la esecul respectiv, practic de la concurenta invatam ce sa nu facem.
O alta concluzie a studiului este ca prin concurenta la joc, creierul uman a invatat de la computer, ceea ce ne sugereaza ca acesta este un mijloc eficient pentru a preda material informational, deci o veste buna pentru adeptii invatamantul la distanta sau e-learning.
Barbatii si cimpanzeii in competitie
S-a acordat un interes deosebit schimbarilor hormonale care au loc cand o persoana intra in competitie cu alta si s-au evaluat mai ales modificarile hormonale la barbati; cercetatorii au facut o paralela intre masculii oameni si masculii de la diferite specii de maimute.
In cazul masculilor de cimpanzei de marime normala s-a observat o crestere a nivelului de testosteron, care se presupune ca pregateste animalul pentru competitie sau pentru o interactiune agresiva. In contrast sunt masculii de cimpanzeu pitic, carora le creste nivelul de cortizol, hormon care este asociat cu stres si cu strategii pasive.
Masculii de oameni, in general au o crestere a nivelului de cortizol inainte de multe tipuri de competitie, asemanator cu cimpanzeii pitici. Doar in cazul in care barbatii sunt motivati de o sete de putere, dorindu-si dobandirea unui statut superior, apare si cresterea nivelului de testosteron inainte de competitie, ca la cimpanzeii de marime normala.
Dupa ce s-a terminat competitia, doar la masculii de oameni, daca au castigat competitia creste nivelul de testosteron, iar daca au pierdut, nivelul scade. Asadar, cand vine vorba de concurenta, barbatii si cimpanzeii au multe in comun, barbatii in general vad competitia ca un stres, precum maimutele pitice, iar cei insetati de putere si statut, vad concurenta ca o provocare si se pregatesc pentru a fi agresivi.
Concurenta si salariile
Specialistii in resurse umane spun ca femeile, desi lucreaza pe acelasi post ca barbatii, facand exact acelasi lucru, sunt in general mai putin platite decat un barbat. O explicatie ar fi discriminarea de la locul de munca, si o alta explicatie, mai noua, sustine ca barbatii sunt mai atrasi decat femeile de locuri de munca in care concurenta cu colegii de munca afecteaza nivelul salarial.
Intr-o cercetare, femeile au fost mult mai putin tentate sa aplice la un loc de munca unde stiau ca vor fi platite mai mult daca intra in competitie cu colegii de munca, in timp ce 94% din barbati au aplicat la un asemenea post. Asadar, chiar daca sunt pe acelasi post, facand acelasi lucru, barbatii pot fi platiti mai bine pentru ca sunt dispusi sa intre in concurenta cu ceilalti pentru a obtine mai multi bani.
Explicatia data de psiholog este educatia si rolurile sociale promovate, baietii fiind incurajati sa participe la competitie, iar fetitele sunt incurajate sa coopereze mai mult.