Cum invatam de la concurenta

activare a creierului la concurentaFaptul ca invatam de la concurenta are o foarte mare importanta in dezvoltarea noastra, lucru  valabil si pentru animale. Eu am castigat, tu ai pierdut! Un studiu nou care a folosit imagini ale creierului arata cum oamenii si animalele invata din esecuri si succese; in acest scop s-a folosit scanarea creierului unor jucatori carora li s-a dat ca sarcina sa joace un joc pe computer, iar concurenta era chiar computerul.

Jucatorii se pare ca au fost capabili sa invete din propriile miscari care s-au dovedit a fi castigatoare insa succesele competiei lor nu le-a marit deloc activitatea cerebrala.  In schimb, surprinzator, esecul neasteptat al competitiei a generat in subiecti activitate cerebrala suplimentara, mai precis esecul computerului a generat semnale de recompensa si de invatare in regiuni care de obicei sunt asociate cu raspunsuri de inhibitie; ceea ce sugereaza ca beneficiem de pe urma esecului competiei noastre prin faptul ca invatam sa inhibam actiunile care au dus la esecul respectiv, practic de la concurenta invatam ce sa nu facem.

O alta concluzie a studiului este ca prin concurenta la joc, creierul uman a invatat de la computer, ceea ce ne sugereaza ca acesta este un mijloc eficient pentru a preda material informational, deci o veste buna pentru adeptii invatamantul la distanta sau e-learning.

Barbatii si cimpanzeii in competitie

nivelul de cortizol creste la cimpantezii pitici care intra in competitieS-a acordat un interes deosebit schimbarilor hormonale care au loc cand o persoana intra in competitie cu alta si s-au evaluat mai ales modificarile hormonale la barbati; cercetatorii au facut o paralela intre masculii oameni si masculii de la diferite specii de maimute.

In cazul masculilor de cimpanzei de marime normala s-a observat o crestere a nivelului de testosteron, care se presupune ca pregateste animalul pentru competitie sau pentru o interactiune agresiva. In contrast sunt masculii de cimpanzeu pitic, carora le creste nivelul de cortizol, hormon care este asociat cu stres si cu strategii pasive.

Masculii de oameni, in general au o crestere a nivelului de cortizol inainte de multe tipuri de competitie, asemanator cu cimpanzeii pitici. Doar in cazul in care barbatii sunt motivati de o sete de putere, dorindu-si dobandirea unui statut superior, apare si cresterea nivelului de testosteron inainte de competitie, ca la cimpanzeii de marime normala.
Dupa ce s-a terminat competitia, doar la masculii de oameni, daca au castigat competitia creste nivelul de testosteron, iar daca au pierdut, nivelul scade. Asadar, cand vine vorba de concurenta, barbatii si cimpanzeii au multe in comun, barbatii in general vad competitia ca un stres, precum maimutele pitice, iar cei insetati de putere si statut, vad concurenta ca o provocare si se pregatesc pentru a fi agresivi.

Concurenta si salariile

concurenta intre femei si barbatiSpecialistii in resurse umane spun ca femeile, desi lucreaza pe acelasi post ca barbatii, facand exact acelasi lucru, sunt in general mai putin platite decat un barbat. O explicatie ar fi discriminarea de la locul de munca, si o alta explicatie, mai noua, sustine ca barbatii sunt mai atrasi decat femeile de locuri de munca in care concurenta cu colegii de munca afecteaza nivelul salarial.

Intr-o cercetare, femeile au fost mult mai putin tentate sa aplice la un loc de munca unde stiau ca vor fi platite mai mult daca intra in competitie cu colegii de munca, in timp ce 94% din barbati au aplicat la un asemenea post. Asadar, chiar daca sunt pe acelasi post, facand acelasi lucru, barbatii pot fi platiti mai bine pentru ca sunt dispusi sa intre in concurenta cu ceilalti pentru a obtine mai multi bani.
Explicatia data de psiholog este educatia si rolurile sociale promovate, baietii fiind incurajati sa participe la competitie, iar fetitele sunt incurajate sa coopereze mai mult.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Oxitocina, hormonul dragostei, secretat in criza  Hormonul iubirii, cunoscut sub numele de oxitocina, este in general secretat atunci cand suntem cu persoana iubita, si in mod deosebit cand avem contact fizic cu acea persoana. Hormonul…

“Nu stiu de ce dar mi-e antipatic” Cand folosim intuitia? Unii ar spune absolut in fiecare moment al zilei cand ne confruntam cu luarea unei decizii; este usor de recunoscut acel moment pentru ca luam…

Unii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica. Cercetatorii au…

Mesajele pe telefon creeaza distanta in cuplu In ultimul timp folosim tehnologia mai mult ca oricand pentru a comunica, si multe cupluri recunosc faptul ca atunci cand au discutii serioase, certuri sau trebuie sa isi ceara…

Cei darnici sunt pedepsiti pentru nonconformism Un studiu demonstreaza ca membrii unui grup ii pedepsesc pe ceilalti membri care sunt generosi prin respingerea lor, chiar daca de generozitate lor beneficiaza toata lumea; fiind iesit din comun de…

Dependenta de telefonul mobil Esti convins ca nu poti iesi din casa fara telefon? Daca ti se termina bateria devii disperat sa gasesti o sursa de energie, iar cand nu ai semnal te cuprinde un…

Nu folosi cuvinte ca “sunt gras!” Cuvintele cu care ne descriem sunt foarte importante pentru ca ele influenteaza felul in care ceilalti ne percep. Cercetarea a constat in a arata o serie de poze cu femei…

Cum facem alegerea? O mancare din care s-a scos 90% din grasime suna mult mai apetisant decat o mancare cu continut de 10% grasime, si chiar daca este vorba despre alegeri identice, oamenii tot o…

Care este diferenta dintre el si ea in socializarea online? In urma unui studiu realizat pe indivizi care petrec mult timp online, mai ales jucandu-se, s-a concluzionat ca modul in care isi organizeaza barbatii contactele…

Cu totii am auzit despre ritualuri, de dragoste, pentru bani, pentru putere sau pentru a influenta pe cineva; unele sunt considerate magice, adevarata incantatii, altele sunt pur si simplu superstitii. Ce spune cercetarea despre ritualuri?…

Cercetari despre tristete, prietenie si costul lor V-ati gandit vreodata ca nu doar obiectele concrete, ci si tristetea poate sa aiba un pret. Se stie ca emotiile ne pot afecta modul de luare a deciziilor…

Nesiguranta in relatia de cuplu poate fi la fel de daunatoare ca si singuratatea, ambele ducand la probleme de sanatate. Nesiguranta in relatie Persoanele care se simt nesigure in legatura cu propria relatie ar putea…