Ce lucruri simple poti face pentru a tine dementa la distanta
Culca-te si dormi toata noaptea, sa nu faci dementa
Cat de sanatos esti si cat de mult dormi sunt doua aspecte interdependente. Ultimele cercetari au facut legatura dintre dificultatile pe care le intampina anumiti pacienti in a adormi sau in a mentine somnul, cu riscul de a dezvolta dementa sau chiar riscul de deces. Riscul de a dezvolta dementa se dubleaza la persoanele care dorm 5 ore sau mai putin, comparativ cu cei care dorm intre 7 si 8 ore pe noapte. Se pare ca exista si legatura intre cat de eficient dormim si cat de des somnul este interupt, cu riscul de a dezvolta diferite probleme de sanatate.
Acest studiu a avut 2610 participanti care in 2013 si 2014 au raspuns la un chestionar, cu intrebari legate de cat de alerti sunt in timpul zilei, cat de des motaie in timpul zilei, cat de mult dureaza sa adoarma seara, cat dorm in total si daca sforaie sau nu. Studiul a fost longitudinal, deci psihologii care au urmarit participantii au cules din nou date, cinci ani mai tarziu, de la subiecti sau de la apartinatori.
Rezultatele arata ca daca iti ia mai mult de 30 de minute sa adormi, in general, dupa varsta de 60 de ani, ai 45% mai multe sanse de a dezvolta dementa; daca in general nu poti sa iti pastrezi starea de alerta, atipesti des in timpul zilei, si dormi 5 ore sau mai putin pe noapte, vei fi predispus la boli de natura sa iti micsoreze speranta de viata.
Nu e foarte greu sa schimbi calitatea somnului si sa iti asiguri o batranete mai sanatoasa. Te ajuta sa dormi mai bine daca in primul rand iti acorzi timp: timp sa dezvolti o rutina in fiecare seara, care la ore fixe sa iti invete creierul sa te pregatesti de somn si sa te ajute sa te relaxezi; timp petrecut afara, mai ales in prima parte a zile, in care sa stai in lumina naturala, pentru a-ti regla ceasul interior; si intr-un final timp sa mergi la specialist: la medic sa iti faci analizele sa vezi daca nu cumva e o problema de ordin fizic care nu te lasa sa dormi (carente de minurale, probleme hormonale si multe altele) si timp sa mergi la psiholog sa vorbesti despre gandurile care nu te lasa sa dormi.
Asigura-te ca ai o temperatura potrivita in dormitor, nu mai mare de 22 de grade, si lasa telefonul din mana, sau orice alt ecran cu lumina albasta cu cel putin 4 ore inainte de ora de somn. Iar daca vrei o metoda mai simpla, nu te jena sa ceri medicului tau o reteta cu medicamente special create pentru a induce somnul.
Deci in nici un caz somnul nu e timp pierdut, ba chiar este o investitie, te ajuta sa castigi ani sanatosi la sfarsitul vietii si sa previi dementa Alzheimer.
Fereste-te de Alzheimer mirosind ceva frumos
Universitatea din California a condus o cercetare pentru a stabili legatura dintre simtul mirosului si memorie, iar la finalul studiului participantilor le-a crescut capacitatea cognitiva masurata printr-un test de memorie, cu 226%.
Ni s-a intamplat tuturor sa simtim un anumit miros care sa evoce o amintire foarte puternica din trecut: vanilia care ne aminteste de sambetele din familie cand se coceau prajituri, parfumul floral al mamei pe care il simteai la fiecare imbratisare, sau cauciucul ars asociat cu emotiile primelor ore de sofat. Simtul mirosului este direct legat de circuitul memoriei.
Cercetarea a folosit femei si barbati cu varstele intre 60 si 85 de ani fara probleme de memorie, carora li s-a dat un difuzor de arome, si sapte arome diferite, formate din sapte uleiuri naturale. Grupului de control i s-a dat aceleasi uleiuri dar in cantitati mult mai mici. Grupul experimental a folosit cate un miros pe seara, in fiecare seara la culcare, timp de 2 ore, in timp ce dormeau.
Participantii au raportat ca au dormit mai bine, iar rezultatele investigatiilor imagistice arata o mai buna integritate a partii din creier care face legatura dintre lobul temporal cu cortexul prefrontal care este implicat in luarea deciziilor, si care devine mai slaba odata cu varsta.
Studiile mai vechi au aratat cum pierderea simtului mirosului este corelata cu dezvoltarea bolilor psihiatrice si neurologice (Alzheimer, diverse demente, Parkinson, schizofrenie si alcoolism), si chiar exista o cercetare care a expus pacienti cu dementa la 40 de mirosuri pe zi, iar concluzia a fost ca li s-a imbunatatit memoria si limbajul, si s-au redus din simptomele depresive.
Mirosirea unui ulei natural timp de 2 ore pe zi, la culcare, deci in faza pasiva a zilei, fara macar sa iti faci timp special pentru aceasta activitate, ar putea fi o metoda noninvaziva de a intari memoria si de a tine dementa la distanta.
Invata mai multe lucruri odata pentru a te simti cu 30 de ani mai tanar
Daca inveti mai multe deodata ti se imbunatatesc functiile cognitive; pentru a lupta cu declinul cognitiv trebuie sa adopti atitudinea unui copil, sa cauti, sa explorezi, sa inveti, nu doar informatii noi, dar mai ales aptitudini noi, ne spune Rachel Wu, un psiholog de la Universitatea din Riverside.
In jurnalul de Gerontologie, sectiunea Stiinte ale Psihologiei, a fost publicat un articol care spune ca o batranete independenta si sanatoasa se castiga prin invatare intr-un mediu cu o atitudine incurajatoare. Exista deja studii care demonstreaza ca invatarea de noi activitati (fotografie, actorie) dezvolta cognitiv adultii mai in varsta, doar ca aceste studii s-au concentrat pe o singura activitate, pe rand.
O cercetare mai noua a cerut unui grup de adulti cu varste intre 58 si 86 de ani sa participe la cursuri, intre 3 si 5 cursuri de persoana timp de 3 luni, o medie de 15 ore pe saptamana, ca atunci cand mergi la scoala. Subiectii au invatat limba spaniola, au invatat sa foloseasca o tableta, au invatat fotografie, sa picteze si si au facut cursuri de compozitie muzicala. Li s-au masurat mai multe tipuri de memorie si controlul cognitiv, iar dupa doar o luna si jumatate au obtinut scoruri asemanatoare cu adultii cu 30 de ani mai tineri.
Nu trebuie sa te opresti din invatat niciodata, si cu cat inveti mai multe in acelsai timp, cu atat creierul tau castiga eficienta si tinerete. Oricat de neplacut ar fi ideea de scoala, se pare ca tocmai intr-un mediu de acest gen ne dezvoltam cel mai bine si ne mentinem mintile tinere. Partea buna e ca la varsta adulta ai libertatea de a invata orice vrei tu, nu mai este impusa o anumita materie, trebuie doar sa gasesti ceva ce iti place si sa nu te opresti din invatat niciodata.
Cei 8 factori care te predispun la dementa
Se pare ca acesti 8 factori au acelasi impact negativ asupra cognitiei la orice varsta, fie ca ai 18 ani, fie ca ai 80. Asta inseamna ca informarea pacientilor este primul pas spre preventie: daca stii ce poti schimba si stii care sunt riscurile, vei fi mai motivat sa faci schimbari care sa te ajute mai tarziu in viata si care sa iti asigure o batranete sanatoasa.
Studiile arata ca stilul de viata este mai important decat procesul de imbatranire in sine. Iar stilul de viata poate fi rezumat la acesti 8 factori: nivelul de educatie (un nivel de educatie mai scazut de 12 clase este un factor care iti afecteaza creierul), pierderea auzului (daca problema de auz necesita protezare, si nu iti folosesti proteza), un traumatism cerebral suferit la un moment dat, abuz de alcool sau alte substante, hipertensiune, fumatul (in prezent sau in ultimii 4 ani), diabetul si depresia.
Un studiu realizat pe 22117 subiecti cu varste intre 18 si 89 de ani arata ca prezenta unui singur factor iti deterioreaza functiile cognitive si iti imbatraneste creierul cu 3 ani. Iar subiectii care nu prezinta nici unul din cei 8 factori, par sa aiba creierul la fel de sanatos ca cei cu 10 sau 20 de ani mai tineri decat ei.
Aceste rezultate sunt imbucuratoare, pentru ca toti factorii pot fi influentati, asupra tuturor acestor variabile se poate interveni si imbunatati calitatea vietii, astfel incat creierul sa se mentina tanar. Asa ca poti preveni demeneta Alzheimer daca pui mana pe o carte, faci un curs, poarti proteza auditiva daca ai nevoie de ea, te lasi de alcool si tigari, si iti tratezi hipertensiunea, diabetul sau depresia.
Fa voluntariat ca iti face bine la creier
Activitatile de voluntariat sunt asociate cu functii cognitive mai bune, mai ales cu o memorie episodica mai buna si cu functii executive mai bune. Acestea sunt rezultatele unul studiu prezentat la Conferinta Internationala a Asociatiei pentru Alzheimer din Amsterdam, din 2023.
Activitati voluntare pentru a oferi ajutor in domeniul educatiei, in viata religioasa, in sanatate sau cu orice alta asotiatie de caritate, te ajuta sa fii mai activ fizic, sa ai interactiuni sociale mai intense si iti stimuleaza si iti protejeaza creierul de dementa. Voluntariatul te tine implicat in societate, te ajuta sa nu te simti izolat sau inutil, iar la final beneficiul este pentru toata lumea, si pentru tine, si pentru societate.
In acest studiu, s-a concluzionat ca persoanele care isi ofera serviciile si timpul in mod voluntar de mai multe ori pe saptamana, au cele mai bune scoruri la functiile executive, iar cercetatorii vor sa urmareasca mai departe in ce fel sanatatea mentala este legata de functiile cognitive si de activitatile de voluntariat.
Chiar daca nu avem control asupra datelor geneticii si de multe ori nici asupra contextului in care traim, putem sa controlam felul in care ne petrecem ziua, ce fel de activitati avem, cat de mult avem grija de noi si de ceilalti; iar la finalul zilei in felul asta vei fi multumit ca ai facut ceva bun pentru tine, iar cei din jur iti vor fi recunoscatori ca ai contribuit la binele comunitatii.
Nu uita sa iei vitamina D
Potrivit unui studiu realizat pe 12388 de participanti in Canada si Marea Britanie, exista o legatura intre suplimentarea cu vitamina D si aparitia simptomelor de dementa. Participantii studiului cu o varsta medie de 71 de ani, nu aveau dementa la inscrierea in cercetare, iar 37% dintre ei luau suplimente cu vitamina D.
Participantii au fost evaluati din nou dupa 10 ani, iar rezultatele arata ca mult mai putini dintre cei din grupul care lua vitamina D au facut simptome de dementa, iar semnele clinice au aparut mult mai tarziu in viata, in mod deosebit la femeile care luau vitamina D. In acest grup au exista cu 40% mai putine cazuri de dementa.
Cercetari anterioare arata ca un nivel scazut de vitamina D este asociat cu un resc crescut de dementa, aceasta vitamina fiind implicata in indepartarea proteinelor amiloide din creier, a caror acumulare este legata de dezvoltarea bolii Alzheimer. De asemenea se pare ca vitamina protejeaza creierul de acumularea proteinei tau, care este implicata in dezvoltarea dementei. Deci o metoda usoara de a preveni dementa Alzheimer este pur si simplu sa stai la soare si sa iei un supliment cu vitamine.
Danseaza sa iti pastrezi creierul sanatos
In mod obisnuit percepem persoanele de varsta a treia ca fiind imobile, rigide si pasive. Probabil tocmai aceasta tendinta de a nu se misca foarte mult, fie datorita lipsei de energie, fie datorita unor boli ale aparatului locomotor, este unul dintre factorii care duc la agravarea starii emotionale si a problemelor de memorie.
Universitatea din Otago, deparamentul de Psihologie Medicala, a realizat un studiu la care au participat 22 de subiecti timp de 10 saptamani, si care au beneficiat de o sedinta de dans pe saptamana. Metoda a constat in folosirea unor melodii deja cunoscute de subiecti si miscari naturale pentru a crea o coregrafie noua, sub forma de exercitii de dans.
Cei 22 s-au bucurat de stimularea memoriei, de schimbarea starii emotionale si de interactiunea sociala. Participantii la studiu au raportat o calitate a vietii superioara dupa a sasea sedinta. Iata cum ceva atat de simplu cum ar fi o sedinta de dans pe saptamana ar putea sa aduca imbunatatiri care sa vizeze intreaga persoana: aduce mobilitate, imbunatateste memoria, si reduce din emotiile negative.
Spala-te pe dinti sa nu faci Alzheaimer
Cercetatorii au descoperit ca gingivita ar putea sa joace un rol important in dezvoltarea Alzheimer-ului. In urma unor studii de ADN s-a descoperit ca bacteria care provoaca gingivita poate migra din gura la creier unde produce o proteina care distruge celulele nervoase, ceea ce mai departe duce la pierderea memoriei si in final si la Alzheaimer.
Cercetatorii au subliniat ca simpla prezenta a bateriei nu duce la Alzheimer, insa creste foarte mult sansa ca persoana respctiva sa dezvolte tulburari de memorie, si grabeste procesul de imbolnavire, pentru ca bacteria respectiva produce o enzima periculoasa. Au fost analizati 53 de pacienti cu Alzheimer, iar la 96% din ei era prezenta aceasta enzima. Avand in vedere ca enzima pe care aceasta bacterie o produce este ceea ce distruge celulele nervoase in creier, asta inseamna ca tratamentul bolii poate fi abordat dintr-un alt unghi, tinta fiind tocmai blocarea aceastei enzime.
Spala-te pe dinti si foloseste ata dentara, iar daca ai gingivita in familie si istoric de Alzheimer, mergi la dentist regulat, nu doar ca vei arata mai bine, dar si previi dementa Alzheimer.
Iti protejezi memoria cu doar 6 minute de sport pe zi
Sase minute de activitate fizica intensa ar putea sa intarzie bolile neurodegenerative, ca Alzheimer si Parkinson, si sa iti asigure un creier sanatos o perioada mult mai lunga.
O noua cercetare a folosit sesiuni scurte dar intense de pedalat pe bicicleta, care se pare ca produc o proteina specializata in formarea creierului, in special in procesul de invatare si memorie, ceea ce poate proteja creierul de bolile varstei a treia. Acest studiu face parte dintr-o miscare stiintifica generala de a dezvolta metode accesibile, echitabile si nonfarmacologice pentru a proteja pacientii impotriva declinului cognitiv.
Aceasta proteina care se numeste factor neurotrofic derivat din creier promoveaza neuroplasticitatea, creeaza noi conexiuni in creier si ajuta neuronii sa supravietuiasca. Cercetatorii au comparat o sedinta de exercitii fizice usoare care dureaza 90 de minute, cu o zi de post negru, cu o sesiune de 6 minute de exercitii intense si o zi de post care presupunea si exercitii, iar rezultatele arata ca cea mai mare cantitate de proteina este produsa cand se fac doar 6 minute de exercitii intense.
Metodele de a preveni dementa Alzheimer nu sunt complicate: trebuie sa ai grija sa dormi, sa te speli pe dinti, sa te misti putin, sa te duci la dans cu prietenii din cand in cand, sa stai la soare, sa iti faci analizele de sange regulat si sa nu te opresti din invatat. Sunt lucruri pe care ar trebui sa le facem in mod normal, fara sa le gandim ca o metoda terapeutica pentru a preveni vreo boala; nu ai nevoie de psiholog sa te invete niste lucruri atat de simple, care pe cat sunt de simple pe atat sunt de importante, ne pot schimba viata si ne pot asigura o batranete frumoasa.