De ce sa mergi la psiholog?

Motive sa mergi la psiholog

De ce sa mergi la sedinta psiholog consiliere psihoterapiepsiholog?

Asadar de ce avem nevoie de psiholog? Daca observi ca ai tendinta de a lua in mod repetat decizii care nu sunt in avantajul tau, ar fi bine sa consulti un specialist pentru a intelege tiparul pe care il repeti si pentru a-l depasi; daca o persoana pur si simplu este incapabila sa ia o decizie, se afla la un moment important in viata cand trebuie sa aleaga intre mai multe variante si pur si simplu este blocata, nu poate sa se hotarasca, ar trebui sa consulte un psiholog; iar in acest caz nu este doar vorba despre a alege o varianta, ci si de suportul pe care il poate oferi consilierul sa psihoterapeutul persoanei care resimte si multa frustrare datorita incertitudinii.

Consilierea in cazurile de criza, care pot fi de foarte multe feluri, de altfel orice situatie inedita la care individual nu stie cum sa reactioneze si intra in alerta, poate chiar in panica, care are o mare incarcatura emotionala, devine o criza. Asadar mergem la psiholog daca tocmai ne-am despartit de o persoana foarte draga, fie ca am incheiat o relatie sentimentala fie ca persoana draga tocmai a murit. Mergem la psiholog daca trecem printr-un moment in care nu putem sa ne adaptam la o situatie noua, la un loc de munca nou, la o schimbare in familie, la o tara noua, la o cultura noua. Uneori schimbarea este dorita de persoana, si o face pentru binele propriu insa tranzitia este foarte frustranta, ma refer la persoanele care doresc sa renunte la fumat sau la cele care doresc sa slabeasca, si desi sunt motivate, simt ca au nevoie de un specialist care sa ii inteleaga, sa ii sprijine pentru a duce la bun sfarsit ceea ce si-au propus cu un nivel de frustrare minim.

Fie ca doresti sa rezolvi problemele din propria relatie de cuplu, fie ca nu ai destula incredere in propria persoana, nu stii sa comunici sau esti stresat, sau pur si simplu vrei sa iti schimbi viata pentru ca iti doresti mai mult, toate acestea se pot discuta cu un psiholog; desi este greu sa recunosti ca ai nevoie de ajutor, discutia cu un specialist te poate ajuta sa fii mai flexibil si sa treci prin viata mai relaxat.

Consiliere sau Psihoterapie?

Cu totii am auzit de depresie sau anxietate, probabil ai auzit de obsesii, alcoolism, sau atacuri de panica, sunt poate problemele cele mai frecvente cu care pacientii se prezinta la un psiholog pentru psihoterapie; in acest caz, psihologul te poate ajuta sa intelegi sursa problemei, sa intelegi gandurile nerealiste care genereaza starea emotionala care te deranjeaza si te poate invata cum sa dezvolti ganduri si comportamente adaptate si functionale; insa nu toti stiu ca nu trebuie sa ai nevoie de psihoterapie, deci nu trebuie neaparat sa fie o problema clinica pentru a  putea beneficia de ajutorul psihologului.

Tocmai acest lucru diferentiaza consilierea de psihoterapie, consilierea este un serviciu pentru oameni sanatosi, care pur si simplu se confrunta cu o situatie deosebita, poate cu o criza, pentru care desi au resursele necesare, fie nu stiu cum sa le foloseasca, fie datorita incarcaturii emotionale nu se pot mobiliza pentru a depasi momentul.