Cu totii cunoastem notiunea de nevasta si toate implicatiile rolului sau social, ce se asteapta societatea de la noi in momentul in care ne asumam un anumit rol: pilon spiritual al familiei, sursa de intelepciune, in general o asociem cu factorul care promoveaza calmul si compromisul intre membrii familiei; nevasta in anumite culturi este un element important in pastrarea traditiilor de sute de ani, fiind singura care culege de la generatii de femei dinaintea ei datinile si are datoria de a le transmite copiilor sai, avand ca responsabilitate si sa se ocupe de educatia spirituala; biserica ne spune ca nevasta trebuie sa fie pioasa, sa se rezume la ingrijitul gospodariei si la nasterea si cresterea copiilor, nu are voie sa iasa din cuvantul barbatului si nici sa fie mandra.
Responsabilitati de nevasta
In cultura contemporana nevasta are aceleasi drepturi si datorii ca si sotul, are in general aceleasi activitati. Rolul de sotie vazut la modul general in acest moment, dupa o analiza mai amanuntita poate fi impartit in mai multe categorii, foarte cunoscute fiind sotia perfecta, este omniprezenta si le face pe toate: are o slujba care o face fericita, se straduieste sa isi faca sotul fericit, gospodina desavarsita si in acelasi timp foarte implicata in educatia copiilor; o alta categorie de actualitate este carierista care din cand in cand isi castreaza barbatul fluturandu-i marirea de salariu sub nas, insa cea care sufera cel mai mult este ceea ce eu numesc nevasta cronica.
Ce produce suferinta
Este cronica pentru ca statutul, pe cata recunoastere sociala ii aduce, pe atata suferinta; starea ei, desi ignorata cu incapatanare, este pe termen lung, poate sa dureze cativa ani sau chiar toata viata, si considerata de ea fara leac. Suferinta nevestei cronice este purtata ca o cruce de femeia curajoasa care isi intelege rolul ca fiind o etapa din viata in care pur si simplu se transforma in altcineva: inceteaza sa mai fie iubita lui, ceea ce inseamna ca este normal sa dispara orice urma de pasiune din viata de cuplu, sa isi considere sotul un element care aprovizioneaza famila cu resurse si pe care este obligata sa il trateze ca pe un individ neajutorat, incapabil sa mai faca ceea ce facea inainte de casatorie, de altfel nici nu mai merita atentia de care se bucura inainte de a dobandi titlul de “sot”.
Mai grav este ca nevasta cronica este convinsa ca doar femeile nemaritate isi permit sa se simta bine in propria piele si se pot bucura de diverse activitati in care nu este neaparat implicata intreaga familie; nevasta cronica inceteaza sa mai fie prietena, nu mai are resurse si nici interes pentru persoanele din viata precasatorie, nu isi mai permite sa fie vazuta in public fara sotul ei dupa anumite ore si nici nu mai are voie sa se distreze, viata ei sociala limitandu-se la cateva intalniri de intensitate medie, intre familii.
Desi este casatorita, poate fi si fericita
Am cunoscut neveste cronice care dupa ani de suferinta mocnita si-au parasit sotul pentru alt partener sau pur simplu s-au despartit pentru ca “nu mai mergea, s-a terminat”; cele mai intelepte isi dau seama ca este nevoie de o schimbare in modul lor de a fi si de a gandi, de o reorientare a drumului si apeleaza la un psiholog, iar prin consiliere isi reformuleaza o identitate care sa le faca fericite; cu toate acestea raman destul de multe care isi asuma rolul de nevasta ca o slujba, si asa cum merg la serviciu pentru ca “trebuie” tot asa raman neveste cronice, in suferinta.
Psiholog Timișoara
Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.