Ce este depresia?

ce este depresiaDepresia, albastra, aproape mov in momentele ei de glorie, este ca de plumb, grea, te apasa si te inclesteaza cu mainile ei ca doua catuse. Totul e sa nu te prinda, pentru ca odata legat te ia si te baga in butoiul ei cel intunecat, umed si rece, unde te tine si iti spune cat esti de rau, de incompetent: “esti un nimic, nu ai valoare, vei muri singur, nu exista tratament” iar tu chiar ajungi sa o crezi.

Odata ce te-a dresat si ai invatat rutina asta, chiar daca esti bine, trebuie doar sa iti sopteasca cuvintele cheie “nimeni nu te iubeste” si te bagi singur in butoi. Depresia este cea mai mare regina a dramei, o primadona, se umfla si se intuneca, tuna si fulgera; adora scena, ea trebuie sa aiba toata atentia, si dupa ce se instaleaza in viata ta, pentru ca ea sa aiba toata atentia tu trebuie sa fii foarte foarte mic, insignifiant, izolat de ceilalti, ascuns in butoi. Astfel ea preia controlul si isi asigura rolul principal.

Cu ce se hraneste depresia?

Se hraneste cu amintiri nefericite, cu nereusite, cu momentele in care te indoiesti de capacitatile tale, iar daca iesi de sub domnia ei, daca nu ii mai acorzi atentie si incerci sa te distrezi, te loveste cu un bocet de sa rupi camasa, sa iti amintesti unde iti este locul.

In general ii pandeste pe toti si isi incearca norocul cu toata lumea, insa isi alege victimele in mod deosebit dintre cei care nu o accepta, care o neaga, dintre cei care nu se pot opri niciodata din treburi, dintre cei care nu au curaj sa se uite in ochii ei. Individul care imbratiseaza rolul de “depresiv” este usor de recunoscut: dusul i se pare o corvoada, este greu de auzit si inteles din cauza tonalitatii scazute a vocii, dispare din cand in cand din birou (de fapt plange in baie) si in general iese in evidenta prin faptul ca lipseste cu desavarsire (tocmai s-a bagat in butoi).

Ce tratament functioneaza?

Despre depresie se vorbeste foarte mult in ultimul timp, nu trebuie sa te mai ascunzi, si mai ales depresia cronica.  Inamicul natural cand depresia s-a instalat in viata ta este strigatul de ajutor, plus o viata sociala bogata si activitati care valorizeaza propria persoana, in asa fel incat sa dai depresia jos de pe scena si sa intri tu in rol principal in propria viata.