Consumul de zahar si depresia

Efectul zaharului din mancare asupra psihicului

prajitura cu zahar

O cercetare realizata pe 2000 de subiecti, care au fost urmariti timp de 13 pana la 20 de ani, carora li s-a urmarit dieta prin chestionare unde subiectii declarau ce mancare consuma si cum mananca, si chestionare pentru a depista depresia; rezultatele arata ca cea mai buna stare emotionala o aveau subiectii care aveau o dieta sanatoasa caracterizata de mancaruri bogate in acid folic (fructe, legume, cereale integrale, carne neprocesata, ficat), in plus cu cat persoana se apropia de o greutate normala cu atat scadea riscul de depresie.

Zaharul si mancarea nesanatoasa te deprima

O dieta nesanatoasa, in care subiectii din cercetare consumau carne procesata (mezeluri), sucuri si mancaruri cu zahar, mancare procesata in general si cartofi, a fost asociata cu simptome de depresie de intensitate mare.

Explicatia ne-o da o alta cercetare, care a urmarit relatia dintre diabet si depresie, iar psihologii cercetatori au ajuns la concluzia ca atunci cand creste glicemia, creste si nivelul de neurotransmitatori asociati cu depresia, iar conexiunile din zonele din creier care se ocupa cu reglarea emotiilor si felul in care se percep oamenii slabesc. Asadar daca mancam dulciuri suntem predispusi la a avea o imagine proasta despre noi si la instabilitate emotionala si depresie.

Glicemia considerata normala duce la micsorarea creierului

S-a urmarit impactudepresie din cauza consumului de zaharl glicemiei, chiar daca este in limite normale, asupra creierului; s-au urmarit 246 de persoane cu varstele intre 60 si 64 de ani, si psihologul specializat in neurologie a concluzionat ca desi in limite normale, subiectii cu glicemia la limita superioara a glicemiei normale au suferit o pierdere in volum a creierului intre 6% si 10%, in mod deosebit in zonele care tin de memorie, atentie, gandire. Aceasta cercetare explica de ce diabetul este un factor care poate prezice dementa si Alzheimer-ul.

Bacteriile din intestine si mancare ne manipuleaza

Bacteriile din sistemul nostru digestiv ne afecteaza preferintele culinare si starea emotionala pentru a ne face sa mancam ce vor ele, si de multe ori asta duce la obezitate. Bacteriile sunt foarte diferite cand vine vorba de ceea ce au nevoie pentru a trai, unele au nevoie de grasime, altele de zahar.

Cercetarile arata ca microbiomul (multimea de bacterii din sistemul nostru digestiv) ne influenteaza deciziile, pentru ca digestia noastra este strans legata de sistemul imunitar, sistemul endocrin si cel nervos, deci ne influenteaza raspunsurile la nivel fiziologic si comportamental, ceea ce duce la schimbarea starii emotionale.

Bacteriile au capacitatea de a ne manipula comportamentul si starea emotionala pentru ca modifica receptorii pentru gust, produc toxine pentru a ne simti rau, ca pedeapsa, si substante care ne fac sa ne simtim bine, ca recompensa.

Ce mancare te poate ajuta sa te simti bine?

In experimente, s-a dovedit ca anumite bacterii produc anxietate, iar unui grup de subiecti caruia i s-a dat un supliment cu probiotice (Lactobacillus casei) i s-a imbunatati mult starea emotionala. Cercetatorii sustin ca flora intestinala este usor de manipulat, bacteriile inmultindu-se foarte repede, astfel incat, prin mancare: prebiotice (ceapa, praz, usturoi, banane, tarate), probiotice (kefir, iaurt, drojdie, anumite muraturi) si modificari ale dietei poti modifica nu doar sanatatea fizica, dar poti fi mai sanatos si psihic. Daca mananci ciocolata si ti se pare ca simptomele depresiei au disparut, este doar endorfina secretata pe moment, pe termen lung este mai sanatos sa renunti la zahar pentru ca astfel nu vei mai avea motive sa mananci ciocolata in viitor.