Cum sa iti imbunatatesti somnul?

cum poti sa dormi mai bineSe discuta foarte mult despre somn in ultimul timp. Cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat cautam mai multe metode de a ne optimiza somnul. Deja se stie foarte multe despre somn. De la banalul “culca-te devreme, ca altfel nu o sa cresti mare” pe care il auzeam de la parintii nostri, la ultimele cercetari care arata ca lipsa de somn este pusa in legatura cu simptome psihice – anxietate, depresie.

Exista studii care vorbesc despre debutul precoce al bolii Alzheimer daca nu dormi destul. Iar unele mai recente vorbesc despre debutul precoce al diabetului. Sunt cateva trucuri care s-au dovedit a fi foarte folositoare, atat in practica terapeutica, cat si in studiile clinice.

Somnul poate fi imbunatatit

Poti sa iti faci o lista cu tot ceea ce vrei sa faci a doua zi, si vei dormi mai bine. Un studiu realizat in America, a pornit de la ideea ca aproape 40% din americani se gandesc seara repetitiv la toate lucrurile care au ramas neterminate sau pe care le au de facut a doua zi; a fost comparat un grup de participanti care timp de 5 minute si-au facut o lista seara, inainte de culcare, cu ceea ce ii preocupa pentru a doua zi, cu un alt grup de control. Cei care si-au asternut pe hartie grijile legate de viitor au dormit mai bine.

Desi nu s-au folosit participanti cu insomnie, ci studenti sanatosi, acest experiment demonstreaza inca o data ca tehnica jurnalului si alte tehnici derivate de la aceasta functioneaza.

ce iti imbunatateste somnul

Dormi mai bine daca ai un scop in viata

Cand spunem scop in viata nu ne referim neaparat la ceva maret, este de ajuns sa ai un motiv bun pentru a te trezi a doua zi. Sa ai un loc de munca pe care sa il apreciezi, o pasiune, o familie in care sa te simti implicat. A ajuta pacientii sa dezvolte noi scopuri in viata ar putea sa fie un nou tip de tratament fara medicamente. Se pare ca cei motivati au raportat o calitate a somnului mai buna in ansamblu. Asta inseamna mai putine intreruperi in timpul noptii, mai putine simptome de apnee in somn si mai putine simptome a sindromului picioarelor nelinistite.

Dormi mai bine cu prebiotice

Probioticele sunt foarte populare in ultimul timp, ele fiind tulpini de bacterii benefice sistemului nostrum digestiv. Se gasesc fie in mancare, in alimentele fermentate, fie sub forma de suplimente intr-o capsula. Exista multe studii care demonstreaza importanta echilibrului dintre bacteriile din flora bacteriana. Echilibrul din intestine duce la echilibru emotional, la mai putine simptome anxioase si depressive, si la un bun sistem imunitar in general.

Prebioticele sunt diferite de probiotice, dar strans legate. Prebioticele sunt fibrele care hranesc aceste bacterii benefice. Se gasesc in cicoare, usturoi, ceapa, praz, si alte alimente fibroase, de care probioticele au nevoie pentru a supravietui si pentru a prolifera.

Experimentul care pune in legatura calitatea somnului cu prebioticele s-a realizat doar pe cobai, urmand a fi realizat pe subecti umani. Rezultatele arata ca soarecii care au avut o dieta bogata in prebiotice au avut somnul mai profund. Subiectii au petrecut mai mult timp in faza de somn non-REM. Iar in cazul in care au trait un eveniment stresant, si-au revenit mult mai usor dupa aceea, avand mai putine sanse de a dezvolta stres posttraumatic.

cum sa faci somnul bunImportanta somnului nu trebuie subestimata. Deci ar trebui sa pui in practica cele citite mai sus. Poti sa iti faci un mic ritual de seara, care sa te pregateasca psihic pentru somn, important este sa dormi si sa iti acorzi timp pentru asta. Ceva atat de banal ca somnul e una din cele mai sanatoase investitii in sanatate pe care le poti face.

Psiholog Timișoara

Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Factori care te predispun la singuratate Te simti singur? Poate ai asteptari nerealiste Sarbatorile iti fac bine la sanatate Social Media sporeste sentimentul de singuratate si depresia Lipsa de incredere duce la singuratate Materialismul este…

Practici conștientizarea: Mindfulness Oamenii care sufera de dependenta de opioide si de dureri cronice ar putea avea mai putine pofte de droguri si mai putina durere daca folosesc atat tehnici de constientizare (Mindfulness) cat si…

Invata ACUM ce lucruri simple poti face pentru a tine dementa la distanta. Mai tarziu iti vei multumi. Culca-te si dormi toata noaptea, sa nu faci dementa Cat de sanatos esti si cat de mult…

Daca ii ajuti pe altii, resimti mai putin stres O cercetare aparuta in jurnalul Asociatiei de Stiinte ale Psihologiei sustine ca atunci cand dam o mana de ajutor celor din jur ne ajutam si pe…

Se discuta foarte mult despre somn in ultimul timp. Cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat cautam mai multe metode de a ne optimiza somnul. Deja se stie foarte multe despre somn. De…

Sa vorbesti singur te ajuta sa controlezi emotiile In situatiile foarte stresante ar trebui sa vorbesti cu tine pentru ca poate sa te ajute sa iti controlezi reactiile emotionale, insa cel mai bun mod nu…

Femei si tineri sub 35 de ani mai predispusi Riscul de a dezvolta anxietate este de doua ori mai mare la femei si la tinerii pana in 35 de ani, conform unei analize care a…

Nu te baza pe Google pentru un diagnostic corect Ai observat vreodata cum orice simptom ai cauta pe Google invariabil ajungi la cancer? Cautam pe Google orice, orice informatie avem nevoie, orice adresa necunoscuta, un…

Recomandarile in functie de varsta pentru somn La inceputul acestui an s-a calculat necesarul de somn pentru fiecare grupa de varsta, incepand de la nou nascuti pana la adultii din grupa de peste 65 de ani….

“Asa m-am nascut” Uneori nu cautam cauza, ci luam lucrurile ca atare: la fel se poate intampla si cu furia, exista un grup de oameni care au ca si credinta de baza, care este folosita…

Unii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica. Cercetatorii au…

Daca e agresiv inseamna ca te place. Stim cu totii ce inseamna un barbat narcisist, iar cercetarile arata ca impresia lui ca ar fi privat de admiratia si satisfactia care i se cuvin si lipsa sa…