De ce ti se face pielea de gaina cand asculti muzica?

piele de gaina de la muzicaUnii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica.
Cercetatorii au evaluat 3 astfel de manifestari fizice: fiorul pe sira spinarii, “pielea de gaina”, si ridicarea parului, iar in ceea ce priveste personalitatea participantilor la cercetare s-au urmarit 5 mari indici: cat de constienti sunt de ceea de gandesc si simt, tendinta de a fi agreabili, nevrotismul , extraversiune/introversiune si deschiderea spre noi experiente.

Dintre participanti, cei care simt fiori sau ca li se face pielea de gaina cand asculta muzica sunt cei care au scorurile cele mai mari la deschidere spre nou; acestia sunt mai creativi, mai curiosi, au o imaginatie bogata si sunt doritori de a incerca lucruri noi.
Explicatia nu este ca cei deschisi la nou sunt tentati sa asculte mai multe genuri muzicale, ci ca asculta cantitativ mai mult decat ceilalti, iar multi dintre ei chiar canta vocal sau la un instrument, declarand ca muzica este mult mai importanta in viata lor, decat in cazul altor tipuri de participanti.

Muzica clasica influenteaza creierul

muzica clasicaToate societatile asculta cantece, insa inca nu se stie ce anume ne impinge din punct de vedere biologic spre aceasta activitate; chiar daca nu stim ce anume o determina, s-a cercetat care sunt efectele ascultarii muzicii, si s-a descoperit ca ascultarea de muzica clasica imbunatateste activitatea genelor responsabile de secretia dopaminei si de transportul acesteia (dopamina este un hormon, o substanta foarte importanta, un neurotransmitator care este implicat in controlul miscarilor, al starilor emotionale si a modului in care gandim).

Acest tip de muzica are un efect important in creier – imbunatateste modul in care circula impulsul nervos la neuroni, imbunatateste invatarea si memoria si reduce activitatea genelor care duc la degradarea sistemului nervos.

Cercetarea s-a facut in Finlanda, iar participantii au ascultat Mozart timp de 20 de minute, care s-a dovedit a-i proteja pe ascultatori de genele care sunt asociate cu aparitia Parkinsonului; s-au comparat 2 grupuri, unul care asculta muzica clasica in mod obisnuit si unul care nu asculta frecvent, iar efectele au fost observate la grupul care era deja familiarizat cu muzica clasica.

Muzica schimba modul in care vedem lumea

Stim deja ca muzica poate sa ne schimbe starea de spirit, daca ascultam ceva vesel ne poate inveseli, ceea ce s-a descoperit recent sugereaza ca muzica poate schimba si felul in care percepem elementele care ne inconjoara. Psihologii au cercetat care este legatura dintre muzica si perceptie, ce influenta are in creier, si au descoperit ca persoanele care asculta cantece vesele, dupa ce starea lor emotionala s-a schimbat, au tendinta sa recunoasca mult mai usor oamenii veseli si chiar sa vada fete de persoane vesele unde nu existau.

Psihologii explica acest efect astfel: dupa ce asculti muzica vesela, se creeaza o asteptare, creierul compara permanent infomatia pe care o primeste prin ochi (fetele de persoane) cu ceea ce stie deja despre lumea inconjuratoare (in acest caz infomatii pozitive primite de la muzica vesela), rezultatul este imaginea noastra despre realitate, care observam ca poate fi foarte usor influentata de starea emotionala.

Probleme in cuplu? Niste melodii triste te pot ajuta

muzica tristaS-au realizat studii asupra motivelor pentru care oamenii asculta muzica trista; se pare ca intr-adevar ii face sa se simta mai bine; in timpul experimentelor, participantilor li s-au indus diverse stari emotionale – furie, bucurie, tristete, frustrare – in general oamenii asculta muzica potrivita starii din momentul respectiv, desi exista si un grup mai mic ce va alege melodii vesele in momentele in care sunt tristi.

Mai ales in momentele in care oamenii sufera din cauza unei relatii, au tendinta sa “consume” arta care sa le reflecte drama personala, fie ca asculta muzica despre despartiri sau citesc o carte trista, sau urmaresc un film dramatic; scopul final este de a nu se simti la fel de singuri, pentru ca se pare ca atunci cand avem probleme in relatii cautam un inlocuitor, ca si cum muzica sau filmul ar fi un prieten care stie sa asculte si stie ce simtim.