Dacă ai ajuns pe această pagină probabil te confrunți cu o stare emoțională deosebită pe care nu știi să o gestionezi.
S-ar putea să ai un simptom clinic, sau mai multe. Adică s-ar putea să te simți neobișnuit de agitat, neliniștit, și e o stare mai intensă decât de obicei. E mai mult decât un simplu „sunt stresat”. Sau s-ar putea să te simți deosebit de trist și fără chef sau plăcere de a face orice, chiar și lucrurile care îți plăceau înainte, și e mai mult decât o simplă melancolie sau o zi leneșă. Sau s-ar putea să ai niște gânduri care nu îți plac – fie despre tine, fie despre viață în general, care te împiedică să-ți desfășori activitatile cum o făceai înainte de a le avea.
Poate cei din jur au observat asta la tine și, din grijă pentru tine, ți-au sugerat să mergi la un psiholog pentru adulți. În acest caz, ai nevoie de psihoterapie, pentru că discutăm despre simptome clinice care au nevoie de tehnici speciale pentru a le reduce în intensitate. Uneori, în cazul unui diagnostic clinic, pe lângă psihoterapie, pacientul este nevoit să ia și tratament psihiatric, dar acest aspect se discută în cabinet și se planifică împreună cu psihologul.
Al doilea motiv care ar putea să te aducă în cabinetul unui psiholog ar fi o problemă de viață pe care nu știi cum să o gestionezi. Fie ai de luat o decizie importantă, fie s-a întamplat ceva ieșit din comun pentru care pare să nu existe soluție, sau pur și simplu nu poți accepta o schimbare majoră. În acest caz e nevoie de consiliere. Procesul de consiliere este de obicei mult mai scurt și presupune mai puține ședințe. Dacă în psihoterapie de obicei se fac în jur de 10 ședințe, în consiliere poate fi doar o ședință în care pacientul își găsește răspunsul la întrebările care îl frământă.
Al treilea motiv, de obicei cel mai puțin frecvent, pentru care te prezenți la psiholog este pentru că ai nevoie de un aviz sau un raport psihologic. Probabil vrei să te înscrii la facultate sau la un curs important. Poate ai o meserie care presupune avizul unei asociații profesionale care îți condiționează drept-ul de liberă practica de un aviz de la un psiholog. Sau vrei să iei minori în plasament familial. În acest caz, vii la cabinet pentru o evaluare. De obicei durează doar o oră și se finalizează cu un document care te va ajuta să obții ceea ce îți dorești, document parafat de psiholog pe care se lipește un timbru profesional.