Fanii plang cand se termina unele seriale
Asa cum au disparut “Friends”, “Breaking Bad” sau “Lost”, in fiecare an apar seriale noi care iau locul celor vechi, care dupa sezoane care se intind pe ani intregi, se incheie. S-au realizat cercetari care arata efectul profund pe care il are momentul in care se termina un serial popular asupra fanilor. Cei care urmareau serialele sustin ca simt tristete pentru ca nu mai vad personajele si pentru ca vor sa stie “ce se va intampla mai departe”. Unii subiecti, fani de seriale sustin ca isi pierd si din calitatea vietii sociale pentru ca dispar prietenii cu care se uitau in grup la seriale sau cu care discutau despre seriale.
Serialele TV alimenteaza si sustin legaturi sociale si culturale; serialele sunt atat de puternice pentru ca se desfasoara in timp, dand astfel sansa spectatorilor sa se gandeasca si sa vorbeasca despre personaje, formandu-se tendinte in societate, aparand expresii verbale noi si curente in stilul de viata.
Serialele TV preferate iti imbunatatesc vointa
Cercetatorii in psihologie au descoperit ca subiectii care au participat la o cercetare si care nu mai aveau motivatie si resurse sa rezolve anumite probleme, dupa ce au urmarit o reluare a unor seriale preferate, au redobandit vointa si motivatia de a actiona.
Desi exista multe studii care arata cat de nociv este sa te uiti la televizor, ca emisiunile violente maresc agresiunea si ca simplul fapt ca persoana sta la TV ii mareste sansele de deveni obez, se pare ca totusi exista si multe beneficii:
- televizorul poate sa fie un surogat de viata sociala, se pare ca in anumite circumstante poate sa fie mai sanatos sa iti petreci timpul cu personajele de la televizor decat cu cele din viata reala
- subiectii au raportat ca se simt energizati dupa ce urmaresc seriale, ceea ce duce la comportamente pro-sociale: sunt dispusi sa ierte mai usor, sa ajute pe altii mai usor si sa se sacrifice pentru partenerul de viata.
De ce ne plac reluarile?
Reluarile constituie o mina de aur pentru Hollywood si pentru intraga industrie media. Reluarea unui serial sau a unui film permite indivizilor sa revada momentele preferate iar si iar, insa de ce place oamenilor? Care este motivatia care impinge oamenii sa vada acelasi lucru iar si iar? S-a descoperit ca reluarile, aceasta “re-consumare” se datoreaza finalului cunoscut dinainte, unei mai bune capacitati de urmarire data de repetitie si descoperirii de detalii subtile.
E acelasi fenomen ca atunci cand recitim aceeasi carte sau ascultam melodia preferata de mai multe ori, sau chiar cand mergem in vacanta in acelasi loc in fiecare an. Aceasta re-consumare joaca un rol foarte important in economie, iar intelegerea acestui fenomen poate ajuta companiile sa inteleaga mai bine clientii si sa produca obiecte pe care acestia le vor consuma iar si iar.
Aspectele psihologice si experientiale ale re-consumarii sunt foarte importante, descoperindu-se si o re-consumare de comportamente, ale caror motive sunt foarte complexe si nuantate.
Au fost intervievate persoane din Noua Zeelanda si America pentru a afla ce anume ii determina sa repete un comportament, iar rezultatele arata ca astfel sunt atinse 5 scopuri principale: rol de regresie, rol de progres, rol reconstructiv, rol relational si rol reflexiv. Asadar, nu facem acelasi lucru doar din nostalgie si nu urmarim aceleasi seriale doar din plictiseala, motivele sunt mult mai adanci si mai importante pentru existenta noastra zilnica.
Psiholog Timișoara
Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.