Diferente intre femei si barbati
Stirile negative din mass-media maresc sensibilitatea femeilor la situatiile stresante, insa nu au acelasi efect la barbati, conform unui studiu facut de Universitatea din Montreal. O alta diferenta intre femei si barbati la acest capitol a fost faptul ca femeile isi amintesc mult mai bine informatiile auzite la stiri.
Cercetatorii au cerut unui numar de 60 de indivizi impartiti in 4 grupuri sa citeasca stiri reale. Pentru a determina nivelul lor de stres cercetatorii au luat probe de saliva care au fost analizate pentru a afla nivelul de cortizol, hormonul stresului. Nivele mai inalte de hormoni din saliva arata nivele inalte de stres.
Un grup de femei si un grup de barbati au citit stiri neutre, despre subiecte cum ar fi deschiderea unui parc nou, premiera unui film, iar celelalte 2 grupuri au citit stiri negative despre crime si accidente.
In momentul in care creierul nostru percepe o situatie amenintatoare, corpul incepe sa produca hormoni de stres, care in creier moduleaza amintirile legate de evenimentele stresante sau negative; astfel citind o stire negativa ar trebui sa se declanseze si reactia de stres.
Cum se naste stresul
Dupa citire, subiectii care au participat au fost supusi la o serie de sarcini standardizate ce presupuneau evaluarea memoriei si a intelectului, astfel incat la final sa poata fi comparate performantele lor. In toate fazele experimentului s-au luat probe de saliva.
Subiectii au fost chemati si a doua zi pentru a discuta experienta, iar cercetatorii au fost surprinsi sa afle ca desi stirea in sine nu a crescut nivelul de stres, le-a facut pe femei sa aiba o reactivitate mai mare la stresul de dupa aceea. Nivelul de cortizol a fost mai mare la femei in a doua parte a experimentului (evaluarea memoriei si a intelectului) si nu imediat dupa citirea stirilor, comparativ cu femeile care citisera stiri neutre. De asemenea femeile si-au amintit mult mai multe informatii despre stirile negative decat celalalt grup. Aceste elemente nu s-au observat la grupurile de barbati.
O explicatia ar fi faptul ca sunt implicati factori ce tin de evolutia speciei, acest raspuns la stres fiind un mod de a asigura supravietuirea urmasilor prin influentarea modului in care femeile percep stresul, avand ca rezultat femei mai empatice cu o reactivitate mai mare la factori de stres indirecti.
Efecte negative asupra femeilor
Un alt studiu realizat de psihologi care a urmarit diferentele dintre femei si barbati in privinta modului in care reactioneaza la stirile despre terorism la televizor. Subiectii au urmarit filme scurte care reprezentau stiri despre atacuri teroriste care au avut loc in ultimii cativa ani si care au avut multe victime. Rezultatele arata ca femeile s-au simti foarte amenintate si au simtit ca au putine resurse pentru a face fata amenintarilor, comparativ cu barbatii.
Cercetatorii explica astfel: femeile sunt invatate prin experienta lor sociala sa raspund cu mai mult stres, sa raspunda in mod anxios, iar de la barbati societatea se asteapta sa aiba raspunsuri mult mai putin intense, de la barbati societatea se astepta sa nu se teama la fel de mult ca femeile. Problema este ca impreuna cu aparitia stresului vine si o senzatie de vulnerabilitate, astfel incat raspunsul la stres este neadecvat, iar acele femei se simt depasite de situatie.
Asadar, daca te simti stresata si nu ai un motiv aparent, daca reactionezi mai puternic decat ar fi necesar la anumiti stimuli, poate pur si simplu ai urmarit prea mult stirile din presa.