Cum tratezi frica copilului tau? Cauzele fricilor ca si solutia, se gasesc de cele mai multe ori in familie. Un exemplu comun ar fi cel al copilului care vine alergand noaptea pentru ca ii este frica de intunericul din camera lui. Zgomotele de afara il sperie si isi imagineaza tot felul de monstri afara, in dulap si sub pat. Considerand ca acestea nu sunt semne de intensitate clinica, adica nu e vorba de anxietate, caz in care trebuie sa se aprofundeze problema cu un psiholog pentru psihoterapie, parintii pot sa se ocupe singuri de situatie.
Tratament acasa in pasi:
- Fii atent la fricile chiar de mica intensitate, ale tale ca parinte si ale copiilor tai. In acest caz este important sa fii realist. Daca parintele este prea atent la frici poate produce un plus de anxietate, dar daca ignori fricile copilului tau acestea nu vor disparea. Afirmatii de genul “Esti baiat (fata) mare!” ca raspuns la frica vor produce rusine. Este responsabilitatea ta ca parinte sa ii asiguri un mediu securizant.
- Trebuie sa vezi frica fiului tau ca un prilej de apropiere si de invatare. In loc sa-i minimalizezi teama cu “Nu ai de ce sa iti faci griji!”, mai bine il iei in serios si ii recunosti teama. Recunoasteti ca trebuie facut ceva. Incearca sa ii dai ceea ce are nevoie, dar nimic in plus.
- Recunoaste frica fiului tau. Dintr-un oarecare motiv, probabil pentru ca adultilor le este teama de propriile frici, au tendinta de a ridiculiza copiii pentru ca le este frica. Chiar si avand cele mai bune intentii, poate pentru ca isi amintesc de propriile frici, adultii sunt amuzati de fricile copiilor, rad de ele si spun chestii de genul “Fii serios! Te prostesti!”. Frica si anxietatea copiilor sunt reale nu caraghioase. Odata ce frica a fost recunoscuta macar copilul nu se mai simte singur sau neinteles. Probabil frica unui copil este emotia cu care un adult ar trebui sa empatizeze cel mai mult, pentru ca a fi legat de un adult care ii ofera siguranta ajuta la calmarea fricii. Poti pune o eticheta verbala fricii sale. Solutia sta in a numi frica, fie cu intrebari de genul “De ce anume iti este frica?” daca nu stiti, profitati de ocazie si explorati impreuna. Faceti comentarii ajutatoare cum ar fi “ Iti este frica de intuneric si de sunetele de afara?”
- Rezolvarea problemei cu fiul tau: fixarea unor limite de comportament si discutarea nevoilor si strategiilor pentru a face fata. Atunci cand unui copil ii este frica de intuneric, a dormi in camera parintilor nu este o solutie foarte buna desi este ceea ce copilul doreste si ar fi o rezolvare imediata a problemei. Daca ii spui clar: “Nu, nu este o idee buna; tata si mama trebuie sa doarma in patul lor si tu in al tau.” Se vor fixa niste limite. Solutia ar putea consta in lampi de noapte, un anumit numar de controale sub pat si investigarea surselor de zgomot pentru a asigura copilul ca in realitate nu exista nici un pericol. Mangaierile de asemenea sunt importante pentru a ajuta copilul sa se relaxeze. Confruntarea fricilor trebuie sa se faca cu pasi mici, intr-o atmosfera de confirmare si intelegere pentru copii.