Cuvantul fetis se foloseste din ce in ce mai putin. Datorita tolerantei sociale sau poate pur si simplu datorita multiplelor manifestari publice, anumite comportamente incep sa fie considerate „normale” in timp. Fetisismul ar putea sa fie inca unul din diagnosticele care are limite greu de definit datorita perceptiei sociale si a tolerantei obiectului sexual.
Unii ii spun fetis, altii doar distractie
Te uiti in sertarul ei si gasesti un vibrator…ce faci? Majoritatea persoanelor care traiesc in vremurile noastre si care sunt integrate in cultura sociala vestica nu ar avea o reactie negativa, ba chiar probabil s-ar amuza intelegand mai multe despre cat de deschisa este proprietarul „jucariei”.
Se pare ca multe dintre comportamentele care erau considerate patologice, sunt incet, incet integrate in normal, ceea ce ar trebui sa fie o mare usurare pentru pacientii care resimt multa rusine sau care nu cereau ajutor de specialitate pana acum tocmai pentru ca le era frica de stigmatul social. Nu se putea discuta despre fantezii sexuale sau folosirea unui vibrator in pat in urma cu 40 sau 50 de ani pentru ca persoana respectiva ar fi fost catalogata imediat ca fiind un pervers. Manualul de diagnostica si statistica a tulburarilor mentale (DSM) a suferit multe schimbari in decursul anilor, diagnosticele s-au schimbat sau chiar au fost scoase total din manual, lucru care s-ar putea intampla si cu fetisismul la un moment dat daca luam in considerare schimbarea de atitudine fata de manifestarea sexualitatii din ultimii ani.
Fetisism sau accesoriu?
Trecand de aspectul cu chilotii, jartierele, ciorapii si degetele de la picioare sau pantofii cu toc cui…cum ramane cu alte obiecte ina
nimate pe care in ultimul timp le gasesti in sertarul de la noptiera la multe cupluri: vibratoare, bile, oua care vibreaza, vagine artificiale, papusi gonflabile, diverse uleiuri, inele pentru erectie si catuse. Desi exista cateva fetisuri care sunt cat se poate de evidente, fiind considerate si printre cele mai bizare de altfel, ca amputarea, hierofilia (obiectele excitante sunt obiecte sacre, religioase), emetofilia (fetis
ul pentru voma), clismafilia (fetisul pentru clisme), pentru ca un comportament sa fie considerat patologic trebuie sa indeplineasca, conform DSM IV, Criteriul B din definitia diagnosticului, anume faptul ca aceste porniri sexuale provoaca detresa SAU deteriorare semnificativa in domeniile importante de functionare ale individului.
Acum sa ne gandim putin la persoanele singure, care nu au un partener sexual, si care folosesc aceste jucarii erotice, poate chiar la adolescentul singuratic, curios si insetat de experiente sexuale, care isi exploreaza teritoriul folosind un vibrator sau un vagin artificial, dar care sufera o detresa…se ascunde in permanenta de parinti pentru ca ii este rusine, iar la scoala se lauda ca ar avea o prietena; avand in vedere acel „SAU” de la Criteriul B, aceasta detresa, greu de cuantificat, este suficienta pentru diagnostic.
Sa luam o alta situatie: o persoana cu un fetis pentru urofilie (obiectul sexual in acest caz fiind urina) intalneste o persoana care se implica in jocurile sale sexuale, le accepta, sau chiar are acelasi fetis….dispare detresa, asta inseamna ca dispare si diagnosticul?
In prezent jucariile sexuale, obiecte inanimate din plastic dotate cu motor sau nu, sunt prezente peste tot, pot fi achizitionate foarte usor si sunt chiar recomandate cuplurilor pentru a-si diversifica si condimenta viata sexuala.
Asadar, un alt diagnostic a carui limite se intind pana la „normal”, in functie de imaginea pe care o are „obiectul” sexual in societate si a gradului de acceptare a acestuia.
Psiholog Timișoara
Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.