Cum să iubești sănătos

Vine, vine primăvara și avem chef de dragoste. Dacă încă nu ți-ai găsit perechea sau nu ai înțeles prea bine cum funcționează iubirea și cum să o păstrezi, uite ce spun cercetările despre iubire.

o mama care isi tine fetita in brate cu afectiune

1. Învățăm să iubim încă din copilărie

Capacitatea de a avea încredere, de a iubi și de a rezolva conflictele cu cei dragi începe în copilărie – mult mai devreme decât ai putea crede. Conform unui articole publicat de psihologul Jeffry A. Simpson în Current Directions in Psychological Science, o revistă publicată de Asociația pentru Științele Psihologice, „Experiențele interpersonale cu mama în primele 12 până la 18 luni de viață îți prezic comportamentul în relațiile romantice 20 de ani mai târziu”. Atunci se conturează cum crezi că vei fi tratat sau cât de demn ești de iubire și afecțiune, cum îi iubești pe ceilalți. În timp ce aceste atitudini pot să se schimbe în timp cu noi relații, introspecție și terapie, în momente de stres, vechile modele își fac adesea simțită prezența.

Bebelușul abuzat se apără argumentând. Bebelușul a cărui mamă a fost atentă și sprijinitoare rezolvă problemele, având încredere în bunăvoința celeilalte persoane. Simpson explica: „Oamenii găsesc o modalitate coerentă, adaptivă, pe cât de bine pot, de a răspunde la mediile lor curente în funcție de ceea ce li s-a întâmplat în trecut.”

Ceea ce ți s-a întâmplat ca bebeluș îți influențează adultul în care te transformi. Cercetarea a investigat legăturile dintre relațiile mamă – bebeluș și parteneriatele de dragoste ulterioare ca parte a Studiului Longitudinal al Riscului și Adaptării din Minnesota.

Autorii s-au concentrat pe abilitîțile și reziliența lor în rezolvarea conflictelor cu colegii de școală. cu cei mai buni prieteni din adolescență și în cele din urmă, cu partenerii de dragoste. Prin mai multe analize, cercetarea a oferit dovezi ale acestei codări timpurii – confirmând teoriile psihologice anterioare.

Dar descoperirile lor se abat și de la ideile predecesorilor lor. „Psihologii au început crezând că există continuitate în trăsăturile și comportamentul unei persoane în timp”, spune Simpson. S-au constatat totuși schimbări între bebelușul din brațele mamei și tânărul de 20 de ani din brațele iubitei sale. Vestea bună: „Dacă poți să-ți dai seama care sunt acele modele vechi și să le verbalizezi”, și dacă te implici cu un partener angajat, de încredere, spune Simpson, „ai putea să-ți revizuiești modelele și să-ți calibrezi comportamentul diferit.” Vechile modele pot fi depășite. Un bebeluș tradat poate deveni loial. Un bebeluș neiubit poate învăța să iubească.

2. Partenerul perfect se schimbă în funcție de vârstă un cuplu heterosexual matur care sta la o masa si isi zambesc reciproc

Cum își imaginează femeile partenerul visurilor lor? Cum variază aceasta între femei în funcție de vârsta lor? O echipă de cercetători condusă de Universitatea din Göttingen a investigat relațiile complexe dintre vârsta și preferințele pentru un partener într-un eșantion mare, internațional, de femei singure: peste 20.000 de femei singure cu vârste cuprinse între 18 și 67 de ani din aproape 150 de țări, care au fost evaluate printr-un chestionar online.

În plus față de femeile heterosexuale, acest studiu a inclus și două grupuri adesea neglijate în cercetarea psihologică: femeile bisexuale și lesbiene.

Respondentelor li s-a cerut să evalueze cât de importante sunt pentru ele trăsături precum atracția, bunătatea și sprijinul, securitatea financiară și succesul, precum și educația și inteligența în partenerul lor.

Studiul a constatat că majoritatea femeilor nu au arătat variații în ceea ce privește preferințele. Cu toate acestea, vârsta mai înaintată a fost legată de o preferință pentru parteneri încrezători și asertivi, precum și de acceptarea unor parteneri de diferite vârste, inclusiv mai tineri. Dacă partenerul are intenția de a fi părinte este important până la aproximativ 28 de ani, dupa care scade ca relevanță.

3. Cauți dragoste? Găsește un scop în viață

Lumea întâlnirilor online poate fi copleșitoare, cu o gamă amețitoare de opțiuni. Un nou studiu de la Universitatea Washington din St. Louis arată că cei care caută dragostea online ar putea avea mai mult succes dacă își caută și un sens în viață.

Cercetatoarea Isabella D’Ottone, profesor asociat de științe psihologice și neurologice în Facultatea de Arte și Științe, a publicat un studiu despre modul în care un simț al scopului poate afecta modul în care alții ar putea evalua profilele de pe aplicațiile de întâlniri. Cei ai căror profile arată un scop au fost evaluați cu scoruri mai mari pe diverse scale pentru atractivitate în comparație cu profilele care nu indicau niciun scop. „În general, am constatat că oamenii cu un scop mai înalt erau considerați mai atrăgători romantic.”

Pentru acest studiu, s-au concentrat pe patru categorii de „scop” și au creat patru profile de întâlniri pentru a se potrivi fiecărei categorii, împreună cu cinci profile de control care indicau lipsa unui scop. Cercetătorii au organizat un studiu cu 119 participanți care au citit și au clasificat cele nouă profile false pe diverse măsuri de atractivitate. Cele patru categorii de „scop” au fost orientarea prosocială (obiective legate de ajutorarea altora), orientarea relațională (obiectivele sunt centrate în jurul familiei și găsirii unui partener romantic), orientarea financiară (obiectivele legate de securitatea financiară) și orientarea creativă (obiectivele axate pe creativitate și originalitate).

Pe lângă faptul că au clasificat profilele cu scopuri cu scoruri mai ridicate decât cele lipsite de scop, participanții au dat scoruri și mai mari celor care aveau același scop cu ei. De exemplu, persoanele cu un scop creativ se vor simți atrași de alții cu accent pe creativitate și așa mai departe.

Profilele axate pe aspectele financiare nu au avut o evaluare la fel de înaltă în comparație cu celelalte categorii de scop, cu excepția cazului în care au fost evaluate de participanții la studiu care s-au simțit, de asemenea, motivați financiar. Nu este vorba doar despre atracția fizică, a spus Hill, ci și despre recunoașterea cuiva care are o direcție apropiată în viață.

4. Să te îndrăgostești durează o cincime de secundă

Dragoste poate declanșa aceeași senzație euforică ca utilizarea cocainei, iar să te îndrăgostești durează doar o cincime de secundă.

Un nou studiu a dezvăluit că atunci când o persoană se îndrăgostește, 12 zone ale creierului lucrează în tandem pentru a elibera substanțe chimice care induc euforia, cum ar fi dopamina, oxitocina, adrenalina si vasopresina.

Sentimentul de dragoste afectează, de asemenea, funcțiile cognitive sofisticate, cum ar fi reprezentarea mentală, metaforele și imaginea corporală.

Concluziile ridică întrebarea: „Inima se îndrăgostește, sau creierul?” Dragostea este complexă și presupune procese ascendente și descendente din creier către inimă și invers. De exemplu, activarea în unele părți ale creierului poate genera stimulări către inimă, fluturi în stomac. Unele simptome pe care uneori le simțim ca manifestare a inimii pot proveni uneori de la creier.

Alți cercetători au descoperit, de asemenea, că nivelurile de factor de creștere a nervilor, sau NGF, au crescut. Aceste niveluri au fost semnificativ mai mari la cuplurile care tocmai s-au îndrăgostit.

Studiul arată, de asemenea, că diferite părți ale creierului se îndrăgostesc. De exemplu, iubirea necondiționată, cum ar fi cea dintre o mamă și un copil, este declanșată de zonele comune și diferite ale creierului, inclusiv mijlocul creierului. Iubirea pasională este declanșată de partea de recompensă a creierului și, de asemenea, de zonele cognitive asociative ale creierului care au funcții cognitive de ordin superior, cum ar fi imaginea corporală.

5. De ce facem sex?

Doar câteva studii au analizat diferențele în motivația sexuală. Într-un eșantion mai larg de femei și bărbați de diferite varste, cu subiecți tineri (adolescenți), până la subiecți de 55 de ani, care au completat un chestionar online despre motivele lor pentru implicarea în sex în ultimul an. S-au evaluat 4 factori principali (fizic, atingerea obiectivelor, emoțional, nesiguranță) și 13 subfactori. Rezultate celor 4.655 de participanți arată că motivația pentru sex diferă semnificativ în funcție de vârsta și sexul participantului. Participanții mai în vârstă au raportat semnificativ mai puține motive fizice și utilitare decât cei mai tineri.

Bărbații adulți tineri (18 – 22 de ani) erau motivați în special să facă sex din motive emoționale de iubire și angajament. Femeile din această grupă de vârstă s-au implicat mai des în sex pentru a-și exprima emoțiile decât femeile mai în vârstă. S-au găsit diferențe semnificative de sex, cu bărbați preferând motivele fizice și femei exprimând mai des motive emoționale și de nesiguranță, cu excepția grupului de adolescenți.

Studiul arăta că majoritatea oamenilor sunt motivați de plăcerea sexului. Odată cu înaintarea în vârstă, forța motivației fizice și satisfacția sexuală scad semnificativ, deși sexul rămâne important pe tot parcursul vieții. Concluziile susțin o abordare biopsihosocială pentru înțelegerea motivației sexuale a oamenilor.

6. Nu înțelegem ce vrea celălalt când vine vorba de sex.

O cercetare realizată de un grup de psihologi care au analizat aproape 200 de subiecți, utilizând metoda întâlnirilor rapide / speed dating, pentru a investiga percepțiile greșite ale interesului sexual.

Această metodă a urmărit magnitudinea supraestimării la bărbați a interesului sexual al femeilor. A urmărit dacă și cum femeile percep greșit interesul sexual al bărbaților și dacă femeile sunt diferite de bărbați când percep greșit interesul sexual al partenerului. Rezultatele arată că femeile ar subestima interesul sexual al bărbaților. Bărbații orientați mai mult către relatii de cuplu (aventuri) pe termen scurt sau care se considerau mai atractivi erau mai predispuși să supraestimeze interesul sexual al femeilor. Magnitudinea supraestimării bărbaților a interesului sexual al femeilor a fost prezisă de atractivitatea fizică a femeilor. Cu alte cuvinte, cu cât o percepeau pe femeie mai frumoasă, cu atât credeau că ea e interesată să facă sex cu el.

7. Cum se ceartă cuplurile fericiteUn barbat si o femeie care se cearta

Se concentrează mai întâi pe problemele solvabile. În căsnicie, conflictul este inevitabil. Chiar și cele mai fericite cupluri se ceartă. Și cercetările arată că ei tind să se certe despre aceleași subiecte ca și cuplurile nefericite: copii, bani, socri, intimitate. Deci, ce le disting pe cuplurile fericite? Potrivit studiului „Care sunt Problemele Maritale ale Cuplurilor Fericite?”, diferența constă în modul în care se ceartă cuplurile fericite. „Cuplurile fericite tind să abordeze conflictul printr-o abordare orientată către soluții, iar acest lucru este evident chiar și în subiectele pe care aleg să le discute”, a declarat autorul principal Amy Rauer. Au fost observate două eșantioane de cupluri heterosexuale, în principal caucazieni cu educație superioară, care se descriu ca fiind fericiți în căsnicie. Cincizeci și sapte dintre cupluri aveau între 30 și 40 de ani și erau căsătorite în medie de nouă ani; saizeci și patru de cupluri aveau între 70 și 80 de ani și erau căsătorite în medie de 42 de ani. Cuplurile din ambele eșantioane au clasificat în mod similar problemele lor cel mai serioase și cel mai puțin serioase. Intimitatea, timpul liber, gospodăria, comunicarea și banii au fost cele mai serioase, precum și sănătatea pentru cuplurile mai în vârstă. Cuplurile din ambele eșantioane au clasificat gelozia, religia și familia ca fiind cele mai puțin serioase.

Atunci când cercetătorii au observat cuplurile discutând despre problemele maritale, toate cuplurile s-au concentrat pe problemele cu soluții mai clare, cum ar fi distribuția muncii gospodărești și modul de petrecere a timpului liber. Cuplurile au ales rar să se certe despre problemele care sunt mai dificil de rezolvat. Cercetătorii sugerează că această decizie strategică poate fi una dintre cheile succesului lor matrimonial. „Concentrarea pe problemele mai greu de rezolvat ar putea submina încrederea partenerilor în relație”.

În schimb, în măsura în care este posibil, concentrarea mai întâi pe problemele mai solvabile poate fi o modalitate eficientă de a construi încrederea ambilor parteneri în relație. „Dacă perechile simt că pot lucra împreună pentru a-și rezolva problemele, le poate oferi încrederea să treacă la abordarea problemelor mai dificile”, a spus Rauer.

În ceea ce priveste problemele care pot fi mai dificile de rezolvat, cuplurile au evitat să discute despre provocarile legate de sănătate și intimitatea fizica a partenerului. Problemele care pot fi mai dificil de abordat pot face partenerul să se simtă mai puțin competent sau vulnerabil, rușinat, ceea ce duce la mai mult conflict.

Cercetatorii au constatat, de asemenea, că perechile căsătorite de mai mult timp au raportat mai puține probleme grave și s-au certat mai puțin în general. S-a mai constatat și că senzația partenerilor mai în vârstă că petrec prea puțin timp împreună îi determină să-și prioritizeze căsnicia și să decidă că unele probleme nu merită cearta. Cu alte cuvinte, cuplurile ar trebui să-și aleagă conflictele cu înțelepciune.

8. Formula pentru o căsnicie fericită, cele 5 lecții:

Un gerontolog a descoperit o serie de bune practici, de care s-ar putea bucura cuplurile care își îndreaptă pașii spre altar. Studiul a inclus un sondaj național aleatoriu pe aproape 400 de americani cu vârsta de 65 de ani și peste, întrebând cum să găsească un partener compatibil și alte sfaturi despre dragoste și relații. În interviuri ulterioare față în față cu peste 300 de indivizi căsătoriți de mult timp – cei în căsnicii de 30, 40, 50 sau mai mulți ani – studiul a identificat mai multe idei pentru depășirea problemelor comune în căsnicie.

Echipa de cercetare a intervievat și persoane divorțate, întrebând cum ar putea alții să evite despărțirea conjugală. Vârsta medie a intervievaților a fost de 77 de ani și a inclus 58% femei și 42% bărbați. Durata medie a căsătoriei în eșantion a fost de 44 de ani. Cuplul cu cea mai lungă căsătorie avea vârstele de 98 și 101 ani și erau căsătoriți de 76 de ani. Răspunsurile au fost codate în cele mai frecvente recomandări, rezultând o listă a lecțiilor cele mai frecvent selectate pentru o relație de succes pe termen lung.

  • 1. Învățați să comunicați: „Pentru o căsnicie bună, bătrânii ne spun să ‘vorbiți, vorbiți, vorbiți’. Ei cred că majoritatea problemelor maritale pot fi rezolvate prin comunicare deschisă, iar multe cupluri ale căror căsnicii s-au destrămat au dat vina pe lipsa de comunicare.”
  • 2. Cunoașteți foarte bine partenerul înainte de a vă căsători: „Mulți dintre bătrânii pe care i-am intervievat s-au căsătorit foarte tineri. În ciuda acestui fapt, ei recomandă contrariul. Ei sfătuiesc în mod categoric tinerii să aștepte să se căsătorească până când își cunosc bine partenerul și au avut o serie de experiențe comune. Niciodată să nu te căsătorești așteptând să poți să-ți schimbi partenerul.
  • 3. Tratați căsnicia ca pe un angajament pe viață, de nezdruncinat: „În loc să vadă căsătoria ca pe un parteneriat voluntar care durează doar atât timp cât dureaza pasiunea, bătrânii propun o mentalitate în care este un angajament important care trebuie respectat, chiar dacă lucrurile pot merge uneori prost pe termen scurt. Mulți au trecut prin perioade nefericite și au găsit modalități de a le rezolva.
  • 4. Învățați să lucrați ca o echipă: Bătrânii ne îndeamnă să aplicăm în căsnicie ceea ce am învățat din experiențele noastre de viață, din diversele echipe din care am făcut parte – în sport, la muncă, în armată. Concret, acest punct de vedere implică privitul problemelor ca fiind colective pentru cuplu, în loc să fie domeniul unui singur partener. Orice dificultate, boală sau obstacol întâlnit de un membru al cuplului este responsabilitatea celuilalt partener.
  • 5. Alegeți un partener care este foarte similar cu tine: „Căsătoria este uneori dificilă pentru toți, afirmă bătrânii, dar este mult mai ușor cu cineva care împărtășește interesele, experiențele și orientarea ta. Nevoia cea mai critică de similitudine este în valorile de bază referitoare la aspecte potențial contestate precum creșterea copiilor, modul în care ar trebui cheltuiți banii sau religia.”

Desi s-au efectuat numeroase studii generale despre înțelepciunea vârstnicilor, nimeni nu a cercetat sfaturile specifice pe care le au bătrânii pentru un domeniu critic al vieții precum căsătoria. Prin urmare, studiul arată nevoia pentru cercetări viitoare privind lecțiile concrete pe care le învățăm pe parcursul vieții noastre.

Daca ești în căutare de cineva special s-ar putea să se termine prost, cu cineva nepotrivit, pentru că de fapt ar trebui să cauți pe cineva ca tine. Dar urmărindu-ți pasiunile, fiind sincer cu celălalt și cu tine, comunicând deschis, ai putea găsi persoana potrivită. Nu este vorba despre a simula o pasiune pentru ceva, ci despre a vorbi despre ale tale. În acest fel veo putea găsi dragoste acolo unde nu te aștepți.

Vorbește cu psihologul!

Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele.
Lavinia Albescu, Psiholog pentru cuplu și familie

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Vine, vine primăvara și avem chef de dragoste. Dacă încă nu ți-ai găsit perechea sau nu ai înțeles prea bine cum funcționează iubirea și cum să o păstrezi, uite ce spun cercetările despre iubire. 1….

Oxitocina, hormonul dragostei, secretat in criza  Hormonul iubirii, cunoscut sub numele de oxitocina, este in general secretat atunci cand suntem cu persoana iubita, si in mod deosebit cand avem contact fizic cu acea persoana. Hormonul…

Daca esti intretinut, ai mai multe sanse sa inseli Care este cauza pentru infidelitate? Daca ai fost inselat vreodata, probabil te-ai ganditi mult la asta. Este valabil si pentru barbati si pentru femei, in loc…

Este intrebarea tuturor barbatilor de cand lumea: oare ce vor femeile? S-au realizat numeroase studii si s-a ajuns la concluzia ca intr-adevar isi merita reputatia – sunt instabile cand vine vorba de alegerea barbatilor si…

Mesajele pe telefon creeaza distanta in cuplu In ultimul timp folosim tehnologia mai mult ca oricand pentru a comunica, si multe cupluri recunosc faptul ca atunci cand au discutii serioase, certuri sau trebuie sa isi ceara…

Cum iti dai seama ca e mai mult decat prietenie? S-a cercetat daca apar diferente in modul in care ne comportam cu persoanele care ne intereseaza ca prieteni comparativ cu cei care ne intereseaza din…

De Valentine’s mai bine speli vasele decat sa aduci trandafiri In urma unui studiu amanuntit asupra factorilor care tin un cuplu legat, fie ca e vorba de un cadou cand e sarbatoare sau pur si…

Panditul pe Facebook intarzie vindecare dupa despartire? Din cei 900 de milioane de utilizatori zilnici ai platformei de socializare, se pare ca o treime afirma ca folosesc Facebook pentru a urmari activitatile unui fost iubit…

Cum sa faci impartirea banilor in familie? Multe din familiile moderne sunt separate financiar, fiecare membru isi castiga si isi cheltuieste banii separat, astfel ca banii devin simbolul controlului, iar faptul ca nu ii impart…

Pasi pentru o relatie perfecta: 1. Pune ceva rosu pe tine, vei fi mai atragator O cercetare a demonstrat cum simplul fapt ca un barbat este imbracat in rosu il face mai atragator pentru sexul…

Cum prezici un divort? Este logic ca a tipa si a-l face pe partener in toate felurile nu face bine relatiei si poate duce la divort, insa s-a descoperit un alt tipar de comportament care…

Cata sanatate iti aduce o casnicie? Un studiu realizat pe 37 de cupluri arata cat de mult rau fizic poate sa faca o relatie nefericita. Cuplurilor carora li s-au provocat in prealabil besici pe brate,…