Oxitocina – efecte negative

Oxitocina, hormonul dragostei, secretat in criza hormon oxitocina lichida

Hormonul iubirii, cunoscut sub numele de oxitocina, este in general secretat atunci cand suntem cu persoana iubita, si in mod deosebit cand avem contact fizic cu acea persoana. Hormonul este produs in timpul orgasmului, ne linisteste si ne face sa ne simtim mai generosi. Apare si in relatia mama – copil, si o poate influenta foarte mult.

Cercetatorii au descoperit ca are mai multe roluri: ce faci atunci cand observi ca partenerul nu mai este interesat de tine? E simplu, creierul tau va produce oxitocina care ajuta la repararea relatiei. Duce la mai multa implicare, mai multa atentie si investitie emotionala in relatie, tocmai cand aceasta nu merge bine. De fapt exista mai multe teorii care explica productia de oxitocina in criza, una dintre ele sustinand ca de fapt hormonul ne face sa cautam alte contacte sociale atunci cand dam de greu. Asta ar putea explica anumite comportamente, cum ar fi inselarea partenerului, cautarea alinarii in bratele altuia atunci cand relatia nu merge, deci acelasi hormon care ne apropie, ne poate si desparti. 

Oxitocina mareste frica pentru ca intareste amintirile nefericite

Desi in ultimul timp se fac multe teste pentru a determina daca Oxitocina ar putea fi folosita ca medicament pentru anxietate, se pare ca tot ea este responsabila pentru numeroase emotii negative pe care le simtim; hormonul apare cand se formeaza toate amintirile neplacute care ne bantuie si care s-au format in situatii sociale. Acesta face ca situatii jenante care s-au intamplat in public, sau momente cand esti certat de sef sau sicanat de colegi la scoala, sa se intipareasca foarte bine in memorie. Oxitocina s-a dovedit a juca un rol foarte important in intarirea memoriei sociale, care daca este formata din situatii neplacute, poate declansa frica sau chiar anxietate mult timp dupa ce a trecut evenimentul.

Oxitocina declanseaza o molecula (ERK) ce ramane activata timp de sase ore, si care face sa se intareasca memoria sociala negativa. Consecinta nu este doar o amintire proasta, ci si ca individul va fi mult mai stresat intr-o situatie sociala in viitor.

Studiile au fost facute pe cobai, iar cercetatorii spun ca productia de oxitocina difera foarte mult de la specie la specie, insa rezultatele i-au surprins si i-au determinat sa fie mult mai atenti in privinta modului in care ar putea fi folosita substanta in scop terapeutic.

oxitocina hormon de interactiune sociala

Oxitocina este ca alcoolul

Un cercetator de la Universitatea din Birmingham a concluzionat ca efectul hormonului este foarte asemanator cu ceea ce se intampla in mintea noastra atunci cand consumam o bautura alcoolica. Ne face mai sociabili, mai altruisti, mai buni cu ceilalti si mai increzatori. Efectul social vine din faptul ca sunt inhibate elementele care ne blocheaza cand interactionam cu ceilalti, cum ar fi frica, stresul si anxietatea sociala. De la oxitocina dispar franele, la fel ca si in cazul alcoolului.

Desi cele doua substante functioneaza pe receptori diferiti in creier, amandoua influenteaza cat de stresanta ni se pare o situatie sociala, deci o doza de oxitocina este ca si cum ai bea un paharel, te poate ajuta sa prinzi curaj sa o inviti in oras pe fata frumoasa de la bar.

Partea proasta este ca ambele au si multe efecte mai putin dezirabile. Oamenii devin mai agresivi, impulsivi, competitivi si invidiosi, favorizand foarte mult propriul grup in detrimentul celor pe care ii percep ca fiind concurenta. Ambele pot influenta foarte mult frica, emotie cu rolul de a ne proteja, oamenii ajungand sa isi asume riscuri prea mari.

Concluzia este ca desi suna minunat, oxitocina nu ar trebui vazuta ca solutia miraculoasa la toate problemele. Nu ar trebui folosita pentru a deveni invincibili si neinfricati, ci ar trebui controlata si folosita cu precautie, ca orice alt hormon, doar in scop terapeutic; si ca orice substanta, cel mai bine e sa ne straduim sa producem cat mai multa oxitocina in mod natural.

 

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Oxitocina, hormonul dragostei, secretat in criza  Hormonul iubirii, cunoscut sub numele de oxitocina, este in general secretat atunci cand suntem cu persoana iubita, si in mod deosebit cand avem contact fizic cu acea persoana. Hormonul…

Daca esti intretinut, ai mai multe sanse sa inseli Care este cauza pentru infidelitate? Daca ai fost inselat vreodata, probabil te-ai ganditi mult la asta. Este valabil si pentru barbati si pentru femei, in loc…

Este intrebarea tuturor barbatilor de cand lumea: oare ce vor femeile? S-au realizat numeroase studii si s-a ajuns la concluzia ca intr-adevar isi merita reputatia – sunt instabile cand vine vorba de alegerea barbatilor si…

Mesajele pe telefon creeaza distanta in cuplu In ultimul timp folosim tehnologia mai mult ca oricand pentru a comunica, si multe cupluri recunosc faptul ca atunci cand au discutii serioase, certuri sau trebuie sa isi ceara…

Cum iti dai seama ca e mai mult decat prietenie? S-a cercetat daca apar diferente in modul in care ne comportam cu persoanele care ne intereseaza ca prieteni comparativ cu cei care ne intereseaza din…

De Valentine’s mai bine speli vasele decat sa aduci trandafiri In urma unui studiu amanuntit asupra factorilor care tin un cuplu legat, fie ca e vorba de un cadou cand e sarbatoare sau pur si…

Panditul pe Facebook intarzie vindecare dupa despartire? Din cei 900 de milioane de utilizatori zilnici ai platformei de socializare, se pare ca o treime afirma ca folosesc Facebook pentru a urmari activitatile unui fost iubit…

Cum sa faci impartirea banilor in familie? Multe din familiile moderne sunt separate financiar, fiecare membru isi castiga si isi cheltuieste banii separat, astfel ca banii devin simbolul controlului, iar faptul ca nu ii impart…

Pasi pentru o relatie perfecta: 1. Pune ceva rosu pe tine, vei fi mai atragator O cercetare a demonstrat cum simplul fapt ca un barbat este imbracat in rosu il face mai atragator pentru sexul…

Cum prezici un divort? Este logic ca a tipa si a-l face pe partener in toate felurile nu face bine relatiei si poate duce la divort, insa s-a descoperit un alt tipar de comportament care…

Cata sanatate iti aduce o casnicie? Un studiu realizat pe 37 de cupluri arata cat de mult rau fizic poate sa faca o relatie nefericita. Cuplurilor carora li s-au provocat in prealabil besici pe brate,…

Vampiri bineintentionati Desi greu de vazut dincolo de faptul ca este un film cu vampiri, varcolaci, vampiri care se lupta cu vampiri, varcolaci care se lupta cu vampiri si iubiri adolescentine interspecii , unul dintre…