Mesajele pe telefon creeaza distanta in cuplu
In ultimul timp folosim tehnologia mai mult ca oricand pentru a comunica, si multe cupluri recunosc faptul ca atunci cand au discutii serioase, certuri sau trebuie sa isi ceara scuze de la pertenerul de cuplu, prefera sa trimita un SMS. Cercetarile in acest domeniu sustin ca nu este benefic relatiei si ca pe termen lung acest tip de comunicare de fapt te face sa te distantezi de persoana iubita.
Efectele in relatie:
Pentru femei – este importanta situatia, contextul in care se folosesc SMS-uri, adica folosirea unui SMS pentru a cere scuze, pentru a te impaca dupa o cearta sau pentru a lua decizii importante, duce la o relatie nesatisfacatoare.
Pentru barbati – este important numarul de mesaje, daca se trimit prea multe mesaje pe mobil, relatia nu este considerata una buna si satisfacatoare; barbatii au tendinta sa trimita mai multe mesaje mai ales la sfarsitul relatiei indicand un mod de a se distanta, in plus ii deranjeaza si faptul ca trebuie sa trimita mai multe mesaje nu doar sa le primeasca.
Pentru ambii parteneri – daca celalalt isi exprima doar afectiunea prin SMS, acest lucru imbunatateste relatia
Studiul s-a realizat pe cupluri casatorite, care hotarasera sa se casatoreasca sau care au declarat sa sunt intr-o relatie serioasa; 82% dintre cei care au participat la cercetare au declarat ca isi trimit SMS-uri de mai multe ori pe zi partenerului, si de multe ori se pare ca erau mesaje care intra in categoria “managementul relatiei”, care insa in loc sa faca bine, fac mai mult rau pe termen lung.
Cauza formarii distantei intre parteneri este faptul ca din toate tipurile de reactie, nu vad reactia la dezamagire, care se pare ca e cea mai importanta in relatie, pe care ar putea sa o perceapa daca ar sta fata in fata cu partenerul, de altfel nu percep nici un fel de limbaj nonverbal, mimica, gesturi, foarte importante mai ales in conflicte sau atunci cand vrei sa te impaci.
Mesajele pe telefon si insomnia
O alta cercetare, care a urmarit tot trimiterea de SMS-uri, a descoperit la tineri ca cei care trimiteau cele mai multe mesaje dormeau si cel mai prost; cauzele fiind faptul ca dorm cu telefonul langa ei, in plus se simt presati sa raspunda imediat mesajelor indiferent de ora; aceeasi tineri care dormeau cel mai prost si trimiteau cele mai multe SMS-uri, aveau si cel mai mare nivel de stres interpersonal, adica stres in relatiile cu ceilalti, frica de cum sunt vazuti de ceilalti si neliniste cand comunica.
“Telefonul mobil ma elibereaza facandu-ma un sclav”
Comunicarea prin SMS-uri a devenit atat de comuna pentru ca ne folosim mobilul din ce in ce mai mult; ultimele cercetari spun ca studentii folosesc mobilul sa trimita mesaje timp de aproximativ 90 de minute pe zi, urmeaza trimisul e-mail-urilor care le ia 40 de minute pe zi, apoi verifica Facebook-ul 38 de minute pe zi, mai stau pe internet jumatate de ora si asculta muzica aproximativ 20 de minute.
Barbatii – desi trimit acelasi numar de mesaje, petrec mai putin timp scriind sau citind, in general prefera aplicatiile sau activitatile cu caracter utilitar.
Femeile – petrec cel mai mult timp cu telefonul, scriu cele mai lungi mesaje, le folosesc pentru a lega relatii si pentru a avea conversatii mai profunde, deci prefera activitatile cu caracter social.
Membrii ambelor sexe au declarat ca “devin nelinistit daca nu am telefonul prin preajma” si “observ ca pertec din ce in ce mai mult timp pe telefonul mobil”; cercetatorii sustin ca toate comportamentele descriu o dependenta de telefon si de trimiterea de SMS-uri, care incet-incet se transforma dintr-o unealta folositoare in ceva ce ne pune in pericol sanatatea si armonia in relatie.