Cata sanatate iti aduce o casnicie?
Un studiu realizat pe 37 de cupluri arata cat de mult rau fizic poate sa faca o relatie nefericita. Cuplurilor carora li s-au provocat in prealabil besici pe brate, li s-au inregistrat conversatiile care mai tarziu au fost evaluate in functie de capacitatea de comunicare, cu accentul pe cei care aveau stiluri de comunicare stresante sau ostile. Dupa 12 zile cercetatorii au observant ca besicile s-au vindecat mai repede la cuplurile care aveau un stil de comunicare pozitiv, explicatia fiind hormonala; cuplurile care comunicau mai bine aveau nivele mai inalte de oxitocina.
Desi s-au facut multe studii despre sanatate, stresul de la locul de munca si efectele acestuia asupra sanatatii, se pare ca daca nu invatam sa ne certam frumos, ne poate imbolnavi propria familie. Concluzia cercetatorilor fiind ca acele cupluri care au mai mult stres in familie au sistemul imunitar mai prost, tensiunea si pulsul mai mare; desi suna comun, trebuie luat in considerare ca stresul in familie poate fi mai periculos decat multi alti stresori pentru ca stresul marital este cronic, afecteaza pe o perioada foarte lunga de timp, decenii chiar, si nu poti scapa de el, iar femeile se pare ca sufera fizic cel mai mult in casnicie.
S-au realizat numeroase cercetari pentru a stabili relatia dintre felul in care se simte ea in casnicie si impactul asupra celuilalt partener; s-a descoperit ca pe masura ce creste satisfactia sotiei in casnicie, va creste si satisfactia sotului; explicatia a fost data de psihologii cercetatori: cu cat sotia este mai multumita de relatia cu atat va avea tendinta de a face mai multe pentru sotul tau, sporindu-i astfel calitatea vietii.
Cand mortalitatea creste pentru femei si scade la barbati
Casnicia pare a fi mai benefica pentru barbati decat pentru femei, cel putin pentru cei care isi doresc o viata lunga. Studii mai vechi au aratat ca barbatii care se casatoresc cu neveste mult mai tinere traiesc mai mult, asadar s-a presupus ca acelasi lucru este valabil si pentru femei; dar nu este asa. Cu cat diferenta de varsta este mai mare cu atat ii scade speranta de viata femeii, indiferent daca partenerul este mai in varsta sau mai tanar decat ea.
Daca mortalitatea ar fi criteriu de alegere al partenerei, pentru barbati este foarte simplu, cu cat este mai tanara cu atat mai bine: riscul de mortalitate a unui barbat care este cu 7-9 ani mai tanar decat sotia sa scade cu 11% comparativ cu un barbat dintr-o casnicie in care partenerii au cam aceeasi varsta. Explicatia este ca femeia mai tanara va fi capabila sa aiba grija mai bine de partenerul sau mai in varsta, iar acesta se va bucura de beneficiile psihologice si sociale ale relatiei.
In cazul femeilor, cea mai buna alegere pare a fi un partener de aceeasi varsta, pentru ca un partener mai in varsta ii scurteaza viata, iar unul mai tanar decat ea, ii scurteaza viata si mai mult decat unul in varsta. Femeilor le creste riscul de mortalitate cu 20%. Spre deosebire de barbati, se pare ca desi unele femei ar putea avea parteneri mai tineri, majoritatea prefera pe cineva de varsta lor sau putin mai in varsta, in tarile vestice sotul fiind in medie cu 2,3 ani mai mare decat sotia.
De ce femeile mor mai devreme?
Cele care sunt cu 7-9 ani mai in varsta decat sotii nu au aceleasi beneficii psihologice sau sociale pentru ca in societate acest tip de casnicie este vazut ca fiind anormal, deci apare blamul social in consecinta vor primi mai putin suport social decat ceilalti. Diferenta de beneficii apare si datorita faptului ca barbatii in general au mai putine relatii apropiate decat femeile, deci un barbat se va bucura de o relatie noua care pentru o femeie nu are la fel de multa importanta; in plus femeile care isi iau parteneri mai tineri nu sunt la fel de sanatoase, iar daca luam in considerare si faptul ca barbatii sunt mai putin implicati in relatie in general avand mai putina grija de sanatate si de partenera, se intelege de ce femeile vor muri mai devreme daca se marita cu un barbat mai tanar.