Parintii mai importanti decat profesorii pentru cariera copiilor

Parintii si scoala

 

parintii si educatia la copiiUltimele cercatari in acest domeniu realizate de universitatea din California arata ca implicarea parintilor este un factor mult mai important pentru rezultatele academice ale copiilor decat calitatea scolii pe care acestia o frecventeaza.

S-au evaluat informatii de la peste 10 000 de studenti, parintii lor, profesori si administratori de scoala. Mai specific s-a evaluat importanta “capitalului social familial” si a “capitalului social scolar” pentru rezultatele academice ale copiilor. “Capitalul social familial” poate fi descris ca legatura dintre copil si parinte, increderea, deschiderea spre comunicare si implicarea activa in viata academica a copilului; “capitalul social scolar” inseamna capacitatea scolii de a constitui un mediu pozitiv pentru invatare, presupunand implicarea scolarului in activitati extrascolare, etica profesorilor si capacitatea profesorilor de a satisface diferitele nevoi ale scolarilor.

Cercetatorii, dupa ce au fost masurate cele 2 dimensiuni, au descoperit ca acei copii cu capital social familial mare si cu capital social scolar mic, au rezultate mai bune la scoala decat cei in care situatia statea invers. Cu alte cuvinte, desi atat scoala cat si familia sunt importante, cel mai important este rolul familiei pentru realizarile academice ale studentului.

Educatia impotriva consumului de droguri la copii

Un alt studiu s-a realizat pentru a intelege care este factorul cel mai important pentru a preveni abuzul de droguri si alcool la tineri; concluziile au fost ca, desi programele din scoli care au ca scop educarea tinerilor cu privire la aceste substante nocive sunt foarte folositoare, relatia dintre copii si parintii lor si modelul pe care parintii il ofera sunt mult mai importante.

Rolul tatalui in comportamentul sexual al fiicei

In privinta relatiei fiicelor cu tatii, cercetarile afirma ca fetele care au avut relatii mai bune cu tatii, a caror timp petrecut impreuna a fost de o calitate superioara, s-au angajat in mai putine comportamente riscante de tip sexual. S-au comparat in cadrul familiilor cu parinti divortati comportamentele fiicelor mai mari cu cele mai mici, cele mai mari petrecand o media de 7 ani impreuna cu tatal, si s-a descoperit ca nu conteaza perioada de timp ci ceea ce face tatal cu fiica.

In cazurile in care tatal avea o atitidune calda si suportiva fiicele se angajau in relatii sexuale sanatoase, in cazul celorlalte, apar comportamente de genul sex fara protectie, sex in timp ce este sub influenta bauturilor alcoolice, multipli parteneri sexuali si sarcina inainte de a implini 19 ani.

 

Cariera profesionala si rolul pe care il au parintii

relatia dintre tata si copiiS-a descoperit o corelatie intre tatii cu venituri mari si fii care la maturitate ajung sa aiba venituri mai mari decat ale tatilor, iar psihologii au cercetat pentru a afla care este factorul, care este mecanismul care duce la prosperittea fiilor.

Se pare ca nu este din cauza banilor, s-a luat in considerare salariul tatilor si a fiilor, nivelul de dezvoltare a zonei in care au trait, nivelul de educatie a tatilor si natura ocupatiei. Ceea ce a adus cea mai mare contributie la cariera profesionala a fiului a fost capitalul uman transmis de tata: inteligenta, disciplina muncii, comunicare, care a contat pentru mai mult de 2 treimi din situatia financiara a fiului.

Aceste concluzii arata ca parintii ar trebui sa fie foarte constienti de rolul pe care il au, de cat de importanti sunt si sa investeasca in copiii lor, sa le acorde timp, prin implicarea in evenimentele scolare, prin interesul pentru teme si prin subliniarea importantei scolii in discutiile cu proprii copii. Importanta familiei a fost intotdeauna vehiculata, insa mai mult la nivel de teorie, nu a fost un subiect care sa prezinte foarte mult interes pentru cercetare, insa iata cum aceste rezultate confirma stiintific expresia populara cu “cei 7 ani de acasa”, parintii sunt o prezenta foarte importanta pentru cariera celor mici, in scoala sau profesie.

Psiholog Timișoara

Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Cum tratezi frica copilului tau? Cauzele fricilor ca si solutia, se gasesc de cele mai multe ori in familie. Un exemplu comun ar fi cel al copilului care vine alergand noaptea pentru ca ii este frica…

Copii si adolescenti speriati Frica in general, dar mai ales cea de inadaptare, pe care nici unul din noi nu o depaseste complet, incepe in copilarie cand copiii devin din ce in ce mai independenti si…

Parintii si scoala   Ultimele cercatari in acest domeniu realizate de universitatea din California arata ca implicarea parintilor este un factor mult mai important pentru rezultatele academice ale copiilor decat calitatea scolii pe care acestia…

Vampiri bineintentionati Desi greu de vazut dincolo de faptul ca este un film cu vampiri, varcolaci, vampiri care se lupta cu vampiri, varcolaci care se lupta cu vampiri si iubiri adolescentine interspecii , unul dintre…

  Agresivitate sau competitie? In general se crede ca jocurile pe computer violente dau nastere comportamentelor agresive, de aceea majoritatea cercetarilor s-au concentrat pe acest aspect. Exista totusi cercetari care sugereaza ca nu caracterul violent…