Psihologia pozitiva in Twilight

personaje din twilight

Vampiri bineintentionati

Desi greu de vazut dincolo de faptul ca este un film cu vampiri, varcolaci, vampiri care se lupta cu vampiri, varcolaci care se lupta cu vampiri si iubiri adolescentine interspecii , unul dintre motivele pentru care “Twilight” s-a bucurat de succesul sau este faptul ca valorizeaza autocontrolul la adolescenti, una din virtutile care au fost cel mai putin mediatizate si promovate in ultimul timp; Edward Cullen, vampirul vesnic adolescent, isi controleaza foarte sanatos emotiile, impulsurile dar si instinctul sexual in aceeeasi masura ca pe cel pe cel criminal.

Personajul principal foarte fermecator da dovada in toate cele trei filme ale seriei, de pana acum, de multa tarie de caracter, fiind disciplinat si cu stapanire de sine, ceea ce vine ca o schimbare mult asteptata dupa atatea filme cu adolescenti in care personajele principale erau promiscuitatea, lupta pentru popularitate si glumele imature.
Autocontrolul este o chestiune care tine foarte mult de maturitate, se dobandeste prin exercitiu, si care are ca urmari relatii interpersonale mai sanatoase, sanatate mentala si performante academice superioare, iar Edward reprezinta unul din modelele contemporane sanatoase pentru adolescenti.

In 2004, o echipa de cercetatori s-a unit pentru a crea portretul personajului pozitiv, folosind sase valori universale si 24 de trasaturi pozitive de caracter, si au definit capacitatea de a fi temperat, adica de a avea puterea de a ierta si de a-i fi mila, de a fi modest, prudent si cu autocontrol, toate acestea caracterizand personajul Edward din Twilight. A avea autocontrol inseamna a avea control asupra propriilor emotii, comportamente, impulsuri si ganduri, este o capacitate care se dobandeste prin exercitiu si maturizare; elevii care au scoruri mari la testele care masoara autocontrolul au si rezultate mai bune la scoala, la admiterea in ciclul superior si la examenele standardizate.

Portretul fanului filmului Twilight

Persoanele care citest cartile sau se uita la film leaga relatii emotionale cu personajele si locurile prezentate in operele de fictiune; iar in cazul filmului Twilight, portretul fanului tipic este o fata la varsta adolescentei, cu toate acestea statisticile arata ca printre fani sunt si multe femei mature, si un numar mai mic de barbati maturi. Indiferent de varsta, cu totii pot invata din maturitatea personajului.

Ce face pozitiv personajul?

Ce face mai exact personajul pentru a se autocontrola: strategiile sunt focusarea atentiei pe obiectivul final, chiar daca acesta va fi atins peste foarte mult timp, din dorinta de a avea la un moment dat “o viata normala”, in plus vampirul foloseste o tehnica numita ‘’reframing’’, adica formuleaza cu alte cuvinte si in termeni pozitivi ceea ce gandeste si simte in acel moment, o rationalizare a ceea ce traieste. Toate aceste tehnici sunt folosite si in consiliere, pentru a restructura modul de gandire si pentru a modula sau chiar schimba emotii; in cazul personajului lucreaza singur pentru a schimba dorinta arzatoare pe care o simte pentru Bella, astfel incat sa nu o mai considere la fel de „apetisanta” si atragatoare.

Filmul intruneste conditiile pentru a fi o poveste de psihologie pozitiva, chiar daca e un film cu vampiri, pentru ca descrie un personaj care are trasaturi pozitive puternice (autocontrolul), care se intalneste cu obstacole si bariere (dorinta si dragostea puternica pentru personajul Bella) so foloseste cu succes strategii pentru a depasi obstacolele (separare de stimul pentru perioade scurte, expunere treptata la stimul), si un mesaj general pozitiv incarcat cu valori morale, desi veneau de la un vampir, un tip de personaj care in general, in literatura, este personaj negativ.

Psiholog Timișoara

Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Cum tratezi frica copilului tau? Cauzele fricilor ca si solutia, se gasesc de cele mai multe ori in familie. Un exemplu comun ar fi cel al copilului care vine alergand noaptea pentru ca ii este frica…

Copii si adolescenti speriati Frica in general, dar mai ales cea de inadaptare, pe care nici unul din noi nu o depaseste complet, incepe in copilarie cand copiii devin din ce in ce mai independenti si…

Parintii si scoala   Ultimele cercatari in acest domeniu realizate de universitatea din California arata ca implicarea parintilor este un factor mult mai important pentru rezultatele academice ale copiilor decat calitatea scolii pe care acestia…

Vampiri bineintentionati Desi greu de vazut dincolo de faptul ca este un film cu vampiri, varcolaci, vampiri care se lupta cu vampiri, varcolaci care se lupta cu vampiri si iubiri adolescentine interspecii , unul dintre…

  Agresivitate sau competitie? In general se crede ca jocurile pe computer violente dau nastere comportamentelor agresive, de aceea majoritatea cercetarilor s-au concentrat pe acest aspect. Exista totusi cercetari care sugereaza ca nu caracterul violent…