Cum sa iti pui diagnostic corect pe internet

Nu te baza pe Google pentru un diagnostic corect

disgnostic folosind googleAi observat vreodata cum orice simptom ai cauta pe Google invariabil ajungi la cancer?

Cautam pe Google orice, orice informatie avem nevoie, orice adresa necunoscuta, un cuvant bizar sau diverse persoane, motorul de cautare este un prieten de nadejde care le stie pe toate si care la nevoie functioneaza si ca un doctor, sau cel putin asta ne dorim. Problema este ca avem prea mare incredere in rezultatele cautarilor noastre, care sunt optimizate de Google si care de cele mai multe ori fac mai mult rau decat bine.

Cercetatorii au descoperit ca motoarele de cautare cele mai populare, Yahoo, Google, Bing, ofera informatii irelevante persoanelor care cauta tratamente sau explicatii pentru simptomele pe care le au, ducand la un diagnostic gresit, in care persoana bolnava are incredere, care mai departe duce la automedicatie care poate fi foarte periculoasa.

Care sunt informatiile utile online?

20 de miliarde de cautari, din cele 100 de miliarde de cautari lunare de pe Google sunt legate de probleme de sanatate, deci o cincime, iar intr-un studiu anterior, 35% din adultii din America au afirmat ca si-au stabilit un diagnostic folosind internetul.

Specialistii in medicina afdiagnostic onlineirma ca doar jumatate din primele 10 rezultate (prima pagina) din Google au legatura cu simptomul cautat, si doar 3 din cele 10 rezultate chiar te pot ajuta sa ajungi la un diagnostic corect, restul fiind doar informatii care te incurca si te pot speria foarte tare.

Ce este ipohondria cauzata de internet

Ipohondria este teama ca persoana respectiva sufera de o boala. S-a realisat o cercetare care explica foarte bine cum functioneaza aceasta ipohondrie pe internet: sa spunem ca ai cautat un simptom, iar de pe prima pagina doar 3 rezultate sunt relevante, faptul ca restul de 7 nu sunt devine frustrant, si incepi sa cauti din ce in ce mai mult, evident Google iti va oferi rezultate care au tangenta dar asta nu inseamna neaparat ca explica ceea ce simti tu, iar pe masura ce cauti vei gasi din ce in ce mai multe boli, una mai ingrijoratoare decat alta.

Cu cat esti mai confuz, fiind si intr-o faza in care suferi de ceva, deci cauti cu disperare alinare, cu atat creste ingrijorarea, anxietatea, care te va impinge sa cauti si mai mult pe internet. Deci, cu cat cauti si nu gasesti de la inceput destule rezultate care sa te multumeasca, cu atat iti vei alimenta ipohondria.

Care este cauza confuziei

O parte din cauza o are modul in care functioneaza motorul de cautare, desi scopul este de a-ti oferi informatii relevante, algoritmul sau tine foarte mult cont de popularitatea unui cuvant, in acest caz diagnostic. Astfel incat doar pentru ca paginile despre cancer sunt mai populare, desi tu poate cauti tratamentul pentru o ciuperca la picior, vei da peste foarte multe articole despre cancerul la picior.

Cealalta parte din vina este a persoanei care cauta pentru ca interpreteaza gresit rezultatele cautarii; ar trebui sa ne ajunga 3 rezultate corecte din 10 si sa ne oprim din cautat, insa avand 7 alte rezultate care spun altceva creeaza impresia falsa ca de fapta mai exista ceva relevant care trebuie explorat.

Majoritatea paginilor au in partea de jos, scris cu litere minuscule, faptul ca articolele sunt cu scop informativ si nu ar trebui folosite pentru automedicatie, sfat pe care multi il trec cu vedere; singurul care poate pune un diagnostic corect este medicul sau specialistul (un psiholog daca ai o suferita psihica) dupa o evaluare minutioasa.