E bine sa vorbesti singur?

Sa vorbesti singur te ajuta sa controlezi emotiile

vorbesc singurIn situatiile foarte stresante ar trebui sa vorbesti cu tine pentru ca poate sa te ajute sa iti controlezi reactiile emotionale, insa cel mai bun mod nu este sa vorbesti la persoana intai, asa cum face toata lumea, ci la persoana a treia.

Psihologii de la Universitatea din Michigan au derulat o cercetare pentru a descoperi beneficiile vorbitului cu propria persoana. Sa zicem ca te numesti Maria, psihologii care au studiat fenomenul spun ca in loc sa te intrebi “De ce sunt suparata?”, cel mai benefic pentru emotiile tale este sa te intrebi “De ce este Maria suparata?”.

Fenomenul functioneaza pentru ca in momentul in care trimitem creierului un mesaj la persoana a treia, ne asemanam mai mult cu ceilalti oameni, deci se normalizeaza problema, si in acelasi timp ne ajuta sa luam distanta fata de ceea ce ne deranjeaza, asta ajutand la reglarea emotiilor. Asadar daca vorbesti singur la persoana a treia, nu mai esti tu, esti unul dintre ceilalti, iar asta o sa te faca sa te simti mai putin rau.

Cercetatorii au analizat fenomenul folosind si RMN-ul, iar concluzia a fost ca aceasta tehnica foarte simpla reduce repede intensitatea reactiilor emotionale iar persoana nu depune mai mult efort decat atunci cand vorbeste la persoana intai, rezultand o foarte buna tehnica de autocontrol.

Sunt nebun daca vorbesc singur?

Majoritatea oamenilor vorbesc singuri macar o data la cateva zile, iar multi dintre ei spun ca o fac in fiecare zi, aproape ora de ora. Desi pare un comportament ciudat, ca orice comportament repetitiv are un rol important. Exista studii care arata ca pe copii ii ajuta sa isi ghideze activitatea pas cu pas si ii ajuta sa se mentina concentrati pe sarcina.

Vorbeste singur, te ajuta si in viata adulta

Un studiu recent care a urmarit rolul dialogului pe care fiecare il avem cu propria persoana, a concluzionat ca vorbesti singur mai ales cand trebuie sa gasesti ceva, un obiect. Participantii la cercetare care au vorbit singuri au gasit mai repede obiectele ascunse. Acest experiment s-a derulat folosind sarcini de gasire a obiectelor ascunse intr-un desen si sarcini de gasire a obiectelor pe un raft.

fata care vorbeste in oglinga

S-au incercat diferite cuvinte pe care participantii le-au repetat, se pare ca cel mai bine pentru creier este sa folosesti un cuvant generic cum ar fi “lapte” si nu numele unui brand, sau o propozitie. Deci mesajul trebuie sa fie scurt si impersonal.

O alta functie importanta a dialogului interior este cea de autocontrol. Sa vorbesti singur te ajuta sa iei decizii mai bune si sa nu te pripesti. Intr-un alt experiment participantilor li s-a cerut sa cumpere diverse obiecte si li s-a blocat dialogul cu propria persoana prin repetarea unui cuvant care nu avea legatura cu sarcina.

Rezultatele arata ca persoanele care au avut voie sa vorbeasca singure au fost mai putin impulsive si au luat decizii mai bune.

Asadar, data viitoare cand nu iti gasesti cheile sau ai de luat o decizie importanta in viata, cel mai bine ar fi sa iti dai voie sa vorbesti singur, si inca la persoana a treia, pentru ca iti face bine.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Daca ii ajuti pe altii, resimti mai putin stres O cercetare aparuta in jurnalul Asociatiei de Stiinte ale Psihologiei sustine ca atunci cand dam o mana de ajutor celor din jur ne ajutam si pe…

Se discuta foarte mult despre somn in ultimul timp. Cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat cautam mai multe metode de a ne optimiza somnul. Deja se stie foarte multe despre somn. De…

Sa vorbesti singur te ajuta sa controlezi emotiile In situatiile foarte stresante ar trebui sa vorbesti cu tine pentru ca poate sa te ajute sa iti controlezi reactiile emotionale, insa cel mai bun mod nu…

Femei si tineri sub 35 de ani mai predispusi Riscul de a dezvolta anxietate este de doua ori mai mare la femei si la tinerii pana in 35 de ani, conform unei analize care a…

Nu te baza pe Google pentru un diagnostic corect Ai observat vreodata cum orice simptom ai cauta pe Google invariabil ajungi la cancer? Cautam pe Google orice, orice informatie avem nevoie, orice adresa necunoscuta, un…

Recomandarile in functie de varsta pentru somn La inceputul acestui an s-a calculat necesarul de somn pentru fiecare grupa de varsta, incepand de la nou nascuti pana la adultii din grupa de peste 65 de ani….

“Asa m-am nascut” Uneori nu cautam cauza, ci luam lucrurile ca atare: la fel se poate intampla si cu furia, exista un grup de oameni care au ca si credinta de baza, care este folosita…

Unii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica. Cercetatorii au…

Daca e agresiv inseamna ca te place. Stim cu totii ce inseamna un barbat narcisist, iar cercetarile arata ca impresia lui ca ar fi privat de admiratia si satisfactia care i se cuvin si lipsa sa…

Efectul zaharului din mancare asupra psihicului O cercetare realizata pe 2000 de subiecti, care au fost urmariti timp de 13 pana la 20 de ani, carora li s-a urmarit dieta prin chestionare unde subiectii declarau ce…

Marijuana si creierul Consumul regulat de marijuana poate sa produca efecte negative asupra creierului. S-a realizat o cercetare avand ca subiecti adulti tineri si adolescenti si s-a descoperit ca efectele substantei asupra creierului lor erau: Declin…

Fie ca e alcoolism sau pur si simplu consumi prea mult alcool, este sanatos sa afli din timp pentru a putea sa schimbi ceva inainte ca acest obicei sa iti strice sanatatea si sa incepi un…