Sa vorbesti singur te ajuta sa controlezi emotiile
In situatiile foarte stresante ar trebui sa vorbesti cu tine pentru ca poate sa te ajute sa iti controlezi reactiile emotionale, insa cel mai bun mod nu este sa vorbesti la persoana intai, asa cum face toata lumea, ci la persoana a treia.
Psihologii de la Universitatea din Michigan au derulat o cercetare pentru a descoperi beneficiile vorbitului cu propria persoana. Sa zicem ca te numesti Maria, psihologii care au studiat fenomenul spun ca in loc sa te intrebi “De ce sunt suparata?”, cel mai benefic pentru emotiile tale este sa te intrebi “De ce este Maria suparata?”.
Fenomenul functioneaza pentru ca in momentul in care trimitem creierului un mesaj la persoana a treia, ne asemanam mai mult cu ceilalti oameni, deci se normalizeaza problema, si in acelasi timp ne ajuta sa luam distanta fata de ceea ce ne deranjeaza, asta ajutand la reglarea emotiilor. Asadar daca vorbesti singur la persoana a treia, nu mai esti tu, esti unul dintre ceilalti, iar asta o sa te faca sa te simti mai putin rau.
Cercetatorii au analizat fenomenul folosind si RMN-ul, iar concluzia a fost ca aceasta tehnica foarte simpla reduce repede intensitatea reactiilor emotionale iar persoana nu depune mai mult efort decat atunci cand vorbeste la persoana intai, rezultand o foarte buna tehnica de autocontrol.
Sunt nebun daca vorbesc singur?
Majoritatea oamenilor vorbesc singuri macar o data la cateva zile, iar multi dintre ei spun ca o fac in fiecare zi, aproape ora de ora. Desi pare un comportament ciudat, ca orice comportament repetitiv are un rol important. Exista studii care arata ca pe copii ii ajuta sa isi ghideze activitatea pas cu pas si ii ajuta sa se mentina concentrati pe sarcina.
Vorbeste singur, te ajuta si in viata adulta
Un studiu recent care a urmarit rolul dialogului pe care fiecare il avem cu propria persoana, a concluzionat ca vorbesti singur mai ales cand trebuie sa gasesti ceva, un obiect. Participantii la cercetare care au vorbit singuri au gasit mai repede obiectele ascunse. Acest experiment s-a derulat folosind sarcini de gasire a obiectelor ascunse intr-un desen si sarcini de gasire a obiectelor pe un raft.
S-au incercat diferite cuvinte pe care participantii le-au repetat, se pare ca cel mai bine pentru creier este sa folosesti un cuvant generic cum ar fi “lapte” si nu numele unui brand, sau o propozitie. Deci mesajul trebuie sa fie scurt si impersonal.
O alta functie importanta a dialogului interior este cea de autocontrol. Sa vorbesti singur te ajuta sa iei decizii mai bune si sa nu te pripesti. Intr-un alt experiment participantilor li s-a cerut sa cumpere diverse obiecte si li s-a blocat dialogul cu propria persoana prin repetarea unui cuvant care nu avea legatura cu sarcina.
Rezultatele arata ca persoanele care au avut voie sa vorbeasca singure au fost mai putin impulsive si au luat decizii mai bune.
Asadar, data viitoare cand nu iti gasesti cheile sau ai de luat o decizie importanta in viata, cel mai bine ar fi sa iti dai voie sa vorbesti singur, si inca la persoana a treia, pentru ca iti face bine.