Femei si tineri sub 35 de ani mai predispusi
Riscul de a dezvolta anxietate este de doua ori mai mare la femei si la tinerii pana in 35 de ani, conform unei analize care a luat in calcul cercetarile din ultimii ani din domeniul sanatatii mentale, condusa de Universitatea din Cambridge. Studiul a descoperit si ca persoanele din vestul Europei si din Nordul Americii sunt mai predispusi decat populatiile din alte zone la a dezvolta simptome de anxietate.
Ce este anxietatea? Se manifesta ca o ingrijorare exagerata, o frica si o tendinta de evitare a unor situatii cu potential stresant, cum ar fi situatiile sociale, si este una dintre tulburarile cele mai comune din Occident. In Europa se estimeaza ca peste 60 de milioane de oameni sunt afectati de anxietate in fiecare an.
Anxietatea se agraveaza in momentul in care se suprapun o serie de probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau scleroza multipla, insa se pare ca sarcina, desi nu este o problema de sanatate, poate fi un factor favorizant la femei.
Este foarte important sa se stie care este populatia predispusa si in ce moment al vietii, pentru a putea fi monitorizati si pentru a li se pune la dispozitie resursele pentru a se trata.
Anxietatea la tatici ca depresia post-partum la mame
Anxietatea cand barbatul devine tata este la fel de comuna ca depresia postnatala, iar riscul la barbati este aproape la fel de mare ca in cazul femeilor. Exista acest risc la 1 din 10 barbati, la femei riscul fiind estimat la de 2 la 10.
Barbatii se pot simti dati la o parte, mama fiind centrul evenimentelor in sarcina si nastere, si de cele mai multe ori barbatii nu cauta ajutor pentru simt ca nu ei sunt importanti in acel moment in viata familiei.
Este perfect normal ca cei doi parinti sa fie stresati cand apare primul copil, pentru ca este o perioada care presupune adaptare si schimbarea rolurilor si dinamicii in cuplu, insa poate sa devina o problema daca cei doi devin disfunctionali in activitatile de zi cu zi.
Cu cat simptomele sunt observate si tratate mai repede cu atat severitatea si durata lor va fi mai mica, iar parintii ar trebui sa fie constienti de riscuri si sa isi asume responsabilitaea pentru sanatatea lor mentala.
Factorii predispozanti in aceasta situatie sunt lipsa de suport social, mai ales lipsa suportului patenerului, problemele financiare si un istoric de probleme de sanatate mentala.
Anxietatea te imbatraneste
O forma comuna de anxietate, fobia, a fost asociata cu telomeri (proteine de AND situate la capatul fiecarui cromozom) scurti la femeile de varsta mijlocie si varsta a treia. Exista un studiu care arata ca fobia este un risc posibil pentru imbatranirea accelerata.
Telomerii protejeaza cromozomii, nu le dau voie sa se deterioreze, protejand informatia genetica in timpul diviziunii celulare. Sunt considerati markerii imbatranirii celulare si biologice. Telomerii scurti sunt asociati cu riscul de cancer, boli de inima, dementa si mortalitate.
Studiul a fost realizat pe 5243 de femei cu varste intre 42 si 69 de ani, si s-a descoperit ca acele femei care sufereau de tulburare anxios fobica aveau telomerii mai scurti, fenomen care aparea la femeile fara fobie abia peste 6 ani.
Studiul aduce o explicatie biologica ideii ca stresul ne imbatraneste, desi nu poate sa demonstreze o legatura tip cauza-efect. Indiferent de cauza care a provocat anxietatea, fie ca este anxietatea generalizata, cu atacuri de panica sau fobica, este important de retinut ca exista numeroase solutii, tot ceea ce trebuie sa faci este sa mergi la un specialist si sa ceri ajutor.
Psiholog Timișoara
Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.