“Asa m-am nascut”
Uneori nu cautam cauza, ci luam lucrurile ca atare: la fel se poate intampla si cu furia, exista un grup de oameni care au ca si credinta de baza, care este folosita pentru a explica diverse comportamente si reactii, faptul ca genetic asa sunt programati, asa s-au nascut sau asa i-a facut Dumnezeu. Cei care au aceasta credinta sunt tentati sa dea vina pe Dumnezeu inclusiv pentru comportamentul lor imoral.
Modul in care este plasata responsabilitatea pentru propriul comportament negativ este importanta pentru ca de cele mai multe ori persoanele cu o puternica educatie religioasa au credinta ca, atunci cand au anumite porniri, dorinte, chiar si sexuale, si considera ca Dumnezeu nu le da voie sa actioneze conform pornirilor, sau se intampla ceva “din voia Domnului”, de multe ori concluzia este ca sunt pacaliti de Dumnezeu. De aici deriva un conflict interior si un conflict cu divinitatea pentru ca persoana se simte inselata, apare furia puternica iar cercetarile arata ca asta poate duce la depresie, un sistem imunitar mai slab (cauza „spirituala” a bolilor), o perioada mai lunga de recuperare dupa boala, si uneori chiar tentative de suicid.
Cauza poate fi prea putina Vitamina D si Omega 3
S-au facut foarte multe cercetari pe micronutrientii care influenteaza sanatatea mentala, dintre acestia serotonina este foarte importanta pentru ca influenteaza modul in care ne simtim, deci emotiile, afecteaza felul in care reactionam – impulsiv sau calm – deci influenteaza furia pe care o simtim si intensitatea acesteia, in plus are efect asupra comportamentului nostru in societate si asupra modului in care luam decizii. Nivelul de serotonina ne poate face mai agresivi sau mai intelegatori.
Serotonina si alimentatia
Omega 3 este una dintre grasimile sanatoase, care se gasesc in peste sau in anumite legume, si care influenteaza inflamatia si receptorii de serotonina, determinandu-i sa fie mai mult sau mai putin receptivi. Vitamina D, mult mai cunoscuta decat Omega 3, se transforma intr-un hormon care controleaza in jur de 1000 de gene ale omului, majoritatea cu influenta asupra creierului, este de asemenea in legatura cu actiunea serotoninei. Concluzia cercetarilor a fost ca avem nevoie sa stam la soare si sa mancam peste pentru a ne mentine creierul sanatos, si pentru a fi mai prietenosi, mai deschisi din punct de vedere social, mai putin furiosi, multe dintre tulburarile psihice – depresia, schizofrenia, ADHD, autismul – fiind datorate unui nivel scazut de serotonina; exista deci si a cauza chimica.
Exprima furia
In ceea ce priveste exprimarea emotiilor care sunt considerate negative, exista 2 mari categorii de opinii: cei care sustin exprimarea furiei si cei care considera ca daca o ignori va trece. Exista multe teorii conform carora emotiile “inghitite” de tipul furiei pot produce, pe termen lung, probleme de sanatate: hipertensiune arteriala, ulcer gastric, migrene si multe altele.
Recent s-a realizat un studiu care a urmarit efectul pe care il are reprimarea furiei intr-o negociere; in acest experiment subiectii participanti (negociatorii) trebuiau sa negocieze cu un participant care se purta intentionat foarte urat cu ei, era agresiv verbal, iar participantii care au exprimat furia in timpul negocierii, au avut rezultate mult mai bune, obtinand beneficii mai mari, in comparatie cu cei care au ales sa reprime ceea ce simteau si sa se prefaca , sa simuleze ca sunt veseli.
Cel mai sanatos mod de a exprima orice emotie negativa, inclusiv furia, este sa fii asertiv, adica sa vorbesti despre tine – sa spui ce simti si ce gandesti – fara a fi agresiv fata de celalalt (fara a vorbi despre el) si evitand sa fii pasiv, pentru ca va atrage si mai multe efecte negative: te vei percepe mai putin valoros, deci imaginea de sine poate suferi si vei risca sa descarci furia acumulata pe o victima nevinovata, cum ar fi cineva apropiat.