Ce este anxietatea?

anxietatea panicaAnxietatea este o entitate ascutita, chiar taioasa, stridenta, de culoare portocalie, care sub pretextul ca te protejeaza, se strecoara in viata ta pe nesimtite.

Domestica, sedentara, vrea sa te tina doar in casa sau eventual in locuri cu care esti familiarizat, iar in acest scop te seduce cu fraze de genul “toti au cate o frica, nu ai nevoie de terapie”, “am eu grija de tine, sa nu ti se intample nimic, te protejez”, “nu ai nevoie sa incerci nimic nou, ai deja destule griji in viata ta cu care trebuie sa te descurci”, iar daca nu o asculti te pedepseste cu arma ei secreta – UN ATAC DE PANICA! – si te trimite la urgente.

E greoaie, apasatoare, te face sa anticipezi situatiile, sa citesti viitorul si gandurile oamenilor, tese scenarii, spune povesti, totul sub pretextul ca doar asa poti supravietui, ca e bine sa pui raul inainte, ca nu stii niciodata ce se va intampla asa ca trebuie sa fii pregatit.

Este extrem de posesiva si desi se poate manifesta si mai silentios, in general simti anxietatea tot timpul langa tine, controlandu-ti viata. Ii place mult drama si, ca un dramaturg priceput, iti va spune permanent povesti cu final tragic. Vei avea impresia ca citesti din Shakespeare pentru ca cineva sigur moare la final.

Ce mentine anxietatea in viata?

Insetata de atentie, anxietatea se va stradui sa te tina permanent cu gandul la ea, ba chiar o sa te impunga, o sa iti dea cate o palpitatie, un junghi, o ameteala, de fiecare data cand te prinde ca vrei sa parasesti spatiul confortabil.

Se hraneste cu stiri negative, cu vesti despre nenorociri, boli, si stie cum sa isi transforme cel mai mare dusman – Xanaxul – in aliat, facand stocuri enorme de medicamente strategic amplasate, subjugandu-si astfel gazda.

Cum scapi de panica si anxietate?

Contacteaza un psiholog: „Cred ca sufar de anxietate sau atacuri de panica”. Desi inspaimantatoare, anxietatea este creatia propriei gazde, iar inamicul natural principal este increderea, care impreuna cu indrazneala si experimentarea de situatii noi pot cuceri anxietatea si o pot reduce la un puiut de frica.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Daca ii ajuti pe altii, resimti mai putin stres O cercetare aparuta in jurnalul Asociatiei de Stiinte ale Psihologiei sustine ca atunci cand dam o mana de ajutor celor din jur ne ajutam si pe…

Se discuta foarte mult despre somn in ultimul timp. Cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat cautam mai multe metode de a ne optimiza somnul. Deja se stie foarte multe despre somn. De…

Sa vorbesti singur te ajuta sa controlezi emotiile In situatiile foarte stresante ar trebui sa vorbesti cu tine pentru ca poate sa te ajute sa iti controlezi reactiile emotionale, insa cel mai bun mod nu…

Femei si tineri sub 35 de ani mai predispusi Riscul de a dezvolta anxietate este de doua ori mai mare la femei si la tinerii pana in 35 de ani, conform unei analize care a…

Nu te baza pe Google pentru un diagnostic corect Ai observat vreodata cum orice simptom ai cauta pe Google invariabil ajungi la cancer? Cautam pe Google orice, orice informatie avem nevoie, orice adresa necunoscuta, un…

Recomandarile in functie de varsta pentru somn La inceputul acestui an s-a calculat necesarul de somn pentru fiecare grupa de varsta, incepand de la nou nascuti pana la adultii din grupa de peste 65 de ani….

“Asa m-am nascut” Uneori nu cautam cauza, ci luam lucrurile ca atare: la fel se poate intampla si cu furia, exista un grup de oameni care au ca si credinta de baza, care este folosita…

Unii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica. Cercetatorii au…

Daca e agresiv inseamna ca te place. Stim cu totii ce inseamna un barbat narcisist, iar cercetarile arata ca impresia lui ca ar fi privat de admiratia si satisfactia care i se cuvin si lipsa sa…

Efectul zaharului din mancare asupra psihicului O cercetare realizata pe 2000 de subiecti, care au fost urmariti timp de 13 pana la 20 de ani, carora li s-a urmarit dieta prin chestionare unde subiectii declarau ce…

Marijuana si creierul Consumul regulat de marijuana poate sa produca efecte negative asupra creierului. S-a realizat o cercetare avand ca subiecti adulti tineri si adolescenti si s-a descoperit ca efectele substantei asupra creierului lor erau: Declin…

Fie ca e alcoolism sau pur si simplu consumi prea mult alcool, este sanatos sa afli din timp pentru a putea sa schimbi ceva inainte ca acest obicei sa iti strice sanatatea si sa incepi un…