Ce este depresia?

ce este depresiaDepresia, albastra, aproape mov in momentele ei de glorie, este ca de plumb, grea, te apasa si te inclesteaza cu mainile ei ca doua catuse. Totul e sa nu te prinda, pentru ca odata legat te ia si te baga in butoiul ei cel intunecat, umed si rece, unde te tine si iti spune cat esti de rau, de incompetent: “esti un nimic, nu ai valoare, vei muri singur, nu exista tratament” iar tu chiar ajungi sa o crezi.

Odata ce te-a dresat si ai invatat rutina asta, chiar daca esti bine, trebuie doar sa iti sopteasca cuvintele cheie “nimeni nu te iubeste” si te bagi singur in butoi. Depresia este cea mai mare regina a dramei, o primadona, se umfla si se intuneca, tuna si fulgera; adora scena, ea trebuie sa aiba toata atentia, si dupa ce se instaleaza in viata ta, pentru ca ea sa aiba toata atentia tu trebuie sa fii foarte foarte mic, insignifiant, izolat de ceilalti, ascuns in butoi. Astfel ea preia controlul si isi asigura rolul principal.

Cu ce se hraneste depresia?

Se hraneste cu amintiri nefericite, cu nereusite, cu momentele in care te indoiesti de capacitatile tale, iar daca iesi de sub domnia ei, daca nu ii mai acorzi atentie si incerci sa te distrezi, te loveste cu un bocet de sa rupi camasa, sa iti amintesti unde iti este locul.

In general ii pandeste pe toti si isi incearca norocul cu toata lumea, insa isi alege victimele in mod deosebit dintre cei care nu o accepta, care o neaga, dintre cei care nu se pot opri niciodata din treburi, dintre cei care nu au curaj sa se uite in ochii ei. Individul care imbratiseaza rolul de “depresiv” este usor de recunoscut: dusul i se pare o corvoada, este greu de auzit si inteles din cauza tonalitatii scazute a vocii, dispare din cand in cand din birou (de fapt plange in baie) si in general iese in evidenta prin faptul ca lipseste cu desavarsire (tocmai s-a bagat in butoi).

Ce tratament functioneaza?

Despre depresie se vorbeste foarte mult in ultimul timp, nu trebuie sa te mai ascunzi, si mai ales depresia cronica.  Inamicul natural cand depresia s-a instalat in viata ta este strigatul de ajutor, plus o viata sociala bogata si activitati care valorizeaza propria persoana, in asa fel incat sa dai depresia jos de pe scena si sa intri tu in rol principal in propria viata.

Psiholog Timișoara

Vorbește cu psihologul! Ai ajuns aici pentru că probabil ai nevoie de ajutorul unui psiholog. Putem discuta despre problemele tale, te pot ghida în luarea deciziilor și te pot ajuta să îți atingi obiectivele. Cabinetul psihologului este un spațiu confortabil unde, în mod confidential și securizant, te poți deschide și dezvolta.

Crezi că ai un simptom? Nu te simți bine? Sau poate ai trecut printr-un moment greu și ai nevoie de sprijin de specialitate?
Îți mai recomand

Factori care te predispun la singuratate Te simti singur? Poate ai asteptari nerealiste Sarbatorile iti fac bine la sanatate Social Media sporeste sentimentul de singuratate si depresia Lipsa de incredere duce la singuratate Materialismul este…

Practici conștientizarea: Mindfulness Oamenii care sufera de dependenta de opioide si de dureri cronice ar putea avea mai putine pofte de droguri si mai putina durere daca folosesc atat tehnici de constientizare (Mindfulness) cat si…

Invata ACUM ce lucruri simple poti face pentru a tine dementa la distanta. Mai tarziu iti vei multumi. Culca-te si dormi toata noaptea, sa nu faci dementa Cat de sanatos esti si cat de mult…

Daca ii ajuti pe altii, resimti mai putin stres O cercetare aparuta in jurnalul Asociatiei de Stiinte ale Psihologiei sustine ca atunci cand dam o mana de ajutor celor din jur ne ajutam si pe…

Se discuta foarte mult despre somn in ultimul timp. Cu cat inaintam mai mult in varsta, cu atat cautam mai multe metode de a ne optimiza somnul. Deja se stie foarte multe despre somn. De…

Sa vorbesti singur te ajuta sa controlezi emotiile In situatiile foarte stresante ar trebui sa vorbesti cu tine pentru ca poate sa te ajute sa iti controlezi reactiile emotionale, insa cel mai bun mod nu…

Femei si tineri sub 35 de ani mai predispusi Riscul de a dezvolta anxietate este de doua ori mai mare la femei si la tinerii pana in 35 de ani, conform unei analize care a…

Nu te baza pe Google pentru un diagnostic corect Ai observat vreodata cum orice simptom ai cauta pe Google invariabil ajungi la cancer? Cautam pe Google orice, orice informatie avem nevoie, orice adresa necunoscuta, un…

Recomandarile in functie de varsta pentru somn La inceputul acestui an s-a calculat necesarul de somn pentru fiecare grupa de varsta, incepand de la nou nascuti pana la adultii din grupa de peste 65 de ani….

“Asa m-am nascut” Uneori nu cautam cauza, ci luam lucrurile ca atare: la fel se poate intampla si cu furia, exista un grup de oameni care au ca si credinta de baza, care este folosita…

Unii oameni nu simt niciodata fiori cand asculta muzica (8% din populatie), altii de multe ori spun ca li se face pielea de gaina, adica simt la nivel fizic emotia transmisa de muzica. Cercetatorii au…

Daca e agresiv inseamna ca te place. Stim cu totii ce inseamna un barbat narcisist, iar cercetarile arata ca impresia lui ca ar fi privat de admiratia si satisfactia care i se cuvin si lipsa sa…