Consumul de zahar si depresia

Efectul zaharului din mancare asupra psihicului

prajitura cu zahar

O cercetare realizata pe 2000 de subiecti, care au fost urmariti timp de 13 pana la 20 de ani, carora li s-a urmarit dieta prin chestionare unde subiectii declarau ce mancare consuma si cum mananca, si chestionare pentru a depista depresia; rezultatele arata ca cea mai buna stare emotionala o aveau subiectii care aveau o dieta sanatoasa caracterizata de mancaruri bogate in acid folic (fructe, legume, cereale integrale, carne neprocesata, ficat), in plus cu cat persoana se apropia de o greutate normala cu atat scadea riscul de depresie.

Zaharul si mancarea nesanatoasa te deprima

O dieta nesanatoasa, in care subiectii din cercetare consumau carne procesata (mezeluri), sucuri si mancaruri cu zahar, mancare procesata in general si cartofi, a fost asociata cu simptome de depresie de intensitate mare.

Explicatia ne-o da o alta cercetare, care a urmarit relatia dintre diabet si depresie, iar psihologii cercetatori au ajuns la concluzia ca atunci cand creste glicemia, creste si nivelul de neurotransmitatori asociati cu depresia, iar conexiunile din zonele din creier care se ocupa cu reglarea emotiilor si felul in care se percep oamenii slabesc. Asadar daca mancam dulciuri suntem predispusi la a avea o imagine proasta despre noi si la instabilitate emotionala si depresie.

Glicemia considerata normala duce la micsorarea creierului

S-a urmarit impactudepresie din cauza consumului de zaharl glicemiei, chiar daca este in limite normale, asupra creierului; s-au urmarit 246 de persoane cu varstele intre 60 si 64 de ani, si psihologul specializat in neurologie a concluzionat ca desi in limite normale, subiectii cu glicemia la limita superioara a glicemiei normale au suferit o pierdere in volum a creierului intre 6% si 10%, in mod deosebit in zonele care tin de memorie, atentie, gandire. Aceasta cercetare explica de ce diabetul este un factor care poate prezice dementa si Alzheimer-ul.

Bacteriile din intestine si mancare ne manipuleaza

Bacteriile din sistemul nostru digestiv ne afecteaza preferintele culinare si starea emotionala pentru a ne face sa mancam ce vor ele, si de multe ori asta duce la obezitate. Bacteriile sunt foarte diferite cand vine vorba de ceea ce au nevoie pentru a trai, unele au nevoie de grasime, altele de zahar.

Cercetarile arata ca microbiomul (multimea de bacterii din sistemul nostru digestiv) ne influenteaza deciziile, pentru ca digestia noastra este strans legata de sistemul imunitar, sistemul endocrin si cel nervos, deci ne influenteaza raspunsurile la nivel fiziologic si comportamental, ceea ce duce la schimbarea starii emotionale.

Bacteriile au capacitatea de a ne manipula comportamentul si starea emotionala pentru ca modifica receptorii pentru gust, produc toxine pentru a ne simti rau, ca pedeapsa, si substante care ne fac sa ne simtim bine, ca recompensa.

Ce mancare te poate ajuta sa te simti bine?

In experimente, s-a dovedit ca anumite bacterii produc anxietate, iar unui grup de subiecti caruia i s-a dat un supliment cu probiotice (Lactobacillus casei) i s-a imbunatati mult starea emotionala. Cercetatorii sustin ca flora intestinala este usor de manipulat, bacteriile inmultindu-se foarte repede, astfel incat, prin mancare: prebiotice (ceapa, praz, usturoi, banane, tarate), probiotice (kefir, iaurt, drojdie, anumite muraturi) si modificari ale dietei poti modifica nu doar sanatatea fizica, dar poti fi mai sanatos si psihic. Daca mananci ciocolata si ti se pare ca simptomele depresiei au disparut, este doar endorfina secretata pe moment, pe termen lung este mai sanatos sa renunti la zahar pentru ca astfel nu vei mai avea motive sa mananci ciocolata in viitor.

 

Îți mai recomand

Cum sa mananci mai putina mancare Cand vine vorba despre mancare, exista o mare varietate de comportamente. Auzim foarte des persoane care se plang si care ar vrea sa manance mai putin, cu siguranta cunoastem…

“Asa m-am nascut” Uneori nu cautam cauza, ci luam lucrurile ca atare: la fel se poate intampla si cu furia, exista un grup de oameni care au ca si credinta de baza, care este folosita…

Efectul zaharului din mancare asupra psihicului O cercetare realizata pe 2000 de subiecti, care au fost urmariti timp de 13 pana la 20 de ani, carora li s-a urmarit dieta prin chestionare unde subiectii declarau ce…

Faptul ca te vezi gras, te ingrasa si mai mult. Imaginea pe care o ai despre propria persoana are o influenta foarte mare asupra sanatatii tale fizice si psihice si iti poate influenta si obiceiurile…

Daca ai inceput o dieta trebuie sa stii cateva lucruri importante. Chiar inainte de a se instala obezitatea, consumul de mancare grasa sau cu mult zahar provoaca schimbari chimice in creier, ceea ce inseamna ca…

Consumul de alcool si creativitatea Probabil am auzit cu totii de artisti care sub influenta bauturilor alcoolice au realizat cele mai bune lucrari, asadar credinta populara conform careia daca ai consumat ceva sigur iti vine o…

  Se pare ca ne folosim de mancare si in alte scopuri, nu doar pentru a ne hrani. Din ce in ce mai multa atentie este acordata psihologiei comportamentului alimentar, de ce mancam asa cum…