Consumul moderat de alcool faciliteaza creativitatea

Consumul de alcool si creativitatea

Probabil am auzit cu totii de artisti care sub influenta bauturilor alcoolice au realizat cele mai bune lucrari, asadar credinta populara conform careia daca ai consumat ceva sigur iti vine o idee, devii mai creativ, este destul de veche, insa este prima data cand este verificata din punct de vedere stiintific.

beneficiile consumului de alcoolUn experiment realizat recent a verificat efectul consumului moderat de alcool asupra capacitatii de rezolvare de probleme in mod creativ. Subiectilor li s-a indus o alcolemie de 0.75 dupa care au fost supusi testarii, cei care erau sub influenta alcoolului au rezolvat mai multe sarcini intr-un timp mai scurt, si au raportat solutiile gasite ca fiind rezultatul unei intuitii care a aparut brusc.

Rezultatele sunt interpretate din perspectiva felului in care subiectii au fost capabili sa isi controleze atentia: pentru problemele care duc la un impas sau la un rezultat incorect, pentru a gasi solutia este nevoie de gandire divergenta si de capacitatea de a depasi fixatia asupra propriilor rezultate gresite gasite anterior.
Asadar pentru rezolvarea acestui tip de probleme este nevoie de un control redus, astfel incat individul sa aiba momente de intuitie brusca, subiectii care nu consumasera nimic au folosit metode mai sistematice, au dezvoltat strategii de rezolvare, in timp ce cei care bausera alcool au asteptat ca solutia sa le sara in ochi.

Beneficii neasteptate

consum de alcoolO alta cercetare scoate in evidenta alte beneficii al consumului de alcool: consumul moderat de bauturi alcoolice ar putea sa ajute o persoana sa observe schimbari minore in plan vizual.

Experimentul a folosit 2 grupe de subiecti, una care a consumat vodka cu suc de merisoare pana s-a ajuns la o alcolemie de 0,08, si una care nu a consumat nimic; ambele grupe au fost testate, sarcina fiind sa gaseasca mici schimbari in imagi foarte asemanatoare.

Rezultatele au fost surprinzatoare, ambele grupe au gasit acelasi numar de mici schimbari, insa cei care consumasera alcool le-au gasit mai repede; explicatia cercetatorilor a fost ca grupele au folosit strategii foarte diferite pentru a le gasi: cei care nu consumaresa alcool au folosit o metoda sistematica, orientandu-si atentia din partea stanga sus a imaginii, urmarind schimbarile si facand in permanenta comparatii intre imagini; grupa care a consumat alcool nu a folosit nici o metoda, pur si simplu se uitau la imagini asteptand ca schimbarea sa le sara in ochi, obtinand astfel un timp mult mai bun.

Scopul cercetarilor nu este de a incuraja consumul de alcool sau de a sublinia ce beneficii aduce, ci de a sublinia ideea ca atunci cand cautam o solutie creativa sau mici schimbari in campul vizual este mai bine sa nu folosesti nici o metoda, sa nu cauti intentionat raspunsul, ci pur si simplu sa actionezi din impuls.

Îți mai recomand

Cum sa mananci mai putina mancare Cand vine vorba despre mancare, exista o mare varietate de comportamente. Auzim foarte des persoane care se plang si care ar vrea sa manance mai putin, cu siguranta cunoastem…

“Asa m-am nascut” Uneori nu cautam cauza, ci luam lucrurile ca atare: la fel se poate intampla si cu furia, exista un grup de oameni care au ca si credinta de baza, care este folosita…

Efectul zaharului din mancare asupra psihicului O cercetare realizata pe 2000 de subiecti, care au fost urmariti timp de 13 pana la 20 de ani, carora li s-a urmarit dieta prin chestionare unde subiectii declarau ce…

Faptul ca te vezi gras, te ingrasa si mai mult. Imaginea pe care o ai despre propria persoana are o influenta foarte mare asupra sanatatii tale fizice si psihice si iti poate influenta si obiceiurile…

Daca ai inceput o dieta trebuie sa stii cateva lucruri importante. Chiar inainte de a se instala obezitatea, consumul de mancare grasa sau cu mult zahar provoaca schimbari chimice in creier, ceea ce inseamna ca…

Consumul de alcool si creativitatea Probabil am auzit cu totii de artisti care sub influenta bauturilor alcoolice au realizat cele mai bune lucrari, asadar credinta populara conform careia daca ai consumat ceva sigur iti vine o…

  Se pare ca ne folosim de mancare si in alte scopuri, nu doar pentru a ne hrani. Din ce in ce mai multa atentie este acordata psihologiei comportamentului alimentar, de ce mancam asa cum…