Sevraj dupa dieta


Daca ai inceput o dieta
trebuie sa stii cateva lucruri importante. Chiar inainte de a se instala obezitatea, consumul de mancare grasa sau cu mult zahar provoaca schimbari chimice in creier, ceea ce inseamna ca daca ai inceput o dieta s-ar putea sa o resimti asemanator unui sevraj, ca atunci cand renunti la droguri.

Ce este un sevraj?

Este un sindrom de abstinenta, adica o stare care apare imediat dupa ce ai oprit consumul unei substante la care ai facut dependenta; prin stare de sevraj se intelege un disconfort ajungand pana la suferinta fizica si psihica; este de fapt raspunsul corpului la lipsa substantei.

Sevrajul in alimentatie

S-a realizat un experiment cu ajutorul caruia s-a descoperit cat de diferita e chimia din creierul unei persoane care mananca sanatos si cea a uneia care are un regim alimentar plin de grasimi si de zahar; dieta nesanatoasa este de asemenea asociata cu depresia si poate provoca un ciclu nesanatos foarte cunoscut pentru cei care au mai incercat sa slabeasca: incep dieta, ceea ce provoaca simptome asemanatoare sevrajului (ca in cazul drogurilor sau a alcoolului), apare sensibilitate foarte mare la situatiile stresante, ceea ce face persoana sa mimagine creier alimentatie dietaanance mai mult; astfel persoana asociaza mancarea cu o stare de confort in situatii de stres, asadar mancarea devine o falsa solutie, ceea ce duce in final la obezitate.
Una dintre substantele pe care cercetatorii le-au studiat in acest caz este dopamina, care permite creierului sa ne rasplateasca, sa ne faca sa ne simtim bine, si ne incurajeaza sa invatam anumite comportamente noi; a doua substanta analizata a fost corticosteronul, un hormon asociat cu stresul; ambele substante explica aparitia comportamentelor negative si depresia asociata cu mancatul nesanatos.

Cercetarea arata ca o dieta nu se refera doar la restrictii de alimentatie, la o cura de slabire, ci transforma stilul de viata, si ca orice schimbarea foarte mare are capacitatea de a dezechilibra persoana; pentru a minimiza eventualele efecte negative, dieta ar trebui sa fie inceputul unui stil de viata sanatos, nu ceva temporar, iar pentru a realiza asta este nevoie de o ajutorul specialistilor: un psiholog pentru psihoterapie, un nutritionist, un specialist in fitness (cineva care sa te invete sa faci sport) si eventual un medic specializat in medicina generala care sa urmareasca starea de sanatate fizica.

Avand in vedere ca aceste schimbari chimice apar inaintea instalarii obezitatii, indica nevoia unei intervenitii psihologice pentru a ajuta persoanele care vor sa isi schimbe stilul de viata, indiferent daca sunt sau nu obeze, si ne ajuta sa intelegem relatia dintre alimentatie, corp si psihic si dintre alimentatie si imaginea de sine.

Cercetarea despre dieta a fost publicata pe ScienceDaily. Citeste si alte articole despre alimentatie.

Îți mai recomand

Cum sa mananci mai putina mancare Cand vine vorba despre mancare, exista o mare varietate de comportamente. Auzim foarte des persoane care se plang si care ar vrea sa manance mai putin, cu siguranta cunoastem…

“Asa m-am nascut” Uneori nu cautam cauza, ci luam lucrurile ca atare: la fel se poate intampla si cu furia, exista un grup de oameni care au ca si credinta de baza, care este folosita…

Efectul zaharului din mancare asupra psihicului O cercetare realizata pe 2000 de subiecti, care au fost urmariti timp de 13 pana la 20 de ani, carora li s-a urmarit dieta prin chestionare unde subiectii declarau ce…

Faptul ca te vezi gras, te ingrasa si mai mult. Imaginea pe care o ai despre propria persoana are o influenta foarte mare asupra sanatatii tale fizice si psihice si iti poate influenta si obiceiurile…

Daca ai inceput o dieta trebuie sa stii cateva lucruri importante. Chiar inainte de a se instala obezitatea, consumul de mancare grasa sau cu mult zahar provoaca schimbari chimice in creier, ceea ce inseamna ca…

Consumul de alcool si creativitatea Probabil am auzit cu totii de artisti care sub influenta bauturilor alcoolice au realizat cele mai bune lucrari, asadar credinta populara conform careia daca ai consumat ceva sigur iti vine o…

  Se pare ca ne folosim de mancare si in alte scopuri, nu doar pentru a ne hrani. Din ce in ce mai multa atentie este acordata psihologiei comportamentului alimentar, de ce mancam asa cum…